Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SA NOVIM VOĐSTVOM U NOVU USPEŠNOST

Celje 27.03.2010 – Prisutne na skupštini  je pozdravio predsednik SRPSKOG KULTURNOG HUMANITARNOG UMETNIČKOG DRUŠTVA »DESANKA MAKSIMOVIĆ« IZ CELJA – g. Đuro Tešanović
Kroz izveštaj društva, a uz to i činjenične aktivnosti društva, postignuti su veoma uspešni rezultati. Kao većina srpskih društava u Sloveniji i ovo društvo ima prostorsku stisku. Dakle SKHD »DESANKA MAKSIMOVIĆ« iz Celja je jedno među najvećim i najaktivnijim kulturno-umetničkim društvima u Sloveniji. Što je dodatno hvale vredno, ovo društvo između ostaloga nesebično i požrtvovano deluje i na humanitarnoj delatnosti. Društvo je nastupalo na brojnim prezentacijama u Sloveniji i izvan njenih granica, Auistriji, Republici Srpskoj.

Društvo je poznato po svojoj dobro organizovanoj tredicionalnoj  prezentaciji »ĐURĐEVAK«, koja po svom sastavu ima i međunarodni značaj. Govoreći u nekoliko navrata i sa članovima navedenog društva, saznajemo da su na svoje aktivnosti ponosni ali stim i preskromni, da bi im davali dodatni značaj. Dakle, mladi, lepi i veseli, žele sarađivati sa svima onima, kojima nisu u mislima neki sopstveni ciljevi. Društvo spada u jedne od aktivnijih ravnopravnih članova u sastavu Saveza srpske dijaspore Slovenije u kojoj pojedinci obavljaju i odgovorne funkcije. Društvo aktivnim učešćem pomaže oko dve značajnije godišnje međunarodne kulturne-umetničke prezentacije 11. i 12.07. »PETROVDANSKI SABOR« u Srpskoj – opštini Gradiška (MZ Romanovci i Mašići) kao i »VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE« u Ljubljani 27.-29.08.2010. Na skupštini je bilo izabrano novo vodstvo društva, pošto je prethodnom potekao mandat. Upravo njima, letele su pohvale i zahvale. Izabrano je novo vodstvo: predsednik Igor Mitić, podpretsednik dr. Stevo Đorđević, sekretar Đuro Tešanović, sa dodatnim članovima izvršnog odbora Nikola Vlahović, univ.dipl.inž i Danijel Kopranović.
Skupštini su između ostalih prisustvovali i predstavnici Saveza srpske dijaspore Slovenije sa predsednikom Sašom Gajićem, koji je pozdravio prisutne i istakao uspešnost i značaj ovog društva. Naravno, prisustvovali su i predstavnici drugih prijateljskih društava kao što je predsednik Srpskog društva Štajerska Zajednica Rade Bakračević iz Maribora i drugi..

Skupština se završila uz ugodno raspoloženje literarno-kulturnog programa pesnika Udruženja srpskih književnika Slovenije u kojom je nastupao pesnik Petar Stojanović, dok je pesme Saše Gajića recitovala mala Sara Gajić iz Ljubljane.

 

Predsednik Igor Mitić

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Celje 27.03.2010 – piše Irena Ilić