Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

KAKO VLASTODRŽCI SRBIJE SA PREDSEDNIKOM BORISOM TADIĆEM POŠTUJU USTAV

DOBRA SLOGA SRBA NA SJEVERU KOSOVA

Saznaje: Srpska Dijaspora

BEOGRAD – Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da među Srbima na sjeveru Kosova ima strančarenja i pokušaja iskorišćavanja situacije, ali je ipak jače jedinstvo da se istraje i ostane na svome.

– Ono što je sigurno, strančarenje ne narušava jedinstvo građana. Građani su jedinstveni sa svojom državom koja stoji iza njih – rekao je Stefanović.
On je istakao da će se “pažljivo pratiti da li neko narušava sporazum, a barikade su opcija da se mirno brani interes”.
Stefanović je ponovio da se 5. septembra u Briselu neće razgovarati o statusu, ni o prelazima, a “razgovaraće se o carinskom pečatu”, što navodi i prištinska štampa.
Komentarišući izjavu Pitera Fejta, da “Vlada u Prištini ima pravo da preuzme kontrolu na cijeloj teritoriji Kosova”, Stefanović je rekao da se od “Fejta ništa drugo i ne očekuje”.
– Fejt je čovek vrlo nejasnog mandata i vrlo nejasne funkcije, s obzirom na to da predstavlja nevladinu organizaciju koja se zove Međunarodna civilna kancelarija, a koja je zadužena da pomaže nezavisnost Kosova – objasnio je Stefanović.
– S druge strane, autonomija severa Kosova u ovom trenutku nije tema, a napisi sličnog sadržaja su spekulacija – ocijenio je Borislav Stefanović. Srpske opštine na sjeveru KiM imale bi, prema planu EU, zajednički mehanizam pomoću kojeg će odlučivati i određeni stepen finansijske samostalnosti, navode kosovski mediji.
Reagujući na napise u prištinskim medijima o takozvanoj “supstancijalnoj autonomiji” koju, kako se navodi, pripremaju u Evropskoj uniji, Stefanović je negirao da su takvi razgovori vođeni, jer, kako je dodao, to “jednostavno nije tema”.
U sljedećoj rundi razgovora predstavnika Prištine i Beograda moglo bi se naći rješenje o carinskim pečatima, ali ne i o djelovanju kosovskih carinika na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.
Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da je pitanje dijaloga odvojeno od pitanja unutrašnjeg organizovanja i vladavine zakona na Kosovu i Metohiji.
– Sa zvaničnim Beogradom neće se razgovarati o unutrašnjim pitanjima Kosova. Mi ne razgovaramo o ustavno-pravnom poretku, teritoriji ili statusu Kosova – rekao je Kuči.
Kosovski mediji podsjećaju da je prije nekoliko dana šef delegacije Srbije za dijalog sa Kosovom Borko Stefanović rekao da se ne može dozvoliti da Priština uspostavi svoje institucije na sjeveru Kosova.

Finansijska samostalnost

Prištinski list “Koha Ditore” objavio je juče da u Evropskoj uniji pripremaju plan za sjever Kosova po kojem bi srpske opštine imale jedan zajednički mehanizam pomoću kojeg će same odlučivati, a dobile bi i stepen finansijske samostalnosti.

Datum objave: 14.08.2011