Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

DA LI MEĐUNARODNE SILE PRAVE REZERVAT ZA SRBE SEVERNOG KOSOVA?

KOSMET 10.09.2011: HRONOLOŠKI PREGLED DNEVNIH ZBIVANJA

Pripremio: Miodrag Novaković

10.09.2011. 17:18 Jeremić: Zajedno s partnerima do rešenja za Kosovo
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas na Bledu da je Srbija spremna da sarađuje sa partnerima u regionu i inostranstvu kako bi na zajednički prihvatljiv…

10.09.2011. 16:04 Uklonjena blokada u Zupču
Magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribarići u mestu Zupče, koji je danas bio dva sata blokiran, otvoren je za saobraćaj oko 15 sati.

10.09.2011. 15:56 H. Kući: Ne prelaziti granice Ahtisarijevog plana
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izjavio je danas da su severu Kosova potrebni red i zakon, a ne ovlašćenja koja prelaze granice Ahtisarijevog plana.

10.09.2011. 15:38 Fejt za sever Kosova po modelu Katalonije
Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt smatra da bi rešenje za sever Kosova mogla da bude autonomija slična onoj kakvu ima Katalonija u Španiji.

10.09.2011. 15:22 Srbi blokirali put u Zupču
Magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće u mestu Zupče, blokirali su danas nešto oko 13 časova lokalni Srbi zahtevajući od Kfora da pomere kontrolni punkt koji…

10.09.2011. 15:01 Vlada Srbije: Sprečiti Prištinu da primeni nasilje
Vlada Srbije pozvala je UN, Evropsku uniju i NATO da spreče vlasti u Prištini da „primene nasilje“ na severu Kosova i Metohije, nakon što 15. septembra istekne dogovor KFOR-a i srpske…

10.09.2011. 14:29 Protest privrednika kod prelaza Brnjak
Grupa privrednika sa severa Kosova održala je danas miran protest kod administrativnog prelaza Brnjak, sa koga su poručili da ne žele granicu sa Srbijom.

10.09.2011. 11:55 Deca sa Kosova gosti Subotice
Humanitarna organizacija „Dečja radost“ iz Gnjilana saopštila je da će od 30. septembra do 9. oktobra u saradnji sa OŠ „Sonja Marinković“ iz Subotice organizovati…

10.09.2011. 11:40 Zeri: Razmatrana mogućnost slanja policije i carinika na sever
Predstavnici lokalnih i međunarodnih institucija razgovarali o mogućnosti slanja kosovske policije i carinskih službenika na sever Kosova, posle isteka 16. septembra…

10.09.2011. 11:18 KEK se priprema za predstojeću zimsku sezonu
KEK je počeo pripreme za zimsku sezonu 2011-2012, koje podrazumevaju sprovođenje planiranog održavanja na jednoj od dve jedinice Termoelektrane

Kosovo B.

Vesti sa Kosmeta- opširnije:

SRBI SPREMAJU BLOKADE ZBOG CARINSKE KONTROLE

Predstavnici Srba sa Kosova najavili postavljanje barikada ukoliko Kfor i Euleks podrže Priđtinu u postavljanju kosovskih carinika na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Predstavnici Srba sa severa Kosova su danas upozoriti da će protestovati i postaviti barikade ako Kfor i Euleks podrže Prištinu u preuzimanju prelaza Brnjak i Jarinje. Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković u izjavi za agenciju Beta izrazio je zadovoljstvo podrškom koja je Srbima sa severa Pokrajine stigla iz Beograda. „Državni funkcioneri Srbije danas su poslali jasnu i nedvosmislenu podršku kosovskim Srbima i medjunarodnoj zajednici da je kosovska carina na prelazima Jarinje i Brnjak neprihvatiljiva za Srbiju, što nam mnogo znači. To nam daje dodatnu podršku da se na miran i demokratski način suprotstavimo eventulanom pokušaju Prištine da prezume prelaze“, kazao je on. Nedeljković je naveo da su on i predsednici opština sa severa Pokrajine pozvali Kfor i Euleks da se vrate izvornom mandatu, da obezbede mir i sigurnost svim gradjanima Pokrajine, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da ne sprovode odluke Prištine. Nedeljković je ukazao da Srbi žele da se mirno i demokratski, protestima i blokadom magistralnih i alterativnih puteva suprotstave „instaliranju kosovskih institucija“ jer to shvataju kao pokušaj progona sa severa Pokrajine. „Stav Srba i ostalih nealbanaca je jasan i nedvosmislen: ne želimo da prihvatimo nikakvu carinu, ni takozvane kosovske carinike, jer su to atributi državnosti, i mislim da i medjunarodna zajednica i Priština treba da izvuku pouku od 25. jula (kada je bio prvi pokušaj preuzimanja prelaza): Sever ne želi da se integriše“, kazao je on. Nedeljković i predsednici opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić imali su danas sastanak u Leposaviću sa ministrom Goranom Bogdanovićem povodom najave Prištine da će, posle 15. septembra i isteka sporazuma sa Kforom, preuzeti prelaze.

HUMANITARNA POMOĆ SEVERU KOSMETA

Humanitarna pomoć Republike Srpske za sever Kosova dopremljena je danas. U okviru akcije dopremljeni su higijenski, prehrambeni artikli, školski pribor, obuća i odeća za decu. Drugi kontigent humanitrne pomoći koju su prikupili veterani FK Vrbas iz Banjaluke u okviru akcije „Banjaluka je sa Vama“, dopremljen je danas na Sever Kosova. U okviru akcije dopremljeni su higijenski, prehrambeni artikli, školski pribor, obuća i odeća za decu. Akcije će krajem septembra biti nastavljena i sa tim kontigentom ukupna vrednost donirane robe biće 65.000 evra. Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić zahvalio je na pomoći građanima i rukovodstvu Republike Srpske i kazao da će paketi najugroženijem stanovništvu na severu Kosova biti uručeni narednih dana.

VLADA POZVALA UN, EU I NATO U POMOĆ

Vlada Srbije je pozvala danas Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i NATO da spreče vlasti u Prištini da „primene nasilje“ na severu Kosova i Metohije, pošto 15. septembra istekne dogovor Kfora i srpske vlasti o administrativnim prelazima. Vlada Srbije je „osudila izjave predstavnika vlasti u Prištini kojima se za 16. septembar najavljuje primena sile na severu Kosova i Metohije, na način na koji je to učinjeno 25. jula ove godine“ kada je specijalna jedinica kosovske policije poslata na administrativne prelaze, Brnjak i Jarinje. „Najava jednostranih i nasilnih akata predstavlja pretnju bezbednosti celog regiona i ugrožava nastavak dijaloga i implementacije postignutih, statusno neutralnih dogovora“, ukazano je u vladinom saopštenju. Vlada Srbije ukazuje da odgovornost za posledice eventualne primene nasilnih i jednostranih koraka snose Priština i međunarodne institucije koje imaju mandat da obezbeđuju mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji. Dogovor Kfora i predstavnika Vlade Srbije o administrativnim prelazima, Brnjak i Jarinje, ističe 15. septembra, a Hašim Tači je najavio da će narednog dana poslati carinike i graničnu policiju na te prelaze.

„Zeri“: POČINJE „VRUĆA JESEN“ NA KOSOVU

Krajem septembra i početkom oktobra očekuje se hapšenje „velikih riba“ na Kosovu i Metohiji, piše prištinski dnevnik „Zeri“. Hapšenja mogu uslediti pošto Ustavni sud Kosova bude izneo mišlenje o imunitetu poslanika Skupštine Kosova, koje je od njega zatražila vlada. Izvori bliski Euleksu su za dnevnik kazali da će biti „vruća jesen“ i da će Euleks pokazati svoju snagu. „Biće nekoliko hapšenja iz redova poslanika, ne radi se samo o poslaniku Fatmiru Ljimaju“, kazao je izvor dnevnika. Zvaničnici Euleksa nisu bili u stanju da kažu kada će se dogoditi hapšenja. „Euleks čeka šta će odlučiti Ustavni sud, ne može da prejudicira šta će se na sudu odlučiti. Takođe ne možemo da prejudiciramo hoće li biti neke akcije Euleksa na tom planu“, izjavio je za dnevnik portparol Euleksa Nikolas Havton. Zahtev Vlade Kosova da Ustavni sud donese mišljenje o slučajevima kada se poslanik može pozvati na imunitet i da li taj imunitet važi i za dela koja su izvršena van obavljanja dužnosti poslanika ili pre izbora za poslanika su izazvala nove podele unutar vldajuće Demokratske partije Kosova. Ustavni sud Kosova je zatražio od Skupštine i poslaničkih grupa da ga obaveste o stavu povodom tog pitanja i koliko je do sada poznato stav o tome sudu su dostavili samo poslanici iz redova Pokreta Samoopredelenje. Oni se zalažu da poslanici ne mogu imati imunitet za dela koja nisu u vezi sa njihovom aktivnošću u Skupštini.

JEREMIĆ ZAJEDNO SA PARTNERIMA DO REŠENJA ZA KOSOVO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas na Bledu da je Srbija spremna da sarađuje sa partnerima u regionu i inostranstvu kako bi na zajednički prihvatljiv način bilo rešeno pitanje Kosova. Na panelu održanom u okviru Strateškog foruma na Bledu, ministar Jeremić je, govoreći o otvorenim regionalnim pitanjima, upozorio vlasti u Prištini da ne primenjuju nasilna sredstva u pokušaju rešavanja otvorenih pitanja na Kosovu. On je ponovio da je Srbija privržena diplomatskom rešenju za Kosovo, prenela je slovenačka agencija STA. Kad je reč o napretku zemalja regiona, učesnici današnjeg panela na Bledu „Šta je sledeće na Balkanu? Odgovornost, moć napretka, perspektive“ zaključili su da je budućnost Zapadnog Balkana u EU ključ za ostvarenje napretka. Jeremić je upozorio da bi, bez davanja podsticaja za primanje novih članica u EU, nazadovanje bilo neizbežno, što bi „značilo povratak na veoma opasnu teritoriju“, navodi STA. Zastoj u procesu prijema u EU posle ulaska Hrvatske mogao bi biti uzrok za nazadovanje, a istorija pokazuje da na Balkanu stvari ili napreduju ili nazaduju, rekao je Jeremić. On je kazao da je Zapadni Balkan dugo bio predmet trostrane geopolitike – postojao je pritisak sa istoka, zapada i jugoistoka, a sadašnje generacije imaju priliku da prekinu ovakav trend kroz evropske integracije. „Bio bi ogroman neuspeh kada ova generacija ne bi uspela da iskoristi tu istorijsku priliku“, kazao je Jeremić, dodajući da bi takav neuspeh bio odgovornost regiona i EU. Ministar Jeremić i njegov crnogorski kolega Milan Roćen rekli su da njihove zemlje naporno rade na ispunjenju kriterijuma kako bi dobile datum početka pregovora o prijemu u EU. U okviru debate, učesnici panela naglasili su da je primena reformi u regionu mnogo lakša uz pomoć evropskih partnera, ali istovremeno upozorili da EU mora da bude zainteresovana za nastavak procesa proširenja.

FEJT: HAPSITI SRBE NA BARIKADAMA

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu i Metohiji Piter Fejt izjavio je da bi model za dugoročno rešenje problema na severu Kosmeta moglo da bude slično onom koje je primenjeno u Kataloniji u Španiji. On je predstavnicima Euleksa poručio da b trebalo da hapse Srbe, i na taj način odblokiraju puteve na kojima se postavljaju barikade. „U Španiji imamo Kataloniju – ona je deo Španije, ali sa mnogo autonomije“, rekao je Fejt u izjavi za „Eurobserver“. Fejt nije želeo da daje više detalja o tome da li se planira da se ide dalje od Ahtisarijevog plana i koliko su zemlje članice MCK spremne da podrže takav predlog. Koha ditore prenosi izjavu Fejta da novostvorena situacija na severu Kosova i Metohije posle ubistva policajca Envera Zumberija može da se iskoristi za promene. „Nema mnogo izgleda da se vratimo na situaciju koja je bila pre 25. Jula. Nešto se zauvek promenilo“, kazao je Fejt. On je pohvalio kosmetske Albance što su pokazali uzdržanost tokom događaja od jula ove godine na severu pokrajine. Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosometu poručio je Euleks da „podigne aktivnost na severu. „Ima potrebe da se dogode hapšenja – da se ljudi uklone sa puteva i hapse“, rekao je on. Fejt je ocenio i da Srbija, koja stremi učlanjenju u Evropsku uniju treba da iskoristi svoj uticaj na građane na severu i da ih pozove da doprinesu miru. „Ne možemo tolerisati da novi kandidat za članstvo u EU sa sobom dovede jedan zamrznut sukob. Ne možmeo imati obe stvari i kandidata koji ide napred i istovremeno da drži za vrat sever Kosova. Taj je osećaj sada prisutan kod jednog broja članica EU“, kazao je Fejt.

PROTESTVOVALI PRIVREDNICI SA SEVERA KOSMETA

Privrednici sa severa Kosova danas su vožnjom, u koloni od oko 50 vozila, do administrativnog prelaza Brnjak izrazili protest zbog najava o uspostavljanju kosovske carine na tom prelazu kao i prelazu Brnjak. Privrednici su kamionima, kombi vozilima i automobilima noseći zastave Srbije i transparente prešli Brnjak, u medjuzoni se okrenuli i vratili na teritoriju Kosova. Vožnja je protekla bez incidenata. Privrednici su se pridružili meštanima sela Zupče na barikadi putnog pravca od Kosovske Mitrovice do Ribarića zbog pokušaja Euleksa i Kfora da uhapsi jednog srpskog mladića iz tog sela. „Ovde ćemo ostati dok se problem ne reši. Hapšenje jasno govori da na Kosovu i Metohiji ne prestaje progon i šikaniranje Srba u cilju zaokruživanja nezavisne države Kosovo. Mi to nikad nećemo dozvoliti“, rekao je Vukojević. Medju transparentima privrednika bili su natpisi „Nećemo carinu“ i „Mi nismo kriminalci, već privrednici“.

G. BOGDANOVIĆ U LEPOSAVIĆU

Leposavić – Srbi će mirnim putem braniti legitimne interese na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, s obzirom na otvorene najave Prištine da će u koordinaciji sa Kforom i Euleksom instalirati carinu 16. Septembra – rekao je danas ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović. On je u Leposaviću razgovarao sa predsednicima opština sa severa Kosmeta i načelnikom kosovskomitrovačkog okruga. – Zahtevamo od Kfora i Euleksa da ne preduzimaju jednostrane poteze i ne staju na stranu Prištine, jer smo mi do sada sa Kforom i Euleksom imali partnerske odnose. Želimo da nastavimo saradnju kako bi rešili probleme – rekao je Bogdanović. On je upozorio da „ukoliko međunarodni predstavnici nastave da podržavaju Prištinu, dovešće u pitanje dalju saradnju sa srpskom zajednicom“. – Nama je svaki život je dragocen, bez obzira da li se radi o Srbinu, Albancu ili nekom predstavniku međunarodne zajednice. Zato se zalažemo za mirno rešenje krize koja je nastala na severu Kosmeta – rekao je Bogdanović.

BLOKADOM PROTIV HAPŠENJA

Zbog pokušaja hapšenja Ivana Vučinića iz sela Zupča, koga su pre dvadesetak dana uhapsili, a potom, uz obrazloženje da je greška pustili pripadnici Euleks policije, danas su Srbi iz ovog kraja ponovo blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribarić. Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović i građani Ibarskog kolašina tražili su od Kfora da pomeri svoj punk ka južnoj Kosovskoj Mitrovici, na raskrsnicu kod sela Čabra i da prestanu sa akcijama demonstracije sile i zastrašivanja, koje, kako ističu meštani, imaju za cilj da etnički očiste Srba sa ovih prostora. – Posle višečasovnih razgovora dogovorili smo se sa pripadnici Kfora da pomere svoj punkt ka južnom delu Kosovske Mitrovice kod raskrsnice za selu Čabra i zatražili od njih da ne dolaze ispred obdaništa i Doma zdravlja jer to iritira i plaši ovdašnje Srbe. Kada su to učinili mi smo sklonili vozila i odblokirali put – rekao je za „Novosti“ Božović. Prema kazivanju meštana, pripadnici Kfora zaustavili su vozilo u kojem je bio Ivan Vučinić i još dvojica srpskih mladića i sklonili su ih sputa zbog navodnog pretresa. S obzirom da je to potrajalo više od pola sata, Srbi su se okupili i tražili objašnjenje zbog čega se toliko dugo pretresaju njihove komšije i šta to Kfor traži. Kada su saznali da se čeka Euleks, s obzirom da Kfor nema pravo da hapsi, Srbi su blokirali put, a Ivan Vučinić i njegovi drugovi izbeglu su hapšenje. Pripadnici Euleksa nisu se pojavili na licu mesta, a posle detaljne pretrage vojnika Kfora, vozilo marke Golf vraćeno je porodici.

ERHARD DREVS NOVI KOMANDANT KFORA

Komandant KFOR-a Erhard Biler ju:e je u glavnom štabu u Prištini predao svoju dužnost nemačkom generalu Erhardu Drevsu. U oproštajnom govoru, na svečanosti povodom primopredaje dužnosti, odlazeći komandant KFOR-a general Erhard Biler je istakao napredak kosovskih institucija, posebno Kosovske policije i Kosovskih bezbednosnih snaga tokom svog jednogodišnjeg mandata. Govoreći o krizi na severu Kosova, nastaloj pred kraj njegovog mandata, Biler je kazao da su dešavanja u tom delu Kosova jedan od najvećih izazova sa kojima se misija suočila. “Tu su građani Kosova bili pod pritiskom određenih pojedinaca i grupa koje su razvile interes da to područje odvoje od ostatka Kosova. Ubeđen sam da će građani na kraju otkriti koristi od izuzetnog napretka postignutog malo južnije od Ibra, na primer u Štrpcu, Gračanici, Ranilugu, Klokotu ili Partešu. Tamo novi vetrovi duvaju kroz sela i gradove. Oseća se dah samopouzdanja ljudi koji su se opredelili za napredak u svojim životima“, kazao je Biler. Na svečanosti su govorili komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju, Semjuel DŽ. Loklira, parlamentarni državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemačke Tomas Kosendeja i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Osim govornika ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovala je i delegacija vlade Kosova predvođena kosovskim premijerom, predstavnici međunarodne zajednice, i predstavnici verskih zajednica na Kosovu. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je, zahvalivši se na doprinosu KFOR-a na očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu, kazala da je general Erhard Biler vršio svoju dužnost u posebnom vremenu i pod posebnim okolnostima. „Vi ste kroz vašu zrelost, iskustvo i profesionalizam uspeli da prevaziđete poteškoće, pronađete rešenja u prevazilaženju situacije.Postigli ste dogovor kako bi se uspostavila normalna država i omogućili građanima da žive i rade u miru“. Pored vojnika KFOR-a i italijanskih karabinjera, u vojnoj paradi na primopredaji dužnosti komandanta KFOR-a, po prvi put su učestvovali i pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga, kojima je general Biler u svečanom govoru ukazao posebnu zahvalnost. General Erhard Drevs koji će Bilera naslediti na mestu komandanta KFOR-a rođen je 1952. godine u Nemačkoj a vojnu karijeru započeo je 1971. godine. Godinu dana (2001) radio je kao načelnik štaba SFOR-a u Bosni i Hercegovini.

U PONEDELJAK JEDAN EVRO 101,28 DINARA

Dinar će u ponedeljak zadržati isti odnos prema evru, tako da će srednji kurs biti 101,2829 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Dinar zadržao istu vrednost prema evru Centralna banka je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu prodala 60 miliona evra, a kupila 45 miliona evra da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa. Dinar je ove godine bio najslabiji prema evru 6. januara, kada je kurs bio 106,4947 dinara za jedan evro, a najjači 23. maja, kada je evro koštao 96,7007 dinara.

O.IVANOVIĆ: IMAMO POLITIKU ZA 16. SEPTEMBAR

Kako se približava 16. septembar najava prištinskih vlasti da će „uzeti stvar u svoje ruke“ na severu Kosova nailazi na reakcije u Srbiji, ali i u Evropi. ) Na pitanje da li je Beograd pripravan na takav scenario, državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović odgovara da ne veruje da će uopšte doći do novih jednostranih poteza Prištine posle jasnih upozorenja Evrope da to neće tolerisati. Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da je pogrešno uopšte postavljati pitanje da li država ima politiku za 16. septembar i šta će uraditi, jer je i do sada, a to će činiti i ubuduće, radila sve što može da stane na put jednostranim potezim Prištine na severu Kosova. Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da će se Beograd protiv jednostranih poteza Prištine boriti mirnim sredstvima, kao i do sada. Većina opozicionih stranaka smatra da Beograd nema kapaciteta da spreči eventualni scenario Prištine, a u vladajućoj koaliciji ističu da država treba da diplomatskim sredstvima reši problem i učini sve kako bi zaštitila svoje građane. U izjavi za Tanjug Oliver Ivanović kaže da veruje da će Priština imati u vidu sasvim jasna upozorenja koja u poslednje vreme stižu iz Evrope, a to je da se neće tolerisati nikakve jednostrane akcije. Podsećajući na to šta je izazvala jednostrana akcija Prištine krajem jula, a s obzirom da je ovih dana imao razgovore s predstavnicima Srba sa severa, Ivanović kaže da je sasvim izvesno da lokalne samouprave mogu računati na veći broj ljudi koji bi se na miran način suprotstavili bilo kakvoj jednostranoj akciji Prištine. „Pretpostavljam da bi reakcija Srba mogla biti veoma brza i veoma efikasna. Oni bi mogli u potpunosti da zablokiraju sve puteve, i glavne i one sporedne, koje bi eventualno mogla koristiti nekakva prištinska jedinica, ili Kfor, ako bi asistirali Prištini u takvim radikalnim i agresivnim potezim“, izjavio je Ivanović. On dodaje da smatra da su najave Prištine da će preduzeti određene akcije posle 16. septembra, kada ističe privremeni sporazum sa Kforom, više usmerene prema sopstvenoj javnosti. „Usmerene su, mislim, na smirivanje reakcije opozicije na neke poteze vlasti u Prištini. S druge strane očekujem da će Euleks napokon preuzeti odgovornost za ovu situaciju i pokušati da se postavi između, jer je to uostalom i njegova uloga“, napominje Ivanović i podseća: „Uloga Euleksa je da se posebno pozicionira i da radi u tri oblasti, a to su policija, pravosuđe i carina“. Ivanović kaže da je i ranije govorio da su prištinske vlasti akciju zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak 25. jula preduzeli bez prethodne saglasnosti sa Briselom, ali i s drugim velikim centrima. „Nisam siguran ni da su sa Stejt departmentom imali direktnu komunikaciju oko toga, već samo indirektnu i zato su, po mom mišljenju, stekli pogrešan zaključak da će oni tu akciju podržati“, kazao je Ivanović.

DAČIĆ: VLADA NIJE RASPRAVLJALA O NAJAVAMA IZ PRIŠTINE

Vlada Srbije nije raspravljala o tome kako može da odgovori na najave zvaničnika iz Prištine da će 16. septembra na prelaze Brnjak i Jarinje poslati kosovske carinike i policiju, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. „Mi nismo na sednici vlade raspravljali kako će i šta tu država može da uradi. To je prilika da se uključi Evropska unija odnosno Kfor, Euleks i drugi medjunarodni predstavnici na Kosovu, da zaista budu statusno neutralni i da sprovodjenje dogovora iz Brisela ne bude u suprotnosti sa onim o čemu je tamo razgovarano“, kazao je Dačić novinarima u centru Beograda. On je ocenio da takve poruke iz Prištine ne doprinose pokušajima da se dijalogom rešavaju problemi. Ministar je istakao i da „koliko smo svi obavešteni“ nije dogovoreno da na prelazima Brnjak i Jarinje budu kosovski carinici i policajci. „Najave iz Prištine svakako da unose nestabilnost koja nas vraća u nekoliko nedalja ranije kad su postojale tenzije. Bitno je da Srbija ima jedinstven stav i da zajedno izanaliziramo sve moguće scenarije i budemo jedinstveni“, naveo je Dačić.

EU RADI NA REŠAVANJU CARINE KOSOVA

EU intenzivno radi kako bi se uspostavila normalna carinska kontrola na spornim prelazima na severu Kosova i Metohije, poručeno je iz sedišta Evropske unije. „Radimo sa stranama na ponovnom uspostavljanju normalne carinske kontrole“, kaže portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić. Ona je dodala da se „na konkretnim detaljima još uvek radi“. Kocijančićeva je takođe istakla da „EU želi da se dogovori postignuti u dijalogu sprovedu“. Kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će posle 15. septembra kontrolu prelaza preuzeti kosovska policija i carina, dok je sa srpske strane poručeno da je to neprihvatljivo. Nakon nasilja na severu pokrajine koje je izbilo nakon jednostranog pokušaja Prištine da na dva sporna prelaza postavi kosovske carinike i policajce, Beograd i Priština su u Briselu 2. septembra postigli dogovor o carinskom pečatu, ali nije bilo reči o tome ko će kontrolisati prelaze. „Naš stav je uvek bio odlučan i jasan, a to je da se treba vratiti dijalogu, što se i dogodilo“, navela je Kocijančićeva.

SRBIJA DOBIJA JOŠ ŠEST JAVNIH SERVISA

Pored 2 javna servisa, Radio- televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, medijskom strategijom predviđeno osnivanje 6 javnih regionalnih servisa u Srbiji. U tekstu medijske strategije navodi se da „imajući u vidu pravo građana da na lokalnom i regionalnom nivou dobijaju blagovremene i tačne informacije, koje su specifične za to područje, kao i obavezu države da obezbedi punu informisanost građana osnivaju se javni regionalni radiotelevizijski servisi“.

PRIŠTINA ODBIJA DIJALOG O PRELAZIMA

Šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je za Danas da ne postoje šanse da se do najavljene prištinske akcije preuzimanja administrativnih prelaza na severu KiM 16. septembra održi nova runda briselskog dijaloga, na kojoj bi se ovaj problem rešio za pregovaračkim stolom. – Priština u ovoj fazi ne želi da razgovara o prelazima i severu KiM. Sastanci u Briselu dogovaraju se usaglašavanjem, a ne samo na osnovu želja Beograda. Novi krug dijaloga planiran je za kraj septembra, kada bi teme trebalo da budu električna energija, telekomunikacije i prisustvo Prištine u regionalnim forumima – kaže Stefanović. On ističe da se zvanični Beograd nada da „Priština posle 15. septembra ipak neće posegnuti za jednostranim potezima, a ako to učini, Srbija će, kao država, reagovati u svojim okvirima mirnim sredstvima“. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Vlada Srbije nije raspravljala o načinima na koje bi mogla da odgovori na najave kosovskih zvaničnika da će 16. septembra na administrativne prelaze na severu poslati kosovske carinike i policiju. Dačić tvrdi da će eventualna nova akcija Prištine „biti prilika da se uključi EU, odnosno Kfor, Euleks i drugi međunarodni predstavnici na KiM, da budu, zaista, statusno neutralni i da sprovođenje dogovora iz Brisela ne bude u suprotnosti sa onim o čemu je tamo razgovarano“. „Koliko smo svi obavešteni, nije dogovoreno da na prelazima Brnjak i Jarinje budu kosovski carinici i policajci“, tvrdi Dačić. Na severu KiM i dalje je napeto i mirno. U severnom delu Mitrovice juče su ponovo protestovali radnici zaposleni u pravosuđu zbog najave dolaska albanskih sudija i tužilaca u tamošnji sud, kao i zbog pokušaja da se srpsko pravosuđe integriše u kosovske institucije. Radnici pravosuđa više od 70 dana protestuju i u Gračanici sa zahtevom da budu vrate na radna mesta bez kojih su ostali posle sistematizacije. Protiv integracija u kosovske institucije juče u severnoj Mitrovici u mirnoj šetnji protestovali su i radnici „Elektrokosmeta“. Oni su u radnim odelima, sa šlemovima na glavi, nosili srpske zastave i transparente, tražeći odgovor od Euleksa „zbog čega je počeo s primenom zakona samoproglašene kosovske države i kosovskih pečata“. Prema izveštajima agencija, u toku su razgovori na više nivoa kosovskih zvaničnika, predstavnika Ambasade SAD u Prištini, Kfora i Euleksa o primeni rešenja za carinski pečat postignutog u Briselu, koji pojedini prištinski mediji nazivaju i „planom za novu policijsku akciju“. U Euleksu i Kforu tvrde da „još nije doneta odluka o konkretnom rešenju i sastavu carinske službe“. Izvori Danasa na terenu kažu da se šire razne priče koje uglavnom služe za izazivanje panike, jer su opšte prognoze da je kosovskim specijalcima lakše da se helikopterima prebace na administrativne prelaze, nego da idu u novu terensku akciju. Srbi na severu KiM procenjuju da se Priština sprema da najpre zauzme prelaz Brnjak u opštini Zubin Potok, u kojoj živi 10.000 Srba, a da je Jarinje, koje pokriva ostale tri srpske opštine s daleko više stanovništva, ostavila za kasnije, kao „krupniji zalogaj“. U Prištini je juče izvršena smena na čelu Kfora. Dosadašnjeg komandanta nemačkog generala Erharda Bilera zamenio je njegov zemljak i imenjak general Erhard Drevs. On je šesti Nemac od 16 komandanata Kfora od uvođenja protektorata UN na KiM. Iz kabineta prvog zamenika premijera Kosova Bedžeta Pacolija juče je saopšteno da je Gabon postao 82. zemlja članica UN koja je priznala kosovsku nezavisnost.

RAT SA MAFIJOM ZATVORIO PUMPE

Blokada prelaza iz centralne Srbije u južnu srpsku pokrajinu i odluka vlasti u Beogradu da se obračuna sa naftnom mafijom prouzrokovale su nestašicu i poskupljenje goriva u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku i drugim mestima na severu Kosmeta. – Na većini pumpi goriva nema, a one koje ga imaju dela ga na kašičicu i čuvaju zalihe za bolnice, pekare, opštine i druge prioritete – kažu na severu pokrajine. Nestašica je odmah prouzrokovala i poskupljenja, u proseku za 20 dinara po litru. – Gorivo sve teže nabavljamo i verovatno će još poskupeti. Osim Kfora i Tačija, embargo nam je uveo i Beograd, srpska policija u Rudnici i na svim alternativnim prelazima strogo kontroliše prolaz vozila sa gorivom, a Vlada Srbije ukinula je uredbu kojom smo godinama bili oslobođeni PDV-a, što nam je omogućavalo da budemo jeftiniji nego pumpe u centralnoj Srbiji – kaže jedan od prodavaca goriva iz Zubinog Potoka. – Juče su nam vratili cisternu sa Rudnice, gde smo došli da nas registruju, pa da potom pokušamo prolaz nekim alternativnim putem. Nisu dozvolili da gorivo uđe na severni Kosmet, a bojim se da se i Srbija pridružila embargu i pritisku na nas – kaže radnik na benzinskoj pumpi kod Zvečana. U Rašku i Novi Pazar Doskora su žitelji Novog Pazara, Raške, Tutina i Kraljeva išli u Lešku i Zubin Potok da kamione i autobuse natankuju jeftinim gorivom, a pumpe u ovim gradovima beležile su gubitke, sada se sve obrnulo, stotine vlasnika putničkih automobila, kamiona i autobusa sa kosovsko-mitrovačkim tablicama sada dolazi u Rašku i Ribariće (Tutin) da napuni svoje rezervoare. Očekuje se i da će krenuti šverc u obrnutom pravcu. Podsetimo, zahvaljujući povlasticama koje su godinama imali, a i „miksovanju“ nafte sa jeftinim baznim uljem iz Bugarske i benzina sa petrolejom, vlasnici pumpi na severu Kosmeta bili su u prilici da gorivo prodaju po znatno nižim cenama nego u Srbiji, a na pumpe u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu dolazili su i Albanci preko Ibra. Oslobađanje od PDV-a omogućilo je i ogroman šverc. Na Kosovo su često išli samo papiri, a gorivo oslobođeno PDV-a završavalo je u Srbiji. Mada je godinama ukazivano da država Srbija na ovaj način gubi milione evra, Vlada Srbije tek sada je odlučila da ukine spornu uredbu. – U igri su bili moćni ljudi iz Beograda, samo na jednoj cisterni zarađivalo se i po desetak hiljada evra. Verovatno je sada, u sklopu pregovora o Kosovu, izvršen pritisak na Beograd da spreči mahinacije sa gorivom od kojih je najviše koristi imala naftna mafija sa severa Kosmeta i iz Srbije – ističe Branko Milović, vozač iz Zvečana.