Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

BIĆE TO VELIKO IZNENAĐENJE AKO JE EVROPSKA UNIJA PROMENILA MIŠLJENJE O SRPSKOJ

Incko spreman da brani jaku RS

Pripremila: Vedrana Kulaga

BANJALUKA – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je juče u Banjaluci da je uvijek spreman da brani jaku Republiku Srpsku kao entitet u BiH koja takođe treba da bude jaka i funkcionalna.
On je poslije razgovora sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom naglasio da mogu postojati jaki entiteti u jakoj i funkcionalnoj državi i da se to međusobno ne isključuje.
– Nije tačno da sam protiv RS kao jakog entiteta. Spreman sam da je branim. Jedan entitet može da pomaže drugom, a na taj način se može ići dalje – rekao je Incko, koji je u Banjaluku došao sa svojim prvim zamjenikom Roderikom Murom.
Govoreći o promjenama u nadležnostima koje su uslijedile poslije dolaska specijalnog predstavnika EU Pitera Sorensena u BiH, Incko je naveo da je najvažnije da država ima svoje nadležnosti i da tako treba i da ostane.
– Stav Savjeta za primjenu mira jeste da ono što je stečeno treba da ostane i da nema koraka unazad – rekao je Incko.
On je dodao da će Sorensen biti zadužen za budućnost BiH i užu saradnju sa Briselom, dok će se on baviti primjenom Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Dodik je kazao da su visoki predstavnici u prošlosti zloupotrijebili bonska ovlašćenja i ponovio da postoji problem sa nadležnostima prenesenim na nivo BiH koje nisu u skladu sa Ustavom BiH.
– Taj stav RS nije u funkciji rušenja BiH, ali smatram da treba da se razgovara o tome što je na nivou BiH nametnuto, a ne formirano dogovorom poput Suda i Tužilaštva BiH – kazao je Dodik.
On je naglasio da je neophodno da se i u oblasti indirektnih poreza uspostavi što više transparentnosti i mehanizam čistih računa jer bi u suprotnom to moglo da postane otvoreno političko pitanje.
Na sastanku Dodika i Incka bilo je riječi i o donošenju zakona o popisu stanovništva i državnoj pomoći i izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u “predmetu Sejdić – Finci”.
Dodik smatra da bi ova pitanja trebalo da budu odvojena od procesa formiranja Savjeta ministara BiH.
– Ako se ova tri pitanja budu uspješno rješavala, onda bi nesmetano mogli da apliciramo za status kandidata EU. Mislim da ovo treba da bude odvojeno od priče o formiranju Savjeta ministara, iako je u Sarajevu dogovoreno da se ovo posmatra u paketu – rekao je Dodik i potvrdio da će prisustvovati sastanku lidera šest političkih partija koji je zakazan za 26. septembar u Brčkom.
Govoreći o nastavku procesa formiranja Savjeta ministara, Dodik je ponovio da Srpska treba da dobije četiri ministarska mjesta i naglasio da je stav RS da OHR i međunarodni faktor treba da budu izvan razgovora domaćih struktura kao do sada. Istakao je da je najveća greška to što je formiran kolegijum Parlamenta BiH prije utvrđivanja parlamentarne većine na osnovu koje bi bio izabran i Savjet ministara.
Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić i Incko razmijenili su juče mišljenja o aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima.
Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić upoznao je Incka o prioritetima u nastavku rada parlamenta, među kojima su reforme u socijalnom sektoru i donošenje odluka u oblasti finansija.
Incko je zvaničnicima RS predstavio novog šefa banjalučke kancelarije OHR-a Karola Bahuru koji će na tom mjestu zamijeniti Krisa Beneta, koji će biti na čelu kancelarije u Mostaru.

Barton

Dodik se juče sastao i sa šefom Misije OEBS-a u BiH Flečerom Bartonom, kome je prenio da Srpska nije spremna da se odrekne svoje autonomije na evropskom putu BiH.
Istakao je da je Srpska opredijeljena za poštivanje Dejtonskog sporazuma i da je pod tim uslovom spremna za evropske integracije. Dodik se saglasio sa Bartonom da je jačanje demokratskih institucija jedan od važnih preduslova za integraciju u EU.
– Misija OEBS-a u BiH podržava aktivnosti RS i BiH na putu ka evroatlantskim integracijama uz nastavak partnerskog odnosa u oblastima obrazovanja, vladavine prava, ljudskih prava i bezbjednosti – poručeno je poslije sastanka Bartona i predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića.
Sa Bartonom su juče razgovarali i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, potpredsjednici RS Emil Vlajki i Enes Suljkanović, te predsjedavajući Vijeća naroda RS Momir Malić.

Datum objave: 20.09.2011