Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvoreno pismo Ministru vera i dijaspore, gospodinu Srekoviću! Dole Vlada!

 

 

 

Radovan B. Milić

 

Polovinom januara, ove 2011. godine, voditelj TV Avala postavio Vam je pitanje: “Da li je ikada u javnosti ili na nekim zatvorenim krugovima bilo reči o, recimo, nezadovoljstvu vašim radom?”, na šta ste vi kao iz topa odgovorili: “Ja za tako nešto nisam čuo, ali građani su pre svega ti koji treba da ocene.”
Zbog takve izjave vas pitam: Da li ste tada, u tom intervjuu izrekli istinu, ili ste se od nje “udaljili”? Dopuštam mogućnost da ste zaista neobavešteni, da ste zaslepljeni trenutnom prolaznom ulogom, da niste čuli, ili čak, da vaši potčinjeni kriju od Vas ono što Vam u formi pisama ili elektronskih poruka svakodnevno stiže od Srba iz dijaspore i regiona. U tom slučaju smatram, da uopšte nemate kontrolu niti uvid u rad vaših potčinjenih, da ne kontaktirate sa njima, a naročito nemate uvid u njihovu komunikaciju sa medijima. Da nije tako, onda tvrdnja državnog sekretara, g. Jakšića u Evropskim novostima od 27. aprila, ne bi tako opasno obmanjivala Srbe iz rasejanja, što je, priznaćete, manje štetno za nas, jer smo mi navikli na svakojake laži i naročito ćutanje od strane Ministarstva vera i dijaspore. Tom prilikom je državni sekretar govorio o intenzivnoj prepisci naših ljudi koji žive u inostranstvu sa Ministarstvom vera i dijaspore, pa kaže da se na pitanja koja su u nadležnosti ovog Ministarstva, odgovara odmah.

Odgovorno tvrdim da nikada od ovog Ministarstva, a naročito ne od vas, nisam dobio ni jedan jedini odgovor, a obraćao sam se više puta direktno Vama, pismom, a i na vašu e- adresu. Takođe, vrlo dobro znam, da niste uputili niti udostojili odgovora ni druga srpska društva iz Slovenije, osim vaših miljenika – podrepaše – koje zdušno i iz sve snage podržavate u svakom pogledu, a naročito novčanom. Čitam i pratim sve što mogu vezano za Ministarstvo i dijasporu, i primećujem da se ne obraćate ni drugim srpskim društvima po svetu, osim malobrojnima. Nisam baš ni siguran da se vi u Ministartvu ponašate kao zle jetrve i da ne govorite jedan sa drugim, pa da ne bi znali šta vam ko piše, predlaže, savetuje, i naročito na šta Vas ko upozorava. Hajde da Vam dam i tu mogućnost, i da zamislim da su u Ministarstvu zaposlene sve same jetrve, da niko ni sa kim ne govori, imajući u vidu ključ zapošljavanja koji je čvrsto u rukama vaše nadležnosti, pa da zaista zbog takve “nepodnošljive radne atmosfere” niste mogli čuti da je dijaspora nezadovoljna Vašim radom.

U tom slučaju, Šojić iz serije “Bela ladja” bi rekao: “Ćirko gluvatju jedan!” Ja se ipak neću tako obraćati Ministru u vladi Republike Srbije, već ću Vam otvoreno napisati da je Vaša uloga negativna, potpuno isto kao i uloga državnog sekretara, da ne nabrajam još neke zaposlene u toj “privatnoj firmi Srpskog Pokreta Obmane”. Ne mogu, a da vas ovako javno ne zapitam, videvši vas preko TV ekrana 9. marta na takozvanom “Trgu Slobode” u Beogradu, a video sam i “vaše pristalice”, jer sam i sam bio vrlo aktivni član Sprskog pokreta Obnove, a ne ovog Srpskog pokreta Obmane, kako ga je krstio Vojislav Šešelj i još k'tome dodao par reči o “narkomaniji Vuka manitoga”. Čuste li Vi Ministre kako narod, i ovog devetog marta 2011. godine, uzvikivaše potpuno iste parole kao 9. Marta 1991.

– Dole Vlada! Crvena bando! Hoćemo kralja!.

Pa šta Vi mislite, na koju su to oni Vladu mislili dok su uzvikivali  – Dole Vlada! Da li ste i vi deo te Vlade!? Ako jeste, a šta onda čekate Ministre? Da li ste čuli za reč moral, ili može biti, da devize prljaju i reč i obraz kao mušica smrdljivo meso? Budite sigurni, da kada bi dijaspora imala moć glasanja elektronskim putem, Vi ne biste imali šta da tražite na mestu na kojem ste sada.

Ipak sam u jedno  siguran, da Vi niste Magistar kao pojedini Srbi iz Slovenije što preko noći  dobijaju titule, pa da ne znate raspoloženje dijaspore i mišljenje dijaspore o radu Ministarstva na čijem ste čelu. Valjda Vam se zbog toga toliko žuri, grabi i gubi sopstvena reč i uz reč što ide – obraz – jer što sam danas sutra neću biti, a narod sve brzo zaboravlja.

Tako Vi razmišljate dok o trošku gladnog naroda letite sa meridijana na meridijan, arčeći i to malo narodske muke što je ostalo. E vidite, ipak nije tako. Narod ništa ne zaboravlja, narod sve pamti i beleži, jer pisanje istine nikada nije uzaludan posao, pa makar je pročitao i samo jedan čovek! Ako već niste čuli da je narod, a naročito dijaspora nezadovoljna Vašim radom,  da li ste čuli g. Ministre da je taj isti narod na Ravnoj Gori koju ste vi iz SPO uzurpirali i prisvojili, besno uzvikivao vašem koalicionom partneru iz Vlade: “Uaaaaaa! Je.o mater i onome ko te je pozvao majmune!” Mislili su na Vašeg gosta iz Demokratske stranke i Vašeg imenjaka Srđana Milivojevića. Da li ste bar tada (14. maja 2011), čuli da narod i njemu i vama iz Srpskog Pokreta Obmane psuje majku, jer ga siguran sam, Srbi iz rasejanja nikada ne bi pozvali već ste to Vi uradili, zato što sa njim zajedno činite Vladu kojom narod nije zadovoljan. Srbi na to kažu; S’ kim si onakav si, ili u ovom slučaju, dole Vlada!

Nije čudo što je narod dijaspore ogorčen Vašim radom i radom partije kojoj pripadate, jer je ljudima dosta uvreda i besmislica koje mu upućujete i koje mu nanosite. Kako bi Vi lično reagovali, ako ne bi kao narod, ukoliko ste još uvek deo tog naroda, osim parolom i gromoglasnim povikom: “Dole Vlada!” Koga bre, Vi u tom slučaju zajebavate!? Šta je drugo nego zajebancija sopstvenog naroda, izjava vašeg šefa, Vuka manitoga, koji na Ravnoj Gori poziva narod na ustanak protiv nacističkog i fašističkog okupatora, ali i protiv, kako se izrazio, nacističkog okupatora – ustaša u zemlji. Na koga je mislio kada je izgovorio ustaše u zemlji? Srpski narod sigurno nisu ustaše Francetići, niti je bilo koji Srbin u Francetićima oličen. Na koga je to Vuk mislio u tom slučaju, ako nije na svog koalicionog partnera, gosta na Ravnoj Gori i njegovog šefa? Da li je mislio na samog sebe, jer on, a i Vi sa njim smatrate, da je narod zaboravio ko je potpisao sporazum o tranzitu NATO snaga preko naše teritorije, da oni, NATO trupe, imaju pravo da se i bez uniforme po našoj teritoriji kreću naoružani, i da ne podležu našim zakonima, niti bilo kakvoj odgovornosti? Ja verujem da su i danas neki od njih u Beogradu i Srbiji i traže Mladića. Ako nakon ovakvog potpisa NATO trupe mogu koristiti teritoriju Republike Srbije, ko je u tom slučaju nacista, okupator i ustaša u srpskoj zemlji?

Gospodine Ministre, mada nam je takvog gospodstva preko glave, primetio sam da su se zaposleni iz vašeg ministarstva obratili Srbima iz rasejanja sa apelom da podrže našu Ninu, na pesmi Evrovizije. Molim Vas da to nikada više ne radite. Ne zbog nas i Vas, već zbog Nine, one od danas i one od sutra, koje budu predstavljale našu zemlju na ovakvim takmičenjima. Zar ne vidite da Srbi dijaspore namerno ostaju gluvi na Vaše pozive? Zar Vam to ništa ne govori? Znate li zašto? Pa, zato, što im je dosta mlaćenja prazne slame. Čim ostanete bez teksta, Vi se hvatate za četnike i partizane, za Dražin grob i Evroviziju, pokušavajući da sakrijete i okrečite belim, sve crne oblake nad srpskim življem koji se nadvijaju sa svih strana.

Nikako ne čuh, a dobro sam pratio i očekivao da ćete izaći pred Srbe i muški uzviknuti, kao narod na “Trgu Slobode” i Ravnoj Gori: “Uaaaaaa! Je.o mater i onome ko vas je pozvao majmuni!”, a pri tom, da ste jasno stavili na znanje da mislite na REKOM. Ne čuh još, da ste žestoko pozvali srpski narod da ne potpisuje ništa što je u organizaciji REKOM – a, jer je to svileni gajtan koji nam se šalje da se sami vlastitim rukama zadavimo, kako bi fašisti i okupatori mogli opravdati dva miliona evra koje su dobili za prodaju srpskog obraza. Da li je Vaš lider mislio na REKOM, kada je na Ravnoj Gori spomenuo ustaše u zemlji? Mislim da nije, jer da jeste, Vi bi to već potrčali da uzviknete javno. Nije korektno sa Vaše strane da pozivate Srbe da glasaju za Ninu, a po tom Srbi iz rasejanja namerno da bojkotuju devojku zbog revolta prema Vama. Ne budite dvolični bar prema Nini, ako ste prema nama.

Nije korektno sa Vaše strane, da ne upozorite taj isti narod, da će nam pored Haškog suda presuđivati i domaći sudovi i bez suđenja, ukoliko uspe REKOM-u da sakupi zacrtane potpise! Zašto niste upozorili Srbe, da su REKOM i Nataša Kandić za Srbe zamka oko vrata, kako bi se konačno celokupna krivica za ratna događanja na prostorima bivše SFRJ svalila samo na Srbe? Zašto javno ne kažete da je sprska dijaspora godinama unazad insistirala da se osnuje telo koje bi iznosilo dokumentovanu istinu o Srbiji i Srbima, i da je Vlada na te predloge i inicijative ostajala gluva, kao Ćirko iz Belu lađu.”Da li će možda Hrvati, Muslimani, Slovenci ili Šiptari bolje prebrojati naše žrtve od nas samih.”

Gospodine Ministre! Takvo obraćanje Srbima iz rasejanja i poziv da ne potpisuju sopstveno samoubistvo, bilo bi mnogo korisnije za sve, pa čak i za Vas lično. Srbi ne bi naseli na provokaciju REKOM-a, Nina bi pobedila, a možda bi i Vi bili ponovo izglasani. Ovako svi gubimo, a najviše srpski rod i država Srbija. Razmislite.

Pitao bih Vas još, šta se to dogodilo sa onim delegatima u Skupštini dijaspore i Srba u regionu, koji su u početku svog delovanja oštro kritikovali Skupštinu i njen način rada, odnosno nerada? Kako ste, i na koji način, uspeli da ih ućutkate i privolite da danas budu Vaši najodaniji partneri i istomišljenici. Da li Vam je poznato, da delegat iz Slovenije ne predstavlja i Srbe iz Slovenije, da ne predstavlja ni samog sebe, jer je i u sebi izgubio bazu, a nekmoli među Srbima, jer ga Srbi ne priznaju za svog predstavnika. Kako je moguće da ste umesto, da kažemo “legitimnih” 45. delegata, odjednom taj broj povećali na 51? O čemu se tu radi?

Zbog svega toga, Srbi Slovenije u Vama prepoznaju remetilački i rušilački faktor i uzrok nejedinstva među Srbima, koji neprekidno potpirujete svojim podelama Srba na podobne i nepodobne, unoseći još veću razmiricu i svađu u našim redovima. Srbi Slovenije jasno kažu, a o tome dobijam svakodnevno pisane informacije, da u Ministarstvu, na čijem ste čelu, vide nameru orkestriranog delovanja protiv srpske nacije u Sloveniji, uz pomoć pojedinaca Srba iz ove podalpske Republike, koji imaju i te kakve koristi i od Srbije, a da ne pričamo od Slovenije.

Čini mi se nelogično, krajnje nekorektno i nefer, sa Vaše strane, da uredno i svaki put ispunjavate ćefove Srba iz Slovenije sa kojima ste u prijateljskim odnosima, isplaćujući im enormno visoke sume para za ništa, dok narod u Srbiji grca u dugovima, kreditima, i firmama koje ste uništili zajedno sa Vladom u kojoj ste. O (ne)tragom nestalim stanovima za vreme vladavine SPO-a Beogradom, više ne želim ni da govorim. Zbog toga Vam ništa ne verujem, pa ni to da niste čuli da je dijaspora nezadovoljna Vašim radom. Potpuno mi je jasno, da takve stvari jednostavno ne želite čuti, isto kao što ne želite čuti, ni znati za vapaj Kapetana Dragana iz australijskog zatvora, koji apeluje na državne organe i obraća se i Vama, Ministru vera i dijaspore Srbije, sa molbom za diplomatsku i političku podršku. Zar ne znate ko je kapetan Dragan? Zar niste čuli da čovek čami u samici, da ne viđa sunce, da mu nedostaje čak i svežeg vazduha!? Zar niste čuli da on ne traži slobodu, nego pravdu!? Zar i za njega mislite da je ustaša u zemlji, kako reče onaj Vaš nesrećni šef!? Šta onda mislite o Hrvatu Purdi, koga je srpska Vlada čiji ste član, tako velikodušno pomogla, da mu ne bude suđeno za počinjeno protiv Srba.

Ministre, Vi takve stvari jednostavno ne čujete, ali zato čujete vapaj za parama Vaših miljenika iz Slovenije i odmah na vapaj reagujete. Naravno, Vi ste svesni da rasprčkavate novac poreskih obveznika Srbije, a ne sopstveni, pa Vas zbog toga možda i nije briga.

Evo, šta ste Vi uradili ministre Srećkoviću! Početkom aprila meseca poslali ste pare, i to ne male,već 1.750.000,00 dinara na račune pojedinih društava u Sloveniji. Poslali ste pare istim onim društvima kojima, inače, uvek šaljete vašim tajnim kanalima, za koje bi se svojevremeno reklo – pacovskim kanalima.

Dokaz:  Dokument 1.

Zašto sam to nazvao pacovskim kanalima? Kako bih mogao drugačije, kada su dobitnici “lutrije Srećković”, pare odavno  potrošili, a Vi navodno, transparentno to objavljujete na spletnoj strani Ministarstva vera i dijaspore tek 13. maja. Možda ni to ne bi bio problem da pare ne bi na koruptivan način, zloupotrebom službenog položaja, izlazile iz ojađene Srbije trasiranom putanjom koja čini relaciju: Savetnik predsednika Tadića Mlađan Đorđević -Ministarstvo vera i dijaspore – Savetnica, u ambasadi Republike. Srbije u Ljubljani, Aleksandra Stanković i krajnji korisnik SKC Danilo Kiš iz Ljubljane, čiji je osnivač i član i Aleksandra Stanković savetnica u ambasadi. Da li tu ima elemenata za krivično gonjenje? Da li je vreme da stavite prst na čelo i konačno shvatitite da se sve zna?

Ne znam da li se Predsednik Tadić šalio svojom porukom kriminalcima da će ih država Srbija goniti na svakoj tački u svetu, i najavio još odlučniju borbu protiv svih vidova kriminala, ali da sam na njihovom mestu, ja bih se “ozbiljno” zabrinuo.

O kojim i na koje kriminalce je mislio predsednik Tadić ne znam, ali vrlo dobro znam na koga je mislio bivši predsednik Nadzornog odbora Saveza srpskih društava Slovenije, sada pokojni g. Dimitrije Marković iz Celja. Pismo koje je, ovaj čestiti gospodin i Srbin Dimitrije, pisao u junu mesecu 2007, i te kako je aktuelno i danas, a njega je koštalo tragičnog gubitka života 2008. na smotri folklora u Dolu pri Hrastniku. Ne postoji Srbin iz Slovenije koji nije čuo za taj slučaj, pa se iskreno nadam da ćete, bar danas, i Vi ministre to saznati. 

Šta je to pisao ovaj ponositi i časni gospodin Dimitrije Marković ? Na koga je upirao prstom, pogledajte Dokaz:  Dokument 2. Nije li on to pokazivao i upirao prste upravo na vaše prijatelje, ili se meni to samo čini, kazaće neko drugi.

Ako ne znate ili niste čuli, rećiću Vam i ovo. Krajem prošle godine i početkom ove, zahvaljujući Ministarstvu vera i dijaspore, kao i Ministarstvu kulture Srbije, nagradili ste SKC Danilo Kiš iz Ljubljane sa celih 2.500.000,00 dinara. (Dva miliona i petsto hiljada dinara). Koliko je to toplih obroka za gladne Srbije? Koliko je to neisplaćenih plata radnicima i koliko bi bilo manje nesrećne dece u Srbiji da to niste uradili? Znate li Vi koga ste uopšte nagradili, i sa kim prijateljujete? Zar sa onima koji su se samopozvali, da zlonamerno šire lažne spiskove navodno nastradalih Hrvata, od strane “zločinačke srpske ruke”, preuzimajući fabrikovane laži iz novina http://www.bosnjaci.net, a da se nisu pre toga ni potrudili da tačnost bošnjačkih navoda provere, pre nego što za bilo šta optuže Srbe.

Dokaz  Dokument 3. Ima li to bilo kakve veze sa REKOM-om i kakav će rezultat svega toga biti, nadam se da Vam je sada bar malo jasnije. Sreća ja da postoje i pošteni Hrvati koji demantuju spiskove i stradanja i na taj način staju u odbranu Srba, za razliku od Srba iz “Danila Kiša”, koje vi zdušno i širokoruko protežirate i nagrađujete milionima dinara.

Za razliku od Ministarstva vera i dijaspore, Ministarstvo kulture Srbije ispoštovalo je više uzastopnih intervencija iz Slovenije, tako da od njih ove godine, bar po njihovim tvrdnjama, niko iz Slovenije neće dobiti ni dinara, što je potpuno ispravno i čvrsto stanište mnogih čestitih Srba u koje posebno ubrajam Savez srpske dijaspore Slovenije sa svojih 11. društava i više hiljada članova.

Gospodine ministre! Sve što sam u ovom pismu izrekao, nije imalo cilj napada na Vas, niti omalovažavanja Vaše ličnosti. Pismo je nastalo zbog Vašeg upornog ćutanja i ne reagovanja na ukazivane kriminalnih radnji pojedinaca iz srpskih organizacija Slovenije, kojima na našu žalost, kao vetar u leđa, duva i vaše Ministarstvo. Pismo je napisano i zbog želje da konačno čujete ono što do sada očito “niste čuli” ili niste hteli da čujete. Svi navedeni problemi, i Vaš podsmehljivi odnos prema dijaspori i Srbima u regionu od kojih živite i hranite svoju decu, naterali su osam srpskih društava iz Slovenije, da ozbiljno razmišljaju o pismenoj prijavi protiv Ministarstva vera i dijaspore Javnom tužilaštvu Republike Srbije, u kojoj ćemo detaljno i argumentovano izneti sve sumnje u rad Ministarstva, i tražiti da Javno tužilaštvo ispita tokove para i način na koji pare izlaze iz Srbije, kao i način kako se te pare povratno opravdavaju. Slična prijava je već podneta slovenačkim istražnim organima protiv Saveza Srpskih Društava Slovenije, a uskoro će biti dopunjena zahtevom za proveru rada Srpskog kulturnog centra Danilo Kiš iz Ljubljane i još nekih društava, vaših pulena.

Za kraj, s'obzirom na to da ste i ministar Vera, neka vam kao opomena posluže reči Nikolaja Velimirovića, kada je govorio o opasnosti po Srpsku pravoslavnu crkvu: “Ako neko kaže, juče je bila opasnost po našu crkvu, a danas je ta opasnost prestala, strašno se vara. To je trubač koji svira na spavanje, a mi moramo imati u ovo vreme što više trubača koji će svirati na buđenje, na ustajanje, na pripravnost i odbranu.”

Nije na odmet, da znate i to, da je jedan od osnivača Srpskog Kulturnog Centra Danilo Kiš, i trubač iz redova crkve koji svira na spavanje, a Vi mu kao ministar Vera plaćate za sviranje povečerja i pomračenja srpskom etničkom korpusu u Sloveniji koje se veoma brzo primačinje, ako se ne probudimo.

Evo, nadam se da ste sada čuli, pa kada Vas drugi put budu upitali nešto slično, a Vi im ministre odgovorite: “Da, čuo sam da su Srbi iz Slovenije nezadovoljni mojim radom i radom celog Ministarstva vera i dijaspore. Toliko se čemera i ogorčenja mojim radom i učinkom, nakupilo u Srbima iz rasejanja, da ja ovog trenutka podnosim neopozivu ostavku.”

Znajte da dijaspora potpuno opravdano viče “Dole Vlada”, kao što je i Vladika Artemije – progonjen Hrista radi – DOSTOJAN. Ja napisah, a Vi gledajte šta Vam je raditi.

Objavljeno 22.5.2011.