Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dodiku orden za zasluge pred otadžbinom

Orden uručen u zaslužne ruke

Piše: Radoje Tasić

VIŠEGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je u nedelju vijenac i prislužio svijeće u Višegradu na spomenik za 37 ruskih dobrovoljaca koji su učestvovali u otadžbinskom ratu u RS, a ruski general i kozački ataman Aleksandar Pavlovič uručio je predsjedniku Orden prvog stepena za zasluge pred otadžbinom i kozaštvom.
Dodiku je ovo visoko priznanje dodijeljeno odlukom Nacionalnog savjeta bezbjednosti Rusije.
Zahvalivši za orden, predsjednik RS je rekao da podržava svaku vrstu dogovora i saradnje sa bratskom Rusijom koja se ogleda u političkim i ekonomskim odnosima.
– Ruski dobrovoljci došli su na ratišta za odbranu Republike Srpske iz čisto patriotskih i bratskih razloga i to je visokomoralni čin koji treba poštovati i cijeniti više nego što je to do sada činjeno – rekao je Dodik i zahvalio Vladi RS i Boračkoj organizaciji koje su podigle spomenik posvećen njihovom stradanju.
General Pavlovič zahvalio je Dodiku što je znao da prepozna pozitivne signale iz Rusije i simpatije ruskog naroda prema RS i u njegovim najtežim ratnim vremenima, kao i sada u miru.
– Cijenimo vaš trud na ovom planu i zahvalni smo vam što na ovakav način afirmišete pomoć naših dobrovoljaca srpskom narodu – rekao je general Pavlovič.
Predsjednik RS obišao je juče i gradilište “Andrić grada” u Višegradu i istakao da je došao da pruži punu podršku ovom projektu i zahvali njegovom inicijatoru srpskom režiseru Emiru Kusturici za napore i entuzijazam koji čini kako bi projekat bio realizovan.
– Očigledno je da gradnja grada od kamena napreduje brže nego što je planirano i očekivano zahvaljujući Kusturici, izvođačima radova, rukovodstvu opštine, običnim ljudima i Vladi Srpske koja daje podršku ovom projektu prema kome će Višegrad ubuduće biti prepoznatljiv – naglasio je Dodik.
Kusturica je istakao da su samo 95 dana od kada su se na Sportskom centru “Ušće” čule arije iz “Karmine Burane” uz, kako je rekao, poj buldožera i bagera graditelji uspjeli da pod krov stave šest od planiranih i obećanih 20.000 metara kvadratnih korisnog prostora u “Andrić gradu”.
– Da nije bilo podrške Vlade Srpske, ovdje nijedna cigla ne bi bila ugrađena. Više od 150 radnika radilo je na zgradama pozorišta, bioskopa, opštinske administracije i formiranju glavne ulice Straduna, a toliki broj građevinaca biće ovdje zaposlen i iduće tri godine – pojasnio je Kusturica.
Predsjednik RS posjetio je juče i Drvengrad, na Mokroj Gori, gdje mu je Emir Kusturica pretpremijerno prikazao svoj novi film o pravoslavlju koji je snimio u Trebinju, javile su agencije.
“Na Drini ćuprija”
Početak radova na izgradnji “Andrić grada” svečano je obilježen 28. juna ove godine. Grad će biti građen u tri etape, a planirano je da bude sagrađen do 2014. godine.

Datum objave: 07.11.2011