Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VJEČITI NEPRIJATELJ SRPSKE NACIJE

Njemačka se proširila na DDR, dok od male Srbije želi praviti države u državi

Saznaje: Srpska dijaspora

Njemačka traži nastavak dijaloga preko vladinog homoseksualca

BEOGRAD – Sporazum o rješavanju krize na sjeveru Kosova treba da bude primijenjen od svih strana – rekao je ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele u Prištini i dodao da dijalog Prištine i Beograda treba da bude nastavljen što je moguće prije.
– Mi smo za to da dijalog bude nastavljen što je prije moguće. Značajno je da se svi sporovi rješavaju dijalogom – rekao je Vestervele na konferenciji za novinare u Prištini poslije susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.
Prema njegovim riječima, EU se zalaže za načelo saradnje a ne konfrontacije, a jednostrana rješenja nisu prihvatljiva.
On je takođe ponovio stav svoje zemlje da o suverenitetu i integritetu Kosova nema razgovora i da je balkanska mapa konačna. Dodao je da nastoji da druge zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova to učine što prije.
Poslije posjete Prištini, Vestervele je obišao i administrativni prelaz Jarinje.
Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da su nedavne odluke kosovske vlade bile neophodne za uspostavljanje reda i zakona na sjeveru Kosova, tvrdeći da je to u skladu sa ustavom, Ahtisarijevim planom i Rezolucijom 1244 SB UN.
Tači je rekao da je Vestervelea upoznao sa odlukama vlade i dodao da je tu odluku trebalo donijeti još ranije jer, kako je naveo, “oko 40.000 Srba bili su taoci kriminalnih struktura”.
– Nastavićemo da se i dalje bavimo sjeverom u procesu sprovođenja sporazuma i uspostavljanja reda i mira, a poštovaćemo i agendu evropskog posrednika u dijalogu Roberta Kupera, uz podršku SAD i EU – naveo je Tači.
Poslije susreta sa Tačijem, Vestervele se sastao sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, zatim vršiocem dužnosti šefa Kancelarije EK Haldunom Sinom i šefom EULEX-a Gzavijeom Bo de Marnjakom.
Planiran je i susret Vestervelea sa komandantom KFORA-a Erhardom Bilerom.
Vestervele je prvi šef diplomatije neke članice EU koji dolazi na Kosovo poslije izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji.
Kriza je počela 25. jula poslije odluke prištinskih vlasti da preuzmu prelaze na sjeveru Kosova.
Tadić za sada odbio razgovor sa njemačkim pozadincom Gvidom Vestervele
Njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele u okviru balkanske turneje neće boraviti u Beogradu. Vestervele je želio da posjeti Beograd, ali je predsjednik Srbije Boris Tadić odbio da ga primi.

Datum objave: 11.08.2011