Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

DODELA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA «ZLATNO PERO» LJUBLJANA 2012

U Ljubljani, 31.8.2012. godine, u velikoj dvorani Društvenog Centra Ljubljana – Bežigrad u sklopu tradicionalne godišnje prezentacije IV. «VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE» održano je književno veče, te su dodeljene nagrade i priznanja za međunarodni pesnički konkurs «ZLATNO PERO», koji je bio otvoren od 05.06. do 05.07.2012. godine.

Najavom simpatičnih voditelja ovog programa, Mirele Dušanić i Bojana Šikore, pozdravni govor je održao predsednik Saveza Srpske dijaspore Slovenije, g. Saša Gajić.

Poštovane dame i gospodo !
Neobično sam radostan što  mi se ukazala prilika i čast da Vas okupljene srdačno pozdravim na ovim IV. »VESELIM DANIMA SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE« godišnjoj tradicionalnoj prezentaciji kulturno umetničkog stvaralaštva IZVORNE SRPSKE IGRE, PESME, MUZIKE I POEZIJE.

Dalje pozdravljam naše cenjene donatore, predstavnike Saveza srpske dijaspore Slovenije, kumove, predstavnike društava i udruženja: SKUD Prosvjeta Zagreb pododbor Daruvar, KUD „ABRAŠEVIĆI“ iz Aranđelovca, veseli orkestar „BUMERANG“ sa šefom Milanom Kalajdžićem, PKUD „PROSVJETA“ iz Prnjavora.

Dodatno pozdravljam pravoslavne sveštenike Ljubljanske crkvene opštine, pesnike koji su osvojili najviša međunarodna priznanja »ZLATNO PERO«, predstavnika naše srpske dijaspore za Srbiju i Srpsku ratnog generala u penziji Milana Aksentijevića. Pozdravljam počasnog člana, uglednog publicistu, najvećeg borca za prava Srba u Sloveniji, predsednika stručnog saveta srpske dijaspore Slovenije i predstavnika srpske dijaspore za državne institucije Slovenije, prof. Milenka Vakanjca. Dakle, predstavnike naše srpske dijaspore, a ne one koji su izabrali sami sebe i kao takvi pokušavaju soliti pamet drugima. Pozdravljam organizatore i izvođače današnje kulturne prezentacije, predstavnike društava Saveza srpske dijaspore Slovenije: SKHD »DESANKA Maksimović«, SUS »OBILIĆ«, SUS »STEVAN SINĐERLIĆ«, USKS, SZ »Kosovka devojka«, SUS »Crni Đorđe«, Društvo Srpska kulturna zajednica, SUS »DUGA«, »KD Mladi svet« pozdravljam medijske predstavnike: RT BN novinara, publicistu, urednika uglednog gospodina Milana Pilipovića od veoma gledane TV emisije »PO KRAJINI«, RTV RS, kao i  predstavnike štampanih medija.

Drago nam  je, da na ovoj značajnoj prezentaciji predstavljamo Savez srpske dijaspore iz Slovenije.  Činjenično,  jedinu čistu, najveću krovnu organizaciju Srba iz Slovenije, koja nije vezana za bilo koju sektu, verski savez, niti je udružena u bilo koji drugi kulturni – nacionalni savez.
Dakle, mi kao takvi volimo svoju kulturu, naciju, jezik  i pismo, a druge razumemo. Pravni sektor našeg Saveza već par godina uspešno besplatno pomaže naše ljude, bilo to iz Srpske, Srbije ili Hrvatske. Uspešno vodimo i druge  različite  humanitarne akcije, gostimo naša društva iz Srpske, Srbije i Hrvatske. Kao subjekt posebnog slovenskog državnog interesa uz referente zadužene za Sud izvodimo korisni rad i tako svim onima koji nemaju novaca da plate visoke prekršajne novčane kazne ili da izbegnu zatvor do tri meseca, obavljaju u našim prostorima takve zadatke. Naš elektronski medij »Srpsku dijasporu« čita dnevno u mesečnom proseku više hiljada vernih čitalaca. Naša srpska biblioteka »VUK KARADŽIĆ« Ljubljana, koju vodi USKS postigla je pohvalne rezultate kod očuvanja srpskog jezika i kulture.

Poštovani, ujedno Vas informišemo, da nismo više u prostorima na Celovški cesti 122, gradonačelnik Lj. Zoran Jovanović unatoč potpisani pogodbi za 5. godina, sačekavši nekoliko meseci, da smo prostore opremili uloživši u njih nešto više od 19.000,00 evra neusmiljeno nas je proterao  i prostore prodao.

Dragi naši, hvala Vam na pažnji, želimo Vam ugodno raspoloženje!

Prisutnima se svojim govorom predstavio i Igor Mitić, generalni sekretar Saveza srpske dijaspore Slovenije i predsednik njenog sektora za folklore.
Lep pozdrav svima zajedno!

Dragi naši, organizatori, gosti i izvođači, ove tradicionalne godišnje trodnevne kulturno umetničke prezentacije sa zajedničkim nazivom IV. »VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE« i II »FOLKLOR BALKANA« LJUBLJANA 2012 financijski su omogućili:

1.Savez srpske dijaspore Slovenije,

2.Udruženje srpskih književnika Slovenije,

3.Srpsko udruženje Slovenije »Stevan Sinđelić« Ljubljana,

4.Publicista gospodin Saša Gajić,

5.Okrepčevalnica »ZOKI« Zoran Jovanović, s.p. Ljubljana,

6.Javni sklad za kulturne delatnosti Ljubljane i Republike Slovenije,

7.Tvornica lekova »KRKA« Novo mesto,

8.Srpsko udruženje Slovenije »OBILIĆ« Ljubljana,

9.Srpsko udruženje »Kosovka devojka« Ljubljana,

10.SKHD »Desanka Maksimović« Celje,

11.Društvo srpska kulturna zajednica Notranje gorice

i naš generalni sponzor Inštitut, Institut Prevent Ljubljana.

Cenjeni naši, videli ste da ovoj godišnjoj značajnoj kulturnoj prezentaciji nazvanoj  »IV Veseli dani srpske dijaspore Slovenije«, nije novčano pripomogla matica Srbija, a niti druga naša matica Republika Srpska.

Naš Savez srpske dijaspore Slovenije i njegova društva imaju veliko razumevanje do obe naše matice, činjenično veoma teške krize, tako da svih ovih godina od 2008. nismo zahtevali, niti konkurisali za bilo kakva sredstva. Zaključivši, da se u navedenim maticama bilo kakva financijska sredstva mogu upotrebiti mnogo efikasnije.

Zaista, ne bi želeli biti paraziti, te tražiti novce za učenje na računarima, igranje užičkog ili slično, pošto dobro znamo, da u tim maticama ima dosta gladne dece. Vidite i danas, da naš Savez srpske dijaspore Slovenije uz svoja društva pomažu svoje rođake, bilo da su oni iz Hrvatske, Makedonije, Srpske ili Srbije.

Na kraju i ovde pred Vama, dragi naši, pozvaćemo zajedno Savez srpskih društava Slovenije, njihova društva te društvo kulturni center »Danilo Kiš« iz Ljubljane, da se ugledaju na nas, te da se i oni ogledaju u ogledalu tih bitnih činjenica.

Predlažem, da potvrdimo predlog zajedničkog mišljenja jednim burnim aplauzom.

No ipak, danas smo tu da se družimo, da se veselimo, pa bi pozvao gospodina Milana Gajića direktora marketinga i prodaje našeg generalnog sponzora Instituta Prevent iz Ljubljane, da nešto kaže o ovom cenjenom institutu. Hvala.

Govor je održao i g. Milan Gajić, direktor marketinga i prodaje preduzeća «INŠTITUT PREVENT», inače generalni sponzor ove manifestacije.

Komisiju za dodelu navedene nagrade, sačinjavali su: prof. Milenko Vakanjac (predsednik), gospođa Mila Pešić i g. Saša Gajić (članovi). Nakon održanog sastanka komisije 09.08.2012. godine u Ljubljani, između primljenih mnogobrojnih pesama različitih autora iz više zemalja, odabrana su sledeća autorska dela: gdin-a Ljubenka Zvizdića iz Novog Sada, gosp. Svetlane Vojvodić i gdin-a Bojana Šikore iz Prnjavora.

Prof. Milenko Vakanjac je održao govor, u kojem se između ostalog, zahvalio svim učesnicima navedenog konkursa. Nakon toga je čestitao pobedniku, gdin-u Ljubenku Zvizdiću, te mu dodelio nagradu za 1. osvojeno mesto, zlatnu plaketu i diplomu sa zlatnom plaketom “Zlatno pero 2012”.
Nagrade su dodeljene i gosp. Svetlani Vojvodić, srebrna plaketa i diploma sa srebrnom plaketom za osvojeno 2. mesto, kao i gdin-u Bojanu Šikori, bronzana plaketa i diploma sa bronzanom plaketom za osvojeno 3. mesto.

Nakon ove dodele, g. Milan Gajić, uručio je novčane nagrade za 1. i 2. osvojeno mesto, te čestitao pobednicima.

Pesnik Ljubenko Zvizdić zahvalio se za nagradu, te izjavio da mu je izuzetna čast prisustvovati jednom ovakvom takmičenju i da je srećan što je pobedio pored tako velike konkurencije i toliko prijavljenih učesnika. Takođe je pročitao i svoju pobedničku pesmu “Kad si otišla”, te bio nagrađen velikim aplauzom.

U nastavku programa, predstavilo se PSKUD „PROSVJETA“ iz Prnjavora, koji su svojim igranjem igara iz Knjaževca, pevanjem i prelepim narodnim nošnjama oduševili prisutne goste.

Pesme gdin-a Saše Gajića, u nekoliko navrata čitali su članovi PSKUD “PROSVJETA” iz Prnjavora, Dejan Topić i Tijana Vinčić. Svoju pesmu izrecitovala je i pesnikinja Mira Miljević.

Glumica Vesna Anđelković je takođe izvela svoju predstavu i do suza nasmejala publiku, koja ju je oduševljeno gledala i slušala. 
Recitacijom su se predstavile i talentovane Sara Gajić i Olja Milutin, a simpatične devojke, Jovana Živković i Tijana Vinčić, su otpevale pesmu i bile nagrađene gromkim aplauzom.

Organizatori ove trodnevne kulturne prezentacije za sve svoje goste uplatili su hotelske troškove noćenja, te se pobrinuli za prehranu, a srpski (leskovački) specijaliteti sa roštilja mirisali su okolinom. Naravno, za to se pobrinuo poznati stručnjak za roštilj, Zoran Jovanović. Uz večeru i različitu prehranu za goste, dobro je došao i kraški pršut.

Pored ostalih organizatora i učesnika, moramo spomenuti i vredne sponzore ove manifestacije, gdin-a Dragomira i gosp. Tomku Dragosavljević.

Sve ovo upotpunila je odlična muzička grupa “FOLK BAND BUMERANG”. Oni su do kasnih sati svojim pesmama uveseljavali i zabavljali prisutne goste, kao i sve učesnike ovog programa.

Odjeci srpskih pesama širili su se po velikoj popunjenoj dvorani, te je tako uspešno završeno književno veče, velika međunarodna dodela priznanja “Zlatno pero” za 2012. godinu, a ujedno i prvi dan ove trodnevne manifestacije.

Reportaža: Svetlana Vojvodić