Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Napad na srpsku zajednicu u Sloveniji

Nedavno na državnoj televiziji Slovenije, sazvani su predstavnici raztličitih političkih partija, koji su iznosili svoja mišljenja o izgradnji dodatne železničke pruge, kao i o samom referendumu. Uz sve skupa, ipak se jedan pojedinac usmerio na omalovažavanje srpske nacije u Sloveniji, što je nekim već svojimplaniranim postupkom dodatno naglašavao. Verujemo, da je dotični pre tamo plaćen i pozvan da pokuša okreniti planiranu tematiku voditeljice navedene televizije u smeru raspirivanja nacionalne mržnje na štetu celokupne najveće (200.000) nacionalne još nepriznate zajednice u Sloveniji. Konkretno video prikazuje tako imenovani g. Ediji Kozjak, predsednik SED (stranke jednakopravnih zemalja), kao navodno  Incident varnostnika Bošnjakovića kao navodno, sa izjavom na RTV SLO dana 21.09.2017 – Referendum. Verujemo, da za navedenim stoji jedna od slovenačkih političkih stranaka, što bi trebala da utvrdi upravo slovenačka policija, čiji pojedinci zadnjih godina isključivo srpskim pojedinim prijavama, sve više štiti korupciju, diskriminaciju i raspirivanje nacionalne mržnje i nepodnošljivosti pojedinaca u Sloveniji. Sazvali smo vodstvo Socijalne stranke Srba Slovenije i kroz zaključak rešili da idemo do kraja i sa prijavama, kako vodstvu slovenačke policije, tako, a sa informacijom svim ozbiljnijim medijima u Sloveniji, pa i pojedinim medijima izvan nje. Obavestili smo između ostaloga i Ambasadu Srbije u Ljubljani.

Navedeni video između ostaloga omalovažava i diskriditira posebno Srbe, a uz njih i Bošnjake u Sloveniji, stoga i nije slučajno izmišljeno prezime Bošnjaković. Tako je gospodin Kozjak svoje namere doterao realizaciji na yutube.com, kada mu već nije uspelo kod profesionalnog vođenja novinarke emisije RTV SLO o Referendumu, koja je emisiju završila nešto, čak i pre planiranog. Pravni sektor Saveza srpske dijaspore Slovenije smatra, da je autor štetnog video snimka napravio više krivičnih prekršaja, gde postoji osnovana sumnja o kršenju važećeg Ustava Slovenije, kao i pojedinih slovenačkih zakonskih alineja. Autor navedenog video snimka dodatno je završio sa lažnom tvrdnjom, da Srbi zahtevaju odstranjivanje Aljaževog tornja, kako bi postavili dvoglavog orla. Dakle, autor ne samo da je veliki srbomrzac, nego i lažov, Srbi u Sloveniji svakako su to svih zadnjih godina činjenično to dokazali, da su jedni od kulturnijih i korektnijih kulturno verskih nacija u zajedničkoj slovenačkoj Domovini.

Stoga osuđujemo ovakve zle namere do naše srpske nacije u Sloveniji, zahtevamo što hitnije odstranjivanje navedenog štetnog video snimka, od nadleđnih slovenačkih državnih organa zahtevamo da dokažu da rade svoj posao i da gledaju na Srbe u Sloveniji jednako kao i na sve druge njene državljane, pošto i oni između ostaloga pune državnu kasu, redovno plaćaju poreze, doprinose i druge dadžbine.

Vodstvo socijalne stranke Srba Slovenije