Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

NATO šalje pojačanje KFOR-u na Kosovo

Saznaje: Srpska dijaspora

BEOGRAD – Komanda KFOR-a zatražila je da na Kosovo budu poslata pojačanja, Brisel je odmah uslišio molbu generala Erharda Bilera, pa će idućih dana na Kosovo stići rezervni bataljon koji čini 600 njemačkih i 100 austrijskih vojnika.

KOSOVSKA MITROVICA – Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Raška u mestu Rudare, opština Zvečan, Srbi su večeras postavili krst visok sedam metara.

Na administrativnom prelazu Jarinje pripadnici KFOR-a ne propuštaju na sjever Kosova putnička vozila koja prevoze namirnice ili bilo koju drugu vrstu robe. Na tom prelazu formirane su kolone.

Vojnici KFOR-a zabranili su prelazak čak i vozilima koja prevoze lijekove, a sa punkta Jarinje vraćena su i vozila natovarena ogrevom. Takođe, prelaz preko Jarinja nije dozvoljen ni vozilu koje je prevozilo štampu, pa su novine na sjever pokrajine dopremljene alternativnim putem.
Vozači kažu da su im američki vojnici iz sastava KFOR-a saopštili da imaju naredbu da zabrane prelazak vozila natovarenih robom, a prelazak je dozvoljen samo putničkim automobilima bez tovara.

Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka nije bilo rigorozne kontrole prenosa robe. U manjim vozilima bez problema su preko tog prelaza dopremljeni hljeb i mlijeko iz centralne Srbije.
Srbi su, međutim, i dalje na barikadama. Broj Srba koji dežuraju na administrativnim prelazima na sjeveru Kosova je smanjen i preusmjeren na barikade u mjestima Leposavić, Rudare i Zupče.
I predstavnici vlasti Srbije, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i savjetnik predsjednika Srbije Jovan Ratković nalaze se na Kosovu i oni bi trebalo da nastave razgovore sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom, ali i sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom.
– NATO je na pogrešnom putu ako je zbog barikada i protesta Srba na sjeveru Kosova zatražio slanje dodatnih trupa – rekao je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

On je Tanjugu rekao da se još ne zna tačan razlog zbog čega je zatraženo dodatno povećanje broja vojnika KFOR-a na Kosovu, ali da će taj potez pozdraviti ako će se njime situacija na sjeveru staviti pod kontrolu ili upozoriti specijalna jedinica Kosovske policije.
– Ali ako je ideja da razbijaju demonstracije, onda su na pogrešnom putu. U tom slučaju izlaze potpuno van mandata koji im je određen 1999. godine Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a, a to je da osiguraju bezbjednost za sve građane. Njihov pritisak na sjever Kosova znači uznemirenje i nesigurnost za Srbe, prema tome, tako će biti i tretirano – rekao je državni sekretar u Ministarstvu za KiM.
Savjet bezbjednosti UN-a razmatraće 24. avgusta situaciju na Kosovu, gdje je u sjevernom dijelu izbila kriza na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.
Na toj sjednici biće podnesen redovan tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna o razvoju situacije na Kosovu.
Kosovski premijer Hašim Tači je još jednom ustao u odbranu policijske akcije koju je sproveo na sjeveru Kosova, navodeći da je međunarodna zajednica “zloupotrijebila” strpljenje Prištine i dozvolila da taj dio Kosova ostane van domašaja institucija u Prištini. On je posjetio bazu specijalne jedinice ROSU u Slatini pored Prištine, čije je pripadnike upozorio da su moguće nove akcije “u borbi protiv šverca i srpskih paravojnih formacija koje su posljednjih dana izazvale nasilje”.

Najviše Nijemaca

Posljednji put NATO je uputio pojačanja na Kosovo u martu 2004. godine, kada je u sastav KFOR-a prebačeno oko 1.700 vojnika iz Njemačke, Francuske, Britanije, Danske, SAD i Italije. Ta misija pod komandom na Kosovu i Metohiji trenutno ima 5.927 vojnika, od čega najviše Nijemaca – 1.023.
16.23 – EULEDŽ je počeo istragu u vezi sa incidentima na prelazima Jarinje i Brnjak i trenutno se radi na prikupljanju dokaza, izjavila je portparol EULEDŽ-a Irina Gudeljević.
16.03 – Biler: Trenutno nema razgovora sa predstavnicima srpske vlade. Vidjećemo dalje da li će biti pregovora.
15.23 – Bundesver potvrdio da na Kosovo šalje još 550 vojnika, koji će uz 150 Austrijanaca pojačati snage KFOR-a.
15.07 – Komandant KFOR-a ostao u južnom dijelu Mitrovice kako bi izbliza kontrolisao situaciju. “Ukoliko bude potrebe, uklonićemo barikade.”
13.26 – Idućih dana doći će do raspoređivanja dodatnih vojnika u sastavu KFOR-a, rekla je portparol NATO-a Karmen Romero u Briselu. U sjedištu NATO-a nezvanično je rečeno da je riječ o dodatnim jedinicama veličine jednog bataljona od oko 700 vojnika.
12.56 – KFOR zatražio da na Kosovo budu poslate dodatne trupe, prenio je Rojters.
11.45 – Borislav Stefanović i Goran Bogdanović obratili se okupljenim Srbima na barikadi kod Rudara.

Datum objave: 02.08.2011