Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VERNIKOVO OGLEDALO DOSTOJANSTVA I POŠTENJA

Pripremio: Zoran Stevanović

MODRIČA,13. septembra 2009. g.– Episkop zvorničko-tuzlanski, gospodin Vasilije, uz sasluženje više sveštenika SPC, osveštao je 13.09.09 Hram „Svetog arhiđakona Stefana“ u Vranjaku kod Modriče.
Nakon tog svetog čina, episkop Vasilije pozvao je veliki broj vjernika da se okupljaju oko pripadajuće vjere, da ugrade ciglu svoje vjere u hram u izgradnji u Modriči, te Hram Svetog Ilije na Dugim Njivama čiju će izgradnju podržati Vlada Republike Srpske i Opština Modriča. „Ispijajte vodu sa izvora svog duhovnog. Ugledajte se na ktitore ovog Božijeg hrama, ulažite u izgradnju bogomolja, jer ko to radi, Bogu posuđuje, a Svevišnji nikom dužan ne ostaje. Nije bogastvo brdo novaca nego snaga duhovna i vjera Srbinova“, poručio je gospodin Vasilije, izražavajući nadu da će impozantno zdanje novog hrama u Višnjiku kod Modriče biti upotpunjeno do kraja godine. On je uvjerenja da će budući manastirski Hram „Svetog Ilije“ na Dugim Njivama imati veliki značaj za Trebavu i čitavu regiju.

Inače hram „Svetog arhiđakona Stefana“ u Vranjaku, dimenzija 11 puta 5 metara sagradili su supružnici Milorad i Ruža Savić. U njegovo podizanje uložili su oko 80 hiljada maraka, a nakon osveštenja izjavili su da su imali želju da postanu ktitori, da je to njihov poklon Vranjaku, ali da nakon smrti budu sahranjeni u toj crkvi.
Nakon predaje ključeva hrama, vladika Vasilije pozvao je i ostale da se ugledaju na Saviće. „Zadužbinarski duh u srpskom narodu uvijek je bio smisao života istinskog svetosavca i uvijek je davao snage srpskoj sirotinji da će imati na koga da se osloni. Ovo nisu Savići podigli suviška srca svoga, nego po snazi vjere svoje u živoga i besmrtnoga Boga. Ako vjerujete u tog Boga, dolazite u ovaj hram i molite mu se“, rekao je Vasilije u svojoj besjedi.
U Vranjaku kod Modriče sada postoje tri hrama SPC, a zbog svog angažovanja, mjesnoog sveštenika Nedeljka Anđelića, vladika Vasilije odlikovao je zlatnim krstom.
Vranjak, Novembra 2009. godine
Ktitor i donator crkve „Svetog arhiđakona Stefana“ – Njivice. Savić Milorad 
10.10 1943. rodjen je u Vranjaku Savić (Cvjetka) Milorad, sin majke Radojke.
U to vrijeme, trajao je drugi svjetski rat.
Nakon samo 6 mjeseci Milorad ostaje bez oca Cvjetka, koji je poginuo u staroj Jugoslovenskoj vojsci. Ubrzo zatim majka Radojka se preudaje za Gostic (Vase) Novaka, s kojim se Milorad kao svojim očuhom izuzetno dobro slagao.
Milorad polazi 1950. godine u Vranjaku u školu, i 1954 godine završva 4 razreda osnovne škole.
Posle završena 4 razreda osnovne škole, slijedi nastavak školovanja u osnovnoj školi u Modriči.
U Modriču je većinom išao pješke, prelazeći put od 8 kilometara, a rijetko se imalo para u to vrijeme za voz. Tako Milorad 1958. uspijeva da završi osmogodišnju školu.
1959. godine, trbuhom za kruhom, Milorad odlazi u Srbiju tačnije na izgradnu
auto – puta u veliku Planu na kurs za zidara, koji uspješno završava nakon 2 mjeseca.
1960. godine slijedi odlazak za Sloveniju, tačnije u Novu Goricu, gdje je radio kao zidar jednu godinu, a zatim se preseljava u Ljubljanu, gdje se zadržao do današnjeg dana.
1980 koristi kratak izlet u Libiju gdje je takodje radio kao zidar, da bi po povratku iz Libije 1981. otvorio obrt, a 1992. osnovao gradjevinsku firmu. Rukovodio je svojom firmom punih 10 godina, da bi u 59 godini zivota otišao u penziju.
Milorad provodi penzionerske dane, malo u Vranjaku, malo u Ljubljani, a odlučio se da svome selu Vranjaku pored groblja na Njivicama, na zemljištu, koje su poklonili Stjepanovići sagradi prelijepu srpsku crkvu. Oktobra 2009. godine predao je ključeve novoizgradjene crkve
„Svetog arhiđakona Stefana“ – Njivice koju je sam finansirao i uložio svojih 80.000.- km.
Crkvu je osveštao 13.09.2009. godine vladika Vasilije. Inače Milorad je sve od 2008.  godine veoma aktivan član Saveza srpske dijaspore Slovenije.