Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ALBANCI KRIVI ZA NASILJE NA KOSMETU

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

BEOGRAD, NJUJORK – Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u izvještaju Savjetu bezbjednosti ukazuje da je novi talas nasilja na Kosovu i Metohiji pokrenut akcijom kosovskih specijalaca ROSU na prelazima Brnjak i Jarinje 25. jula, poslije čega je za četvrtinu povećan broj napada na Srbe i ostale nealbance.

Ban Ki Mun je upozorio da je tokom posljednja tri mjeseca na Kosmetu zabilježen 151 incident, od čega se 38 dogodilo sjeverno od rijeke Ibar.
– Od 151 incidenta, 13 se odnosi na uništavanje pravoslavnih grobalja, 13 na kamenovanje srpskih vozila, u 63 slučaja nanesena je šteta kućama čiji su vlasnici Srbi – navodi se u izvještaju, koji bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da razmatra na sjednici 29. novembra.
Zabilježena su i 63 slučaja nanošenja štete kućama u vlasništvu kosovskih Srba i 47 slučajeva provala i krađe srpske imovine.
On ističe da razvoj događaja na sjeveru Kosova predstavlja jasno upozorenje da neriješena pitanja predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u regionu.
– Mišljenja sam da na terenu postoji rizik od izbijanja nasilja dok god problemi poput prelaza Jarinje i Brnjak ostanu neriješeni i dok god se pitanja u vezi sa vladavinom prava miješaju sa statusnim pitanjima – navodi Ban Ki Mun u izvještaju u koji je uvid imao RTS.
On je naveo da je situacija na sjeveru Kosova u sjenku bacila sve ostale događaje na Kosovu, kao i da akcija ROSU nije bila izvedena u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama.
Opisujući slijed događaja koji su prethodili ovoj akciji, generalni sekretar UN je naveo da je Srbija, na sastanku u Briselu 2. septembra, pristala da prizna pečate kosovske carine, kao i da su kosovske vlasti, odmah poslije toga, najavile da će uspostaviti punu carinsku kontrolu nad Brnjakom i Jarinjem.
– Nadam se da će članice Savjeta bezbjednosti uputiti jasnu poruku Prištini i Beogradu da odgovorno pristupe smirivanju tenzija i sprečavanju novog nasilja na sjeveru Kosova – navodi Ban Ki Mun, a prenose agencije.
Ban se osvrnuo i na slučaj zapljene 20 kamiona iz preduzeća “Trepča-sever”, kada su vozači kamiona pritvoreni zbog navodnog ilegalnog ulaska na Kosovo. Upozoravajući da će incident loše uticati na sposobnost preduzeća da isplati zarade za više od 3.600 zaposlenih, Ban navodi da mu je prethodila zapljena sredstava preduzeću “Trepča-sever” od strane poreske administracije Kosova, poslije čega je UNMIK podnio žalbu Vrhovnom sudu Kosova da sredstva budu vraćena, ali odgovor do danas nije stigao.
Kosovska vlada je ocijenila realnim izvještaj generalnog sekretara, prenosi prištinski dnevnik “Koha ditore”.

Datum objave: 07.11.2011

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *