Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VESELI DANI MLADIH SINĐELIĆA


Dopisnica: Sanja Miletić


СРПСКО УДРУЖЕЊЕ СЛОВЕНИЈЕ »СТЕВАН СИНЂЕЛИЋ«

U Ljubljani  od 11. do 12. juna 2010. održani su veseli dani SUS »Stevan Sinđelić« Ljubljana sa Udruženjem srpskih književnika Slovenije i predstavnicima drugih društava iz Slovenije.

Prisutne je pozdravio predsednik mladih Sinđelića Milan Gajić, te kraćim govorom upoznao prisutne o aktivnostima ovog mladog srpskog udruženja. Srpsko udruženje Slovenije, nosi ime po legendarnom vitezu Stevanu Sinđeliću,  nastalo je u mesecu Novembru 2008 godine.  Sedište udruženja je u Ljubljani, tačnije u zgradi na Celovškoj cesti 134. Udruženje je od početka svoga delovanja ravnopravan član Saveza srpske dijaspore Slovenije.

SUS »Stevan Sinđelić«, Ljubljana registrovano je 2008. godine i trenutno broji oko 100 članova, većinom mlađe populacije (đaci, radnici i studenti) Svoje aktivnosti izvodi u brojnim projektima Saveza srpske dijaspore Slovgenije, čiji su ravnopravni članovi već od same registracije. Za svoje aktivno delovanje Udruženje je dobitnik različitih priznanja. Glavne delatnosti zadnjih godina Udruženja postiže kroz folklornu, sportsku, dramsku i pevačku grupu .Oni neguju i vole svoje kulturne i verske tradicije, veselo druženje, a druge u potpunosti razumeju. Članovi udruženja su razsuti po celoj Sloveniji, najviše ih  je iz Ljubljane i Celja. Trenutne aktivnosti udruženja svode se na folklorne  i sportske aktivnosti. Folkloristi su već nastopali u ime Srpskog udruženja  Slovenije »Stevan sinđelić«, u Ljubljani kao i u Gradišci, Republici Srpskoj, predstavili su se sa »Igrama iz Srbije«. Svi članovi  se ponose sa legendarnim Stevanom Sinđelićem, pošto je bio slavni srpski junakj, svoj je život dao za Srpskinašu naciju i pravoslavlje, zato ga naše udruženje, slavi i spominje. Želja nam je svakako, da udruženje proširimo i da brojimo što  veći broj članova, posebno da se učlani sve više mladih osoba, koje će negovati i poštovati Srpske običaje, tradiciju, kulturu i jezik.

Udruženje »Stevan Sinđelić« uspešno sarađuje sa svim članovima društava u sklopu Saveza srpske dijaspore Slovenije.

Članovi i mladi simpatizeri USKS predstavili su svoja novija intelektualna pesniška dela. Među predstavljenima bili su: Saša Gajić, Danilo Karapetrović, Petar Stojanović,  Rade Ilić, Nebojša Ivaštanin, Đorđe Miletić, Sandra Dukić, Milica Đorđević, Ranka Kozić i Milan Gajić. Uspešno je predstavljena i značajan srpski roman Zagledan u nebo, autora Radovana B. Milića, navedeni roman  možete naručiti putem GSM: 070/ 840 – 256. ili E-poštom: [email protected]


Cenjeni čitaoci, nađite i nas na: www.srpski-knjizevnici.org