Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA SAVEZA SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE

Pripremio: Marko Gajić

Savez srpske dijaspore Slovenije u Ljubljani 08.03.2013 u 16.00 časova održali su u velikoj dvorani zgrade Vojkova ulica broj 1, redovnu godišnju skupštinu i na njoj jednoglasno doneli i veoma bitne zaključke.
Prisutnost: Saša Gajić, Petar Končar, Milorad Savić, Igor Mitić, Nikola Vlahović, Milan Gajić, Petar Stojanović, Vedran Vojvodić, Đurica Tešanović, Dragoslav Dragosavljević, Svetlana Vojvodić, Milan Kalajdžić, Svetlana Majdanac, Rade Ljubojević, Radovan Milić, Metka Obrul, Marko Gajić, Milan Aksentijević, Stanislav Vranić, Miloš Škorić, Sara Gajić, Zoran Janićijević, Nevenka Gajić, Danijel Jovanović i  Svetlana Čemer.
Priusustvo delegata na skupštini bilo je  oko 87%, od toga bili su predstavnici  udruženja: SUS »Stevan Sinđelić«, SUS »Obilić«, SKHD »Desanka Maksimović«, SUS »Kosovka devojka«, SUS »Crni Đorđe«, društvo Sretenje, USKS, Društvo kulturna zajednica, SD »Redstar« Knjižnica »Vuk Karadžić« i SK »Srpska dijaspora«.

Skupštinu je otvorio predsednik Saveza g. Saša Gajić, pozdravio prisutne te predložio prethodno predloženi dnevni red koji je bio bez izmena i dopuna jednoglasno usvojen. Nakon  toga, izabrano je i vođstvo skupštine, za predsednika g. Đuro Tešanović, za overivače zaključaka, g. Branislav Milutin i g. Milorad Savić. Zapisnik je vodio generalni sekretar saveza g. Igor Mitić po samom Statutu saveza.

Aktivno učešće delegata (predstavnika društava) kroz tačke dnevnog reda bilo je veoma zanimljivo.
1.    Pregled zaključaka i aktivnosti od prošle;
–    Izvođenje društveno korisnog rada više od 2.500 radnih sati ili bolje rečeno oko 3 godine spašenog zatvora, ljudi koji za svoje prekršaje nisu imali novaca da ih plate.
–    Otvaranje trenutnih ispostava u besplatnim  dobijenim prostorima u Kranju, Oldhomska ulica 14;
–    Otvaranje trenutnih ispostava u besplatnim  dobijenim prostorima u Celju, Kocenova 4;
–    Uspešno pružena besplatna pravna pomoć članovima dijaspore i drugim pojedincima;
–    Izvedene velike međunarodne kulturme prezentacije, Veseli dani srpske dijaspore Slovenije, Drugi takmičarski festival »FOLKLOR BALKANA« i međunarodni pesnički festival »ZLATNO PERO«.
–    Pomoć USKS oko širenja zajedničke srpske biblioteke »VUK KARADŽIĆ«;
–    Različite izdaje ili dopunjavanje elektronskih i tiskanih medija Srpska dijaspora i Otadžbina, koje su privukle više od 600.000 čitalaca.

Potvrde su sve pohvalno izvedene aktivnosti prošle Skupštine Saveza srpske dijaspore kao i dodatno svi zaključci održanih sastanaka Izvršnog sveta Saveza u godini 2012.
2.    Jednoglasno su prihvaćeni različiti izveštaji i zaključci IS SSDS iz godine 2012, kao i
Knjigovodsko financijska bilanca za proteklu 2012 godinu.

Ad. 3. Poverenje vođstvu potvrđeno je u celini uz pohvalna dostignuća.

Ovlastio se Izvršni savet saveza dijaspore, da po potrebi bez sazivanja skupštine dopuni ili izmeni pojedine članove u sastavu vođstva.

Ad. 4. Plan rada Saveza srpske dijaspore Slovenije za 2013. godinu u celini se prihvata, koji je kao osnutak mesec dana pre bio dostavljen za razmatranje svim društvima u sklopu Saveza Dijaspore. Pre toga ga je još jednom  pročitao g. Nikola Vlahović.

PLAN RADA SAVEZA SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE U GODINI 2013

01. NASTUPANJE UDRUŽENJA SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE UZ ORGANIZACIJU SSDS  »DAN SRPSKE POEZIJE«, Međunarodno takmičenje u poeziji “Zlatno pero” 2013, “Pesma kao ogledalo istine itd.
02.    ODRŽAVANJE KONFERENCIJE O NASTANKU SUBJEKTA SAVETA NACIONALNOG SRPSKOG RASEJANJA U LJUBLJANI ZA PETROVDAN I FORMIRANJE ISPOSTAVA DIJASPORE PO DRUGIM SLOVENSKIM GRADOVIMA, UZ TO IZVOĐENJE DRUŠTVENO KORISTNOG RADA.
03.STRUČNA PREDAVANJA MLADOJ SRPSKOJ POPULACIJI »OČUVANJE SRPSKOG IDENTITETA I DOSTOJANSTVA KROZ KULTURNE TRADICIJE I JEZIK«.
04. NUDITI POMOĆ USKS U VEZI BIBLIOTEKE “VUK KARADŽIĆ” Lj., te NA OSNOVI PROJEKTNE USPEŠNOSTI EU  FORMIRANJE INTERNETNE RADIO TELEVIZIJE SRPSKA DIJASPORA.
05. IZVOĐENJE MEĐUNARODNOG FOLKLORNOG TAKMIČENJA III. FOLKLOR BALKANA” Ljubljana
06. AKTIVIRATI SEKTORE ILI SEKCIJE DIJASPORE:
-folklor za decu i omladinu;
-različite izvorne pevačke grupe;
-učenje srpskog jezika kroz poeziju;
-redakcijske delatnosti;
-muzičke delatnosti;
-estradne aktivnosti;
-dramske aktivnosti;
-i različite sportske aktivnosti.
07. ORGANIZOVANO PREDSTAVLJANJE POJEDINIH DRUŠTAVA IZ ČLANSTVA SSDS KROZ
ORGANIZACIJU TRADICIONALNOG VIDOVDANSKOG ILI ILINDANSKOG SABORA U REPUBLICI SRPSKOJ – GRADIŠCI I PRNJAVORU KAO I BEOGRADU.
08. ORGANIZOVANJE I IZVOĐENJE TRADICIONALNE TRODNEVNE PREZENTACIJE SRPSKE KULTURE U SLOVENIJI AVGUSTA – SEPTEMBRA “V. VESELI DANI SRPSKER DIJASPORE SLOVENIJE”.
09. RAZLIČITI NASTUPI U MEDIJISKIM SREDSTVIMA (DRŽAVNE TELEVIZIJE) PRED
10. RAZLIČITE HUMANITARNE AKCIJE MLADIH SSDS ZA MANJE KRAJEVE SRPSKOG STANOVNIŠTVA.
11. RAZNA KONTRA PISANJA VOĐSTVA SSDS UZ DEMANTOVANJE LAŽI PROTIV SRBA SRBIJE I NJEGOVOM NACIONALNOM DOSTOJANSTVU.
12. POMOĆ OKO IZVOĐENJA TRADICIONALNE SMOTRE FOLKLORA “ĐURĐEVKA” SKHD “DESANKA MAKSIMOVIĆ” U CELJU.
13. SLUŽBENA POSETA DELEGACIJE SSDS ČUVARKI LJUDSKIH PRAVA U SLOVENIJI U VEZI BROJNIH DISKRIMINACIJA DRŽAVNIH INSTITUCIJA SLOVENIJE DO SRBA I SRPSKE POPULACIJE U SLOVENIJI, TE RAZGOVORI O NAJBROJNIJOJ NEPRIZNATOJ SRPSKOJ MANJINI U SLOVENIJI.
14. ORGANIZOVANJE KULTURNO UMETNIČKOG PROGRAMA OD 12 DO 14. JULA TE SLAVLJENJE KRSNE SLAVE “PETROVDANA”.
15. PODELA ZASLUŽNIH PRIZNANJA I PLAKETA POJEDINCIMA, DRUŠTVIMA I INSTITUCIJAMA TE PREDLOG I POTVRĐIVANJE POČASNIH ČLANOVA U TEKUĆOJ GODINI.
16. ULAGANJE TUŽBE U VEZI DISKRIMINACIJE DO SRBA KOD PODELE EVROPSKIH SREDSTAVA RANLJIVIM SKUPINAMA I MANJINAMA U SLOVENIJI GDE SU SVA SRPSKA DRUŠTVA I UDRUŽENJA BILA ODBIVENA.
17. PRITUŽBE RAZLIČITIM DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA SLOVENIJE O DISKRIMINACIJI DO SRBA, KAO I PRITUŽBE EVROPSKOM ČUVARU LJUDSKIH PRAVA I ČUVARU LJUDSKIH PRAVA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE.
18. POSETA MATICI SRBIJI NJENOM MINISTARSTVU SPOLJNIH POSLOVA I DIJASPORE UZ RAZGOVORE O ZNAČAJNOM NACIONALNOM INTERESU SVIH SRBA U R. SLOVENIJI.
19. ORGANIZOVANJE KONFERENCIJE ZA ŠTAMPU O ČINJENIČKOJ DISKRIMINACIJI DRŽAVNIH INSTITUCIJA SLOVENIJE DO SRPSKE POPULACIJE U SLOVENIJI.
20. ORGANIZOVANJE VEĆE MANIFESTACIJE SA NASTUPOM SRPSKIH KNJIŽEVNIKA I FOLKLORA U LJUBLJANI KRAJEM OKTOBRA ILI NOVEMBRA.
21. PRIMANJE RAZLIČITIH SRPSKIH DRUŠTAVA U RAVNOPRAVNO ČLANSTVO SAVEZA ORGANIZOVANE SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE.
22.STRUČNA PREDAVANJA O OČUVANJU SRPSKOGA JEZIKA I TRADICIONALNE KULTURE.
23. RAZLIČNE KNJIŽEVNE I FOLKLORNE MANIFESTACIJE SRBA U SLOVENIJI.
24. PO FINANCIJSKOJ MOGUĆNOSTI – FORMIRANJE SPORTSKE EKIPE »SRPSKA DIJASPORA« MALI NOGOMET.

Za počasne članove prihvataju se članovi koji se kroz svoje pozitivno i nesebično delovanje izdvajaju:
Povelje počasnog člana prime:
–    Ratni general u penziji Milan Aksentijević,
–    Prof. Milenko Vakanjac,
–    Predsednik švedskog saveza Srba Nikola Janić,
–    Predsednik KD »SRETENJE« g. Radovan Milić.

Tekuća problematika – Razno. Poznato je favorizovanje samozvanog delegata iz Slovenije od strane  Vlade R. Srbije i njenih institucija (Kancelarija za dijasporu i Srbe iz regiona). Za Ambasadu R. Srbije u Ljubljani, za vladu R. Srbije i Kancelariju za dijasporu i Srbe iz regiona, je najbitinije, da Srbi iz Slovenije budu zastupljeni u Srbiji preko svih drugih ličnosti, osim onih,  koji su pripadnici i članovi Saveza srpske dijaspore Slovenije. Tako se i događa da je taj predstavnik iz Slovenije jednog dana Nikola Todorović, a narednih dana su: Drago Vojvodić, Ilija Janković, Zlatomir Bodiroža, Vesna Bajić Stojiljković, Rade Bakračević, braća Damjanić itd), a da nijedan od nabrojanih uopšte nema nikakav kredibilitet da bi zastupao Srbe iz Slovenije.  Srbe, koji sami sebe imenuju i postavljaju na važne i odgovorne funkcije, a pri tom izdaju naloge za hapšenje poštenih  sugrađana, pokušavajući da ih na taj način ućutkaju, i koji unose i šire nejedinstvo, mi iz Saveza srpske dijaspore Slovenije ne priznajemo i to smo više puta do sada ponavljali.  Ponašanje takvih osoba i njihova spletkarenja u sprezi sa nabrojanim institucijama šteti ugledu srpske etničke populacije u Sloveniji.

Usvojeno je ovlašćenje delegatu u Skupštini dijaspore i Srba iz regiona delegatu iz Saveza Srba iz Švedske i važi za vreme dok našeg legalno izabranog delegata generala u penziji g. Milana Aksentijevića i njegovog zamenika mr. Nikolu Vlahovića navedene institucije u R. Srbiji, kao i Ambasada R. Srbije u Sloveniji ne bi zvanično prihvatile kao legitimni izabrane predstavnuike Srba iz Slovenije.

Podrži se u celini  protestni dopis poslan Kancelariji dijaspore Vlade R. Srbije u vezi ponovnog pokušaja o podeli Srba Slovenije te Ambasadi Srbije u Ljubljani. Nastavlja se favorizovanje Saveza srpskih društava Slovenije i njihovih pojedinaca u vodstvu, koje nismo, niti ćemo priznavati pojedini od njih su: Zlatomir Bodiroža, Drago Vojvodić, Ilija Janković, Vesna Bajić Stojiljković, Rade Bakračević, braća Damjanić itd.
Zaduži se vodstvo Saveza dijaspore, da u prilikama organizuje proteste ispred Ambasade R. Srbije u Ljubljani u vezi dugogodišnjeg bojkota nacionalnih konferencija te favoriziranja pojedinaca Saveza srpskih društava Slovenije oko predstavljanja u matici Srbiji te zabrinjavajuće podele Srba u Sloveniji prilikom financiranja jednih te istih. G. Miodragu Jakšiću službeniku Vlade R. Srbije odreče se svako gostoprimstvo, razgovori i posete u R. Sloveniji, koji već niz godina korupcijskim odnosom oko dodele visokih novčanih sredstava svojim favoritima škodi Srbima vršeći podele i svađe po celoj Sloveniji. Članovi našeg Saveza su dostojni, ponosni, priznati, nesebični i pošteni ljudi, a među njima su posebno naše istaknute ličnosti – nosioci Povelje počasnog člana Saveza srpske dijaspore Slovenije: Ratni general u penziji g. Milan Aksentijević, Vi g. Nikola Janić, g. Radovan Milić i prof. Milenko Vakanjac, kojima su uručene navedene Povelje. Nakon skupštine predsednik g. Saša Gajić zahvalio se prisutnima, te sve pozvao na bogatu večeru i piće, koja je trajala do 18 i 20 časova, a nakon toga svi su se preselili u veliku dvoranu Društvenog doma Linhartova c.13 nasuprot gde je počeo kulturno umetnički ptrogram uz popularnu muzičku grupu »BUMERANG« i druge estradne umetnike. Veseli humanitarni koncert »Za sitnicu, osmeh na licu«, za dom nezbrinute dece Dr. Rada Varnješević u Banja Luci. Veselje je trajalo do pola noći.