Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

USPEŠNI, VESELI I ZADOVOLJNI U SLOVENSKOJ LJUBLJANI I CELJU


 

 

Reportaža:  Marko Gajić

 


III. »VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE«

U Ljubljani, studentskom gradu od 26.08. do 28. avgusta 2011. godine održana je velika godišnja tradicionalna srpska prezentacija, koju je i ove godine organizovalo Udruženje srpskih književnika Slovenije i Savez srpske dijaspore Slovenije (sa svojim društvima, članovima, simpatizerima i prijateljima). Godišnja tradicionalna prezentacija srpske kulture: izvorne srpske igre, jezika, muzike i pesme izvedena je uz pomoć različitih srpskih društava iz Srbije AKUD »Sonja Marinković« Novi Sad, Srpske, BiH KUD »Potkozarje« Mašići, Gradiška, KUD »Petar Kočić« Nova Topola, Hrvatske SKUD »Prosvjeta« Zagreb, pododbor Dvor, Slovenije SUS »Stevan Sinđelić« Ljubljana, Udruženje srpskih književnika Slovenije Ljubljana, SUS »OBILIĆ« Ljubljana i pojedini drugi. Voditelji programa, Slađana Bosnić i Srđan Krgović, vodili su program uz posebno napisane stihove Saše Gajića. Preneli su zahvalu i čestitke iz kabineta predsednika R. Srpske, Milorada Dodika.

 

Prvi dan (26.08.2011) u velikoj dvorani Društvenoga Centra Ljubljana – Bežigrad, Linhartova ulica 13. Simpatizerka USKS  mala Sara Gajić uz recitacije zapevala je i dve izvorne pesme Čuvam ovce kraj zelene jove i Obraše se vinogradi dole kraj Topole. Tako je upravo ona otvorila tradicionalnu trodnevnu kulturnu prezentaciju srpske kulture u Sloveniji. Prvi predviđeni dan obuhvatio je pesniška dostignuća članova Udruženja srpskih književnika Slovenije. Prisutne je pozdravio predsednik srpskog književnog udruženja g. Saša Gajić iz Ljubljane. Voditelj programa zanimljivi Srđo Krgović pozdravio je prisutne,  nakon čega je predstavio i recitatore: Marko Vidić, Emanuel Džajić, Miloš Radonić, koji su izrecitovali pesme Otadžbina i Oj junače Sinđeliću, Dete u samoći, Rodni zavičaj, Pravoslavlje i sloboda, Ja sam mala pravoslavka, Pravoslavna crkva, Na Triglavu, autora Saše Gajića.

Svoje lepe pesme je čitao  pesnik Petar Stojanović i Borislav Manojlović. Iz SSUS »Obilić« Ljubljana nastupio je veliki majstor sviranja na fruli instrumentu koji je skoro prepušten zaboravu g. Vasilije Nikolić zvani Sebura, a sviranje na guslama izveo je Stojan Kljakić, zvani Crnogorac. Iz muzičkog sektora Saveza srpske dijaspore izvodio je sa harmonikom  različita kola, prateći estradnog umetnika Bokija Borislava Manojlovića člana USKS. Program je snimala državna televizija iz Banjaluke R. Srpske i ekipa televizije Slovenije iz Ljubljane, te pojedini štampani mediji iz Slovenije i izvan nje. Uz ugodno raspoloženje, program je trajao do kasnih noćnih sati, nakon čega se vođa programa Srđan Krgović zahvalio prisutnima, te ih pozvao na učešće i praćenje programa za sledeći dan. Brojni gosti iz Srpske, Hrvatske i Srbije dolazili su u dopodnevnim satima dočekivani  dobrodošlicom u velikoj dvorani Vojkove ulice 1, gde su bili ugošćeni pićem i ručkom. Imajući u vidu ograničene  prihvatne kapacitete dvorane, najviše  do 100 osoba, a toga dopodneva bilo je ugošćenih nešto više od 150 osoba.

Uz ugodno raspoloženje, program je trajao do kasnih noćnih sati, nakon čega se predsednik Saša Gajić zahvalio prisutnima, te ih pozvao na učešće i praćenje programa naslednji dan. Brojni gosti iz Srpske, Hrvatske i Srbije dolazili su u dopodnevnim satima dočekivani  dobrodošlicom u velikoj dvorani Vojkove ulice 1, gde su bili ugošćeni pićem i obilnim ručkom. Toga dopodneva bilo je ugošćenih nešto više od 300 osoba.  Predviđeno nastavljanje programa veselih dana drugi dan (27.08.2011 godine), uz međunarodni festival folklora takmičenja »FOLKLOR BALKANA« 2011. Počeo je oko 18 časova u velikoj dvorani Union, Kongresni trg 3 u Celju. Bogati kulturno-umetnički program  vodila je simpatična Slađana Bosnić i zanimljivi mladi Srđo Krgović. Mala Sara Gajić uz ovo otvaranje zapevala je dve izvorne pesme Čuvam ovce kraj zelene jove i Obraše se vinogradi dole kraj Topole. Pozdravili su prisutne te najavili predsednika Saveza srpske dijaspore Slovenije g. Sašu Gajića, koji je pozdravio prisutne uz predstavljanje Saveza srpske dijaspore Slovenije. Publika je bila zaista vesela, kako to i sleduje samom nazivu »Srpskim veselim danima«. Da je program bio veoma zanimljiv govore brojni aplauzi koji su dolazili kao nagrada izvođačima. Zatim je počelo takmičenje folklora, isprepletalo se šarenilo prelepih veženih narodnih nošnji kroz vesele igre i pesme koje su odjekivale velikom dvoranom u kojoj je vladalo više nego ugodno raspoloženje. Takmičenje »FOLKLORA BALKANA 2011« nastupali su SKUD Prosvjeta Dvor na Uni, KUD „KRAJINA“ iz Beograda, KUD „Petar Kočić“ iz Nove Topole, KUD „POTKOZARJE“ iz Mašića, AKUD „SONJA MARINKOVIĆ“ iz Novoga Sada, a čija su izvođenja budnim očima pratili članovi takmičarske komisije izabrani upravo iz nastupajućih društava. Naravno, ocenjivanje nije bilo lako, SKUD »Prosvjeta« Zagreb pododbor Dvor određen je za treće takmičarsko mesto upravo sa jednim izgubljenim bodom, tako su osvojili naziv trećeg takmičarskog mesta ukupnog pobednika te osvojili bronzanu  plaketu sa diplomom,  uz to su osvojili i prvo mesto za najbolju narodnu nošnju sa dodeljenom plaketom. Dok je drugo takmičarsko mesto ukupnog pobednika osvojilo KUD „Petar Kočić“ iz Nove Topole.

AKUD „SONJA MARINKOVIĆ“ iz Novoga Sada, osvojili su naziv prvog takmičarkog mesta ukupnog pobednika te osvojili zlatnu plaketu sa diplomom,  uz to su osvojili i zahvalnicu za najbolji muzički sastav.

Pri kraju je predsednik sektora Saveza srpske dijaspore Slovenije  podelio posebna priznanja sa zlatnim plaketama Pravoslavnoj crkvenoj opštini Ljubljana, prof. Milenku Vakanjcu, SKUD »Prosvjeta« Zagreb pododbor Dvor. Značajno je i to, da je za izvođače (goste) iz Srpske, Hrvatske i Srbije dodatno plaćen smeštaj u ljubljanskom hotelu BIT Center  od 24-og do 28.08.2011. godine.
Program za treći i završni dan (28.08.2011 godine), ove prezentacije izvodio se u blizini prelepog  ljubljanskog parka Tivoli, dvorišta pravoslavnog Svetog hrama Cirila i Metoda, gde nas dočekalo posebno ugodno vreme nakon prethodnih visokih skoro teško podnošljivih temperatura. Voditelji programa pozdravili su prisutne i najavili predsednika naše dijaspore Sašu Gajića koji je prisutnima održao pozdravni govor – Poštovane dame i gospodo !

Neobično sam radostan što  mi se ukazala prilika i čast da Vas okupljene srdačno pozdravim na ovim III. »VESELIM DANIMA SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE« godišnjoj tradicionalnoj prezentaciji kulturno umetničkog stvaralaštva.

Poštovana gospodo, dragi prijatelji,  pozdravljam Vas u imenu Saveza srpske dijaspore Slovenije i svom ličnom imenu. Dodatno pozdravljam pravoslavne sveštenike ljubljanske crkvene opštine sa njihovim parohom Peranom Boškovićem, predstavnike MZ Mašići sa predsednikom Gligom Kalajdžić, predstavnika naše srpske dijaspore za Srbiju i Srpsku ratnog generala u penziji Milana Aksentijevića. Dalje pozdravljam, počasnog člana, uglednog publicistu, najvećeg borca za manjinu i prava Srba u Sloveniji, predsednika stručnog saveta srpske dijaspore Slovenije i predstavnika srpske dijaspore za državne institucije Slovenije, prof. Milenka Vakanjca, organizatore i izvođače današnje kulturne prezentacije, pozdravljam ekipe medijskih predstavnika: TV Slovenija iz LjubljaneTV RS,  kao i  prisutne predstavnike drugih medija iz Slovenije i izvan nje.

Dalje pozdravljam predstavnike Saveza srpske dijaspore Slovenije, kumove, predstavnike društava i udruženja: SKUD Prosvjeta Dvor na Uni, KUD „KRAJINA“ iz Beograda, veseli orkestar, estradne umetnike, Ćiru i Gorana, estradnog umetnikom Bokija Manojlovićem, KUD „Petar Kočić“ iz Nove Topole, KUD „POTKOZARJE“ iz Mašića, AKUD „SONJA MARINKOVIĆ“ iz Novoga Sada, SUS „OBILIĆ“ iz Ljubljane, predstavnike Udruženja književnika Republike Srpske i Slovenije i sve druge.

Drago nam  je, da na ovoj značajnoj srpskoj prezentaciji predstavljamo Savez naše srpske dijaspore iz Slovenije. Činjenično,  jedinu najveću čistu krovnu organizaciju Srba iz Slovenije, koja nije vezana za bilo koju sektu, verski savez, niti je udružena u bilo koji drugi kulturno – nacionalni savez kao što je Savez srpskih društava Slovenije uključen u Savez saveza Eksumax sa Šiptarima i drugima. Dakle, mi kao takvi volimo svoju kulturu, naciju, jezik  i pismo, a druge razumemo. Specifičnost saveza je ta, da članovi mogu biti društva a pridruženi članovi pojedinci, tako da imamo 13 društava i bliže 6 000 pridruženih članova. Naš glavni cilj i aktivnosti se svode uz kulturu i priznanje naše srpske najbrojnije nepriznate manjine. Već se uspešno dopisujemo sa čuvarom ljudskih prava EU. Mi nismo zadovoljni samo sa dekleracijama o našoj manjini što za nas nema skoro nikakvog značaja, konkretno samo izmena Ustava Slovenije i kada tamo bude pisalo priznanje i srpske manjine za nas će biti prihvatljivo. Pravni sektor našeg Saveza već par godina uspešno bezplatno pomaže naše ljude  iz Slovenije,  Srpske, Srbije ili Hrvatske. Posebne napore usmeravamo protiv diskriminaciji državnih institucija Slovenije. Uspešno vodimo i druge  različite  humanitarne akcije. Svake godine u sklopu prezentacije srpske kulture u Sloveniji »Veseli dani…«, održaćemo i festival folklora »Balkana«, gostimo naša društva iz Srpske, Srbije i Hrvatske. Naš elektronski medij »Srpsku dijasporu« čita dnevno u mesečnom  poprečju više hiljada vernih čitalaca. Naša interna srpska biblioteka »VUK KARADŽIĆ« Ljubljana, koju vodi USKS uz pomoć članstva saveza i g. Pere Končara već je procvetala, a stalno se puni i ima oko 3.000 knjiga.

Poštovana i uvažena gospodo! Osećam svoju dužnost i potrebu, da se ove prilike zahvalim mojim najužim saradnicima, koji su svojim nesebičnim radom i odgovornošću, do naših zajedničkih interesa, sačuvali društva i Savez srpske dijaspore poslednjih godina u veoma teškim okolnostima.
Bez obzira na sve, mi smo stabilni usmereni Vama, srpskoj naciji, dostojanstvu i pravdi.

Hvala Vam na pažnji!

Velike zanimljivosti pevačkih grupa, guslara, pesnika, estrade, komedija i različitih folklornih koreografija ukrašavale su prelepe boje i nijanse narodnih nošnji, koje su se lepo uklapale na omladini i odraslima. Naravno, na kraju se predsednik Saveza srpske dijaspore g. Saša Gajić zahvalio svim izvođačima, poželevši im dobro zdravlje i uspešnost uz puno sreće do ponovnog susreta na godišnjoj tradicionalnoj prezentaciji srpske kulture »Veselih dana srpske dijaspore Slovenije«. Zahvale su letele i  članovima  organizacije, a i izvođačima koji su profesionalno izvodili svoje programske segmente, članovima nabave i posluge, kao i donatorima ovogodišnje prezentacije. Donacije ovoj trodnevnoj kulturnoj prezentaciji prispevali su hotel Bit center, Inštitut Prevent iz Ljubljane, Saša Gajić, Udruženje srpskih književnika Slovenije, SUS »Stevan Sinđelić« iz Ljubljane, SKHD »Desanka Maksimović« iz Celja i pojedina druga društva iz sastava Saveza srpske dijaspore Slovenije, a državni Javni sklad za kulturu RS je na natečaju odobrio financijska sredstva samo 900,00 evra, mada je trodnevna prezentacija zajedno iznosila oko 21.850,00 evra. Naravno, kada se ide za jednu od najvećih tradicionalnih srpskih prezentacija u Sloveniji, za njih je i ta odobrena suma, verovatno prevelika.