Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ZA SITNICU, OSMEH NA LICU i u OBRENOVCU

 

Propratio: Vedran Vojvodić

Delegacija Saveza srpske dijaspore Slovenije u subotu 27. decembra 2014 oko 15 časova u opštini Obrenovac kroz humanitarnu ispostavu »ZA SITNICU OSMEH NA LICU« uručila skromna novčana sredstva od po 100,00 eura za 10 najugroženijih porodica koje su pri tom pretrpele štetu za vreme katastrofalnih majskih poplava.
Obrenovac 2Okupljenima se obratio zamenik predsednika opštine Obrenovac, Mirko Vranešević, koji je ljubazno primio ovu delegaciju pod vodstvom predsednika Saveza Srpske dijaspore Slovenije, Saše Gajića. zamenik predsednika opštine Obrenovac Mirko Vranešević pozdravio je delegaciju i ostale prisutne okupljene u maloj opštinskoj dvorani, te naglasio – za dosta siromašnu opštinu Obrenovac i njene građane, koja je dodatno pretrpela katastrofalne poplave, svaka pomoć je dobrodošla, bilo da je u novcu ili materijalu. Sanacija poplavnih šteta sanira se i ta sanacija potrajaće i godinama. »Znamo da je ovo takoreći kap vode u čašu za građane koji su pretrpeli poplavu u više navrata, ali moramo istaći da su pripadnici srpskog naroda u Sloveniji najsiromašnija nacija i kao takva diskrimirana, pošto srpska najbrojnija (200.000) nacija još nije priznata od Slovenaca i da je ugrožen srpski narod, kultura, jezik, vera, te da se mora podnijeti tužba sudu za ljudska prava u Strazburu za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. Dok 27.000 izbrisanih Srba koja se pravda već 24 godinu vuče, od kojih je već 1.400 umrlo nije rešena nadoknada »rekao je Saša Gajić i dodao da savez udružuje 12 srpskih društava raširenih po celoj Sloveniji i da imaju registrovan bezplatni pravni sektor za pružanje pravne pomoći oko ostvarivanja zarađenih penzija, povrat imovine i slično građanima iz drugih bivših republika nekad zajedničke države«. »Što se tiče Obrenovca, kao srpske opštine koja je i najviše pretrpela poplavne tragedije, sa ovom humanitarnom akcijom želimo da pre svega deci izvučemo osmeh na licu pred dolazeće novogodišnje i božićne praznike, mi kao savez se trudimo da pomognemo koliko možemo, ovo nije prvi put da pomažemo ugroženim porodicama. To smo radili i u Republici Srpskoj. Radi se o donaciji naših članova koji su svoja lična sredstva odvojili kako bi pomogli građanima Obrenovca. Nama kao Savezu je jako značajno da se po mogućnostima bar skromno pomogne svim ugroženima i mi ćemo se truditi da u budućnosti ovakvih akcija bude mnogo više – kazao je Gajić«.
Prigodan umetnički program pripremilo je Kulturno-umetničko društvo “Krajina” iz Beograda, koje je predvodio g. Milorad OLYMPUS DIGITAL CAMERAZagorac. Gospodin Zagorac je predstavio svoje društvo, uspešnu saradnju sa Savezom srpske dijaspore Slovenije, te najavio održavanje i humanitarnog koncerta u Obrenovcu. KUD »KRAJINA« Beograd je sudelovala u ovoj humanitarnoj akciji, te i sami su odvojili skromna novčana sredstva za par navedenih porodica. Naravno, preko tog prijateljskog društva konkretnije jeste i uspostavljena ova veza, a dodatno naš prihvat je organizovao g. Miroslav Mišo Lapčić veliki humanitarac iz Obrenovca, koji je uz KUD »KRAJINU« BG dobio i lepo oblikovanu te zaslužnu zahvalnicu. Iskreno smo zahvalni.