Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ORUŽANA ZASTRAŠIVANJA I PROVOKACIJE ALBANACA NAD SRBIMA NA SEVERU KOSOVA EULEX I KFOR IZGLEDA PODRŽAVAJU

Rafali iz albanskog sela

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

PRIŠTINA – Rafalna paljba u okolini sela Zupče jedini je zabilježeni incident u noći između subote i nedjelje na sjeveru Kosova, javio je Radio Slobodna Evropa.
Srpski izvori navode da se paljba čula iz sela koje naseljavaju Albanci, ali detalja o ovome nema. U selu Zupče treći dan mještani Srbi blokiraju put pokušavajući tako da spriječe eventualne pokrete snaga KFOR-a u slučaju da kopnenim putem pokušaju da dopreme pomoć snagama stacioniranim na prelazu Brnjak.

Sjever Kosova su u u nedjelju u ranim jutarnjim časovima nadlijetali helikopteri KFOR-a koji su prevozili carinike EULEX-a na prelaze Jarinje i Brnjak. Prelazi su i dalje pod dvostrukom blokadom, na jednoj strani su pripadnici KFOR-a, a na drugoj zid od šljunka koji su bagerima podigli lokalni Srbi.
Barikade nisu uklonjene ni sa mostova koji povezuju južnu i sjevernu Mitrovicu.
Sve i ukoliko bi se dogodilo da vozila KFOR-a probiju tu blokadu, već oko kilometar dalje između Mitrovice i Zvečana sačekala bi ih nova blokada, od šljunka. Zasad djelimično prohodna.
Kretanje sa sjevera Kosova u Srbiju i obratno moguće je takozvanim alternativnim pravcima, ali se u gradu sve češće čuje da KFOR zatvara jedan po jedan pravac kojim se praktično ilegalno izlazi ili ulazi na sjever Kosova.
U samoj Mitrovici se ne primjećuje nervoza. Namirnice i druge osnovne potrepštine ne nedostaju. Pješaci prelaze za saobraćaj blokirane mostove na Ibru. Utisak je da su se Mitrovčani prilagodili vanrednim okolnostima.
Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović od subote je na sjeveru Kosova. U Mitrovicu nije dolazio. Zadržao se u Leposaviću, odakle je više puta pozivao na miran otpor.
Lokalni lideri nastupaju u sličnom maniru, bez poziva na nasilje, ali niko ne iznosi eventualni scenario iz pat pozicije koja traje od petka ujutro kada su carinici EULEX-a, uprkos protivljenju Beograda, preuzeli prelaze kroz koje sada zbog blokada vozila ne prolaze.
Iz kosovske vlade najavljuju da će od danas ponovo blokirati uvoz robe iz centralne Srbije ako Beograd nastavi sa trgovinskom blokadom robe iz pokrajine.
Istovremeno, iz Brisela najavljuju da će inicijativa Beograda za rješavanje problema na prelazima Brnjak i Jarinje biti razmotrena u toku sljedeće sedmice.
Borislav Stefanović je rekao je da plan nije u potpunosti razrađen i da je to suštinski poziv da proces pregovora o prelazima što prije počne.
On je istakao da prijedlog Beograda ni u jednom elementu ne sadrži prisustvo kosovskih carinika i policije i dodao da na Jarinju i Brnjaku nikada nije bilo kosovskih carinika niti je kosovska carina tamo funkcionisala.
U međuvremenu, predstavnici kosovske vlade odbijaju prijedlog zvaničnika Beograda o dijalogu za regulisanje funkcionisanja prelaza na Jarinju i Brnjaku.
Šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je za list “Koha ditore” da je funkcionisanje prelaza unutrašnja stvar Kosova.
Tahiri je, kako navodi list, pozvala zvaničnike u Beogradu da poštuju sporazum o carinskim pečatima postignut 2. septembra u Briselu i da ne troše vrijeme u traženju dijaloga o funkcionalizaciji graničnih prelaza, rekavši da je beogradski tim pokušao tokom posljednje runde dijaloga da otvori pitanje funkcionisanja prelaza na sjeveru.

 

Skup podrške

Stotinak građana, uglavnom članova udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, okupilo se u subotu u centru Beograda u znak podrške Srbima na sjeveru Kosova.
Građani su na skupu održanom na Trgu Republike nosili parole “Za celovitu Srbiju”, “Savet bezbednosti nije osudio silu”, “Konuzine, Srbine”, a bilo je i onih koji su podsjećali na zločine poput trgovine organima.

Datum objave: 18.09.2011