Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

NEMA DOGOVORA ZBOG TEŽNJE BOŠNJAKA ZA DOMINACIJOM


Piše: Željka Domazet

SARAJEVO – Lideri šest vodećih političkih stranaka ni na jučerašnjem sastanku u Sarajevu nisu postigli dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH, a glavni kočničari ponovo su bile stranke iz FBiH.

Iako su predstavnici stranaka iz Republike Srpske pokazali fleksibilnost u svojim stavovima, dogovor je onemogućen zbog zategnutih odnosa u FBiH i željom bošnjačkih stranaka za uspostavljanjem dominacije u BiH.
Sastanak u zgradi Parlamenta BiH, čiji je domaćin bio predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija, napustili su udaljenijih stavova nego poslije prethodne runde razgovora u Brčkom.

Stranke iz RS

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je poslije sastanka u Sarajevu jasno da bošnjački politički blok pokušava da razbije princip pariteta i proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda na nivou BiH.- To vjerovatno čine u nadi da će jednog dana Bošnjaci preći prag od 50 odsto stanovništva BiH i na taj način prigrabiti vlast na nivou BiH – istakao je Dodik.
On je dodao da je srpska strana ponovo pokazala fleksibilnost, ali da se još jednom potvrdilo da je problem među partnerima u FBiH i velikim apetitima bošnjačkih stranaka.
– Bošnjaci sada među četiri ministarska mjesta traže da dobiju i Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo finansija. Osim toga, zahtijevaju i čelnu poziciju u Upravi za indirektno oporezivanje, iz čega se vidi potreba za njihovom dominacijom. Bošnjaci principom zastupljenosti žele da prigrabe legitimitet da bi predstavljali i Bošnjake i Srbe i Hrvate i da na taj način promijene cijelu konstrukciju utvrđenu Dejtonskim sporazumom u pogledu formiranja zajedničkih institucija. Naš stav je jasan da se mora očuvati dejtonski balans, paritet i rotacija, jer se u ovom trenutku vodi politička borba da se preuredi BiH po zahtjevu Bošnjaka
– kazao je Dodik koji je sastanak napustio ranije zbog magle na aerodromu u Sarajevu.
Komentarišući Lagumdžijin prijedlog da se raspišu vanredni izbori, ako u idućih deset dana ne bude postignut dogovor o formiranju vlasti, Dodik je kazao da su novi izbori bespotrebni i da ništa ne bi riješili.
– Mi u principu nemamo ništa protiv toga, ali to je bespotrebno i u principu bi se isto desilo kao i na prošlim izborima i imali bismo isti problem – kazao je Dodik.
Bosić je poslije sastanka izjavio da su lideri iz RS pokušali sve da bude formiran Savjet ministara i pokazali želju da se izađe iz krize, ali da se pokazalo da je problem i dalje u neriješenim odnosima u FBiH.
– Krajnje je vrijeme da politički faktori u FBiH sjednu i da se dogovore. Kada riješe te probleme, neka nas pozovu na dogovor o funkcionisanju BiH. Ovakvi sastanci više nemaju smisla – rekao je Bosić i dodao da je sastanak tekao u nekoliko faza i da su se na kraju svi vratili na početne pozicije.
Bosić dijeli Dodikovo mišljenje da novi izbori ne bi ništa promijenili.

Raspodjela resora

Ljubić je istakao da je razgovor zapeo na raspodjeli pozicija u agencijama na nivou BiH. On je rekao da su lideri iz RS ponudili kompromisni prijedlog u kojem prihvataju tri ministarstva, među kojima nije Ministarstvo inostranih poslova, ali pod uslovom da biraju rukovodstvo u dvije od četiri najvažnije agencije.
– Hrvatski blok je to mogao prihvatiti, ali SDP i SDA su smatrale da ako se zadržava odnos da SNSD-u, SDS-u, HDZ-u i HDZ-u 1990. pripada šest ministarskih mjesta u odnosu na četiri za stranke platforme odmah treba postići dogovor o svih sedamdesetak agencija, što je nemoguće – kazao je Ljubić.
On je dodao da je predložio model koji je slijedio sastanak u Brčkom u kojem je nesporno da predsjedavajući Savjeta ministara bude Hrvat iz dva HDZ-a uz zahtjev da te stranke dobiju još dva hrvatska ministarska mjesta. Ljubić je kazao da nije bilo riječi o rekonstrukciji Vlade FBiH kao uslovu za formiranje vlasti na nivou BiH. Lider HDZ-a 1990. takođe je odbacio Lagumdžijin prijedlog za održavanje vanrednih izbora.
Lagumdžija je rekao da su Dodik i Bosić pokazali fleksibilnost, ali ne i lideri dva HDZ-a.
– Ponudio sam da u budućem Savjetu ministara BiH dva bloka dobiju po pet ministarskih mjesta od kojih jedan blok čine SDP i SDA, a drugi SNSD, SDS i oba HDZ-a, ali to nisu prihvatili HDZ-ovi – rekao je Lagumdžija i optužio dva HDZ-a da formiranje Savjeta ministara uslovljavaju rekonstrukcijom Vlade FBiH.
On je najavio da je SDP spremna da se u Parlamentu BiH ne izjašnjava o tri važna zakona na putu ka EU – zakonu o državnoj pomoći, popisu stanovništva i vojnoj imovini ako ne bude postignut dogovor o novom Savjetu ministara BiH.
Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da su konceptualne razlike u vezi sa raspodjelom hrvatskih pozicija i različito tumačenje dejtonskog ustava razlog neuspjeha sastanka. On je naglasio da su dva HDZ-a i dalje insistirala da predstavnici tih stranaka popunjavaju sve hrvatske pozicije, pa i one ispod nivoa ministra.
– Postoje dva pristupa. SDA i SDP traže da pozicije treba popunjavati po sistemu proporcije i na osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine, a SNSD, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990. hoće da se to vrši na principu pariteta. To su i osnovni uzroci zbog kojih nije postignut dogovor – rekao je Tihić i podržao Lagumdžijin stav da su vanredni izbori jedino rješenje ako uskoro ne bude postignut dogovor o Savjetu ministara.
Početku sastanka su prisustvovali i generalni direktor Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Italija

Govoreći o sastanku koji će 25, 26. i 27. novembra biti održan u Italiji u organizaciji Fondacije “Konrad Adenauer” Dodik je rekao da on nije posvećen formiranju vlasti.

Datum objave: 17.11.2011