Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PRIJATELJI NA DELU?

KFOR KRŠI MANDAT UN

Saznaje: Srpska dijaspora

BEOGRAD – Blokadom robe iz Srbije na prelazima na sjeveru Kosova KFOR je izašao daleko van okvira mandata, ali i pokušava da potpuno izoluje Srbe na sjeveru Kosova, gdje ne djeluju prištinske institucije, ocijenio je bivši administrator UN za sjever Kosova Džerard Galuči.

Američki diplomata, koji se prije nekoliko godina oštro sukobio sa tadašnjim šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom zbog akcije policije u Mitrovici, citirao je nekoliko odredbi Rezolucije UN 1244 o Kosovu iz kojih proizlazi da je KFOR izašao daleko izvan okvira svog mandata, javlja RTS.
– U ovom slučaju, zemlje Kvinte – predvođene SAD i Njemačkom, zanemarile su mandat UN. Da je Savjet bezbjednosti pokušao da ukori NATO ili da mu oduzme mandat na Kosovu, američki veto bi to spriječio – naveo je Galuči.
Galuči je ukazao da je teško očekivati da će se Rusija tome ozbiljno suprotstaviti, ali i da neće koristiti nesrećni presedan koji su uspostavile zapadne zemlje tamo gdje to Rusiji odgovara.
– Prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, NATO u mandatu nema političkih ingerencija. To znači da se, kada je uspostavljen red na prelazima na sjeveru Kosova, odgovornosti potpuno vraćaju civilnom međunarodnom prisustvu, u ovom slučaju EULEX-u, po dogovoru postignutom u novembru 2008. godine – naveo je Galuči.

Prema njegovim riječima, na osnovu toga je jasno da KFOR krši mandat kada sprovodi blokadu uvoza robe iz Srbije, kao i da nije bilo u mandatu komandanta KFOR-a Erharda Bilera da pregovara sa predstavnicima Vlade Srbije.
Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je agencijama da se sporazum predstavnika Vlade Srbije i KFOR-a sprovodi “selektivno”.
– Sve zavisi od toga ko je u patroli na prelazima Brnjak i Jarinje, pa ima dana kada se ne propuštaju ni kamioni do 3,5 tona, kao da je to diskreciono pravo onih koji su na prelazima – kaže Nedeljković.
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker rekao je u Prištini da je Kosovo nezavisna i suverena država i da kao takva ima pravo da vladavinu zakona uvede na cijeloj teritoriji, uključujući i sjever.
– Kosovo je nezavisna i suverena država koja ima pravo da proširi svoju vlast na cijeloj teritoriji zemlje. Ovdje je riječ o vladavini zakona, a to je ključni i fundamentalni koncept ne samo ovde, već u cijeloj Evropi – rekao je Riker poslije sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Vlada Srbije

Vraćanje autobusa prevoznika iz centralne Srbije sa administrativnih prelaza na Kosovu je grubo kršenje civilizacijskih normi o slobodi kretanja, ocijenila je Vlada Srbije i od Ujedinjenih nacija i Evropske unije zatražila da spriječe pokušaj privremenih vlasti u Prištini u ometanju slobode kretanja. “Ovakav potez predstavlja pokušaj institucionalizovanja pritiska na Srbe i pripadnike drugih zajednica kojima je, u strahu od albanskih ekstremista, sloboda kretanja ograničena već više od 11 godina”, navodi se u saopštenju Vlade.

Srpska dijaspora traži odgovor od vlade Srbije

Zašto je potpisala sa predsednikom Borisem Tadićem Sporazum za nesmetani ulaz američke voske i njihove aktivnosti po Srbiji, kada to nestoji u Ustavu?
Zašto nisu predlagali, pa čak i zahtevali da u sastav KFORA uđe  i vojnici iz prijateljskih država?
Zašto nisu zahtevali da obavezno u KFORU učestvuje i ruski prijateljskivojnici?
Zašto su privolili za dolazak EULEX-a, kada su znali plan?
Zašto se nepridržavaju međunarodne resolucije o Kosovu Resolucije UN 1.244.?

Datum objave: 17.08.2011