Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VLADA SRBIJE I PREDSEDNIK BORIS TADIĆ JOŠ NE VIDE ČINJENIČNE PRIJATELJE SRBIJE

Neke članice preuzele odgovornost za upotrebu sile

Saznaje za Vas: Glas srpske

BEOGRAD, NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je razočaranje što Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije osudio jednostranu upotrebu sile od stane vlasti u Prištini, ali je ponovio da Srbija ostaje opredijeljena za dijalog.
– Razočaravajuće je da je bilo potrebno da se blokira predsedničko saopštenje. Oni koji su ga blokirali, preuzeli su odgovornost za jednostrane akcije i jednostranu upotrebu sile – rekao je Jeremić na konferenciji za štampu poslije sjednice.

Savjetu bezbjednosti predat je prijedlog predsjedničkog saopštenja, koje je podnijela Rusija, a kojim se osuđuje jednostrana upotreba sile od strane vlasti u Prištini, krajem jula na sjeveru pokrajine, i zahtijeva povratak u pređašnje stanje.
Prema riječima Jeremića, neke članice Savjeta bezbjednosti UN su se potrudile da spriječe da se na papir stavi stav tog tijela UN da nema jednostranih akcija, kako bi se obezbijedilo da Priština ne koristi silu u budućnosti.
– Srbija ostaje opredeljena za dijalog. Mi smo demonstrirali da se dijalog isplati – istakao je Jeremić.
Odgovarajući na pitanje o “paralelnim strukturama na sjeveru Kosova”, Jeremić je rekao da se “jedine paralelne strukture nalaze u Prištini”.
Povodom tvrdnji Prištine da njene akcije blokade ulaska srpske robe predstavljaju reciprocitet, Jeremić je istakao da Srbija ne sprečava uvoz sa Kosova, već da se samo pridržava pravila CEFTA na osnovu kojih je Kosovo primljeno u članstvo te organizacije.
Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin optužio je KFOR za kršenje statusne neutralnosti, zbog toga što je svoje helikoptere ustupio za prevoz pripadnika ROSU i komandu međunarodnih strana poziva da ne koristi “ekstremne mjere kao podršku samo jednoj strani”.
Ambasador Kine pri UN Vang Min ocijenio je da je situacija na Kosovu “krhka i delikatna”. Prema njegovim riječima, neophodno je da se politički lideri uzdrže od jednostranih poteza zarad mira i stabilnosti na Balkanu. On je dodao i da bi međunarodna zajednica trebalo da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
Zamjenik američkog ambasadora u UN Rozmari Dikarlo ocijenila je da “Kosovo kao nezavisna država ima pravo da sprovodi vladavinu prava na cijeloj svojoj teritoriji”.
Ambasador Njemačke Peter Vitig smatra da je posljednja kriza dokaz da pitanja u vezi sa sjeverom Kosova moraju da budu važan elemenat dijaloga Beograda i Prištine. Ipak, ambasador Vitig smatra da je nezavisnost Kosova “nepromjenljiva situacija”.

 

Rusija podržala Srbiju

Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u UN, saglasio se sa stavovima Vuka Jeremića i još jednom podsjetio da zvanična Moskva podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije. Rusija traži da se stanje vrati kao što je bilo prije 25. jula, jer bi, u suprotnom, vlasti u Prištini “bile nagrađene za jednostrane poteze”. Takve ambicije kosovskih vlasti, prema mišljenju ruskog diplomate, “treba zauzdati”. Čurkin je izrazio žaljenje što je predsjedničko saopštenje koje je predložila Rusija blokirano.

Datum objave: 31.08.2011

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *