Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

TESTIRANJE SPREMNOSTI ODBRANE SRBA

Albanski specijalci krenuli na sjever

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

BEOGRAD – Kosovski specijalci na sjeveru Kosova tražili osumnjičene za ubistvo Envera Zimberija, a operacija je prekinuta na zahtjev KFOR-a, pošto su počele da rastu tenzije.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU proveli su juče nekoliko sati na sjeveru Kosova, prvi put od kontroverzne akcije na prelazu Jarinje, tražeći osumnjičene za ubistvo njihovog kolege Envera Zimberija kod Zubinog Potoka, javljaju prištinski mediji. Prema informacijama 36 vozila specijalnih jedinica ROSU krenula su u dva pravca ka administrativnim punktovima.
Budući da je akcija prekinuta, ostaje nejasno da li je operacija privremeno zaustavljena, kako pišu mediji na Kosovu ili se od čitavog plana jednostavno odustalo.
Zamjenik premijera i ministar policije Ivica Dačić je operaciju ROSU ocijenio kao veoma opasno igranje vatrom, koje može da izazove katastrofalne posljedice.
Dačić je rekao da je neshvatljivo da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji ne reaguju na svakodnevne provokacije prištinskih vlasti usmjerene na nasilno zauzimanje sjevera Kosmeta i ponovnog rasplamsavanja regionalne nestabilnosti.
– To je slučaj i sa jučerašnjom operacijom ROSU, koja je otpočela s ciljem da se proba brzina invazije na punktove, ali i brzina kojom će reagovati Srbi na severu – naveo je Dačić.
Zamjenik premijera je poručio da to što je Srbija posvećena dijalogu i mirnom rješenju u interesu i Srba i Albanaca, neki izgleda tumače kao slabost Srbije.
– Niko ne sme da, uz ćutanje međunarodne zajednice, provocira Srbiju, jer time ugrožava mir i stabilnost u regionu – naveo je Dačić.
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je ranije da su specijalne jedinice kosovske policije izvele vježbu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, negirajući da su oni bili upućeni na sjever radi hapšenja osumnjičenih za nerede u tom dijelu krajem prošlog mjeseca.
Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je optužio prištinske vlasti da su slanjem jednog broja specijalaca na sjever pokušali da isprovociraju srpsku zajednicu.
– Reč je o čistoj provokaciji. Ali, Srbi na severu Kosova nadziru svaki putni pravac i znaju svaki njihov pokret. Takođe, Srbi ne treba da nasedaju na te provokacije Prištine – rekao je Ivanović.
Građani Leposavića izašli su na ulice i vraćaju barikade od balvana i teške mehanizacije na puteve.
– Svaki seoski put se prati, sve držimo pod kontrolom, spremni smo da odreagujemo, ali ne verujem da situacija može da eskalira. Samo testiraju, i nas i to kako će međunarodni faktori odreagovati. Ideja im je loša, tim pre što o svojoj akciji nisu obavestili niti KFOR niti EULEX – tvrdi državni sekretar.
Portparol EULEX-a Kai Miler-Berner potvrdio je da je EULEX identifikovao osumnjičene za ubistvo jednog pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije i paljenje punkta kod Jarinja.
– Identifikovali smo osumnjičene, ali zbog istrage, koja je u toku, ne možemo iznijeti detalje o njihovom identitetu – rekao je on.
EULEX je uspio da identifikuje i da prikupi dokaze za glavne osumnjičene u dva najveća incidenta koja su slijedila poslije slanja specijalnih jedinica kosovske policije na prelaze kod Jarinja i Brnjaka u noći 25. jula.
– Tužioci imaju dokaze kako za osumnjičene za ubistvo policajca Envera Zumberija, tako i za paljenje punkta kod Jarinja – naveo je Miler-Berner.
Kosovska Mitrovica
Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da se Srbi vraćaju na barikade i da neće dozvoliti prolazak vozila sa kosovskim specijalcima, koji su krenuli ka administrativnim prelazima na sjeveru Kosova. Pantić je naveo da je 40 vozila kosovskih specijalnih snaga ROSU krenulo iz albanskog sela Bistrica, gdje je obavljena mobilizacija.

Datum objave: 24.08.2011

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *