Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VESELO, DOSTOJNO I PONOSNO OTVARANJE AVALSKOG TORNJA

U Beogradu 24. aprila 2010.godine

Avalski toranj je jedan od značajnih simbola Beograda i Srbije, srušen je prilikom NATO bombardovanja 1999 godine, otvoren je na istom mestu na kojem se nalazio predhodni.

Beograd 24.aprila 2010.godine

Avalski toranj je sa 204,5 metara najviša građevina na Balkanu. Novi toranj je metar viši od onog koji je tu stajao do bombardovanja.Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić naveo je da u taj metar treba da stane “večna poruka i za one koji su ga (toranj) rušili” i za one koji su toranj podigli.
Tijanić je zahvalio građanima koji su pomogli izgradnju tornja, graditeljima, kao i svim republičkim i gradskim vladama koje su izgradnju objekta počele ili završile. “Srbija je danas dobila svoju kapu. Vreme je da zajedno završavamo naš krov i druge srpske poslove. To je naravoučenije ovog tornja i njegove sudbine nama Srbima i braći sa kojom živimo u Srbiji i našoj sudbini”, rekao je Tijanić.

Njegova konstrukcija može da izdrži i zemljotres do 9,2 stepena Merkalijeve skale. Vrh antene novog tornja napravljen je od nesagorivih materijala.”Avalski toranj jasan je dokaz šta možemo, dokaz kakvi smo i koliko možemo da učinimo kada se ujedinimo oko zdrave ideje i dobra naše zajedničke Srbije, izjavio je Tijanić.Manifestacija je počela izvođenjem srpske himne Bože pravde, a završen je pesmom “Vostani Serbijo”. Avalski toranj koji je srušen 1999. godine pušten je u upotrebu 1965. godine. Služio je kao TV repetitor, a istu namenu imaće i novi toranj. Novi toranj ima vidikovac, do koga će, na 124. metru, voziti liftovi, dok je na 120. metru restoran. Na izgradnju novog tornja utrošeno je 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature.Na manifestaciji je govorio i jedan od izvođača radova Rajo Radovanović, radnik preduzeća “Ratko Mitrović” koje je gradilo toranj. Radovanović je naveo da je izgradnja tornja pokazala da domaći građevinari mogu sami da “grade Srbiju” i da im za to nije potrebna pomoć van države. Toranj je otvorio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je poželeo da nijedan drugi gradonačelnik više ne bude u prilici da ponovo otvara Avalski toranj. “Imamo ga, čuvajmo ga”, rekao je Đilas i dodao da toranj ne treba da bude poruka prošlosti, već poruka za budućnost.
“Zajedno smo napravili ovaj toranj, zajedno možemo od Srbije da napravimo ono što zaista želimo”, rekao je gradonačelnik. Sa ovog tornja, dodao je Đilas, Beograd će bolje videti Srbiju, njene probleme, a ostatak Srbije će, gledajući toranj, videti svoj glavni grad i ponositi se njime.

VELIČANSTVENI VATROMET OBELEŽIO JE OVAJ ZNAČAJAN SRPSKI DOGAĐAJ

Otvaranju Avalskog tornja prisustvovao je gotovo ceo državni vrh Srbije, predstavnici Beograda, predstavnici crkava i verskih zajednica, kao i ličnosti iz javnog života. Ceremoniji su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, predsednik Ustavnog suda Bosa Nenadić, porodica Karađorđević, načelnik Generalštaba Miloje Miletić, kao i većina ministara Vlade Srbije.Spektakularni vatromet nad Avalom upotpunio je svečano otvaranje. Kada se spustio mrak, toranj je ukrašen raznobojnim svetlosnim efektima.

 

  • Piše: Mile Grubor