Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PREDSEDNIK SRBIJE BORIS TADIĆ OKRENUO LEĐA SOPSTVENOJ NACIJI

 

 

Pripremila: Dušanka Ljubičić

 

 

 

KFOR PUCA NA SRPSKE CIVILE MESTO DA IH ŠTITI

Na severu Kosova postalo opasno, umiče se Kfor iz drugih zemalja, a na predhodna mesta guraju Slovence. Pošto je Srbima već poznato, da su oni bili uvek na strani kosovskih albananaca pitanje kako će tamo biti tretirani. Upravo Srbi severa Kosova postavljaju pitanje – koliko je među slovenskom Kfor-u Slovenaca koji govore i razumeju slovenski. Posebno  misli na dobrovoljce. Izjavljuju – Slovenci znaju braniti svoje, a neće da razumeju, kada i Srbi brane svoja večita ognjišta, dostojanstvo i pravoslavlje. Tuđe neće, a svoje vole, brane i nedaju. Pune se šume Srba iz Dijaspore i Srpske. Svakako, tu su drage duše popunili jedinice Kfora iz Hrvatske, a znamo da su Albanci pomagali čišćenju Srba iz Hrvatske. Moraju se prijateljima revanširati pa su jučer navalili na tamošnje Srbe pod krinkom »srpskih zaštitnika«. Iz poverljivih izvora na obe strane ima ranjenih i mrtvih, a posebno nenaoružanih Srba.

Koliko slovenski sastav Kfor-a  broji Albanaca i Muslimana?

U 23. slovenskem kontingentu Kfora na Kosovu je 317 pripadnika iz različitih jedinica Slovenske vojske, među njimi je i 26 pripadnika dobrovoljne ugovornog rezervnog sastava. Većinu kontingenta predstavlja maneverske čete 10-og motoriziranoga bataljona, u kojem su isto pripadnici ugovornog dobrovoljnog rezerni i vod logistike, pet grupa za povezivanje i kontrolu, helikoptersko odelenje, kao i nacionalni podržni sastav. Nešto pripadnika svoje radne zadatke izvršava u komandnoj operaciji Kfora u Prištini i regionalnoj komandi Zapada u Peći. Pripadnici SV radi u opštinama Peć, Klina, Istok, Vučitrn, Leposavić, Skenderaj i Priština, obrazložili su na slovenskom Morsu.
Grupa hrabrih branilaca sopstvenih ognjišta poduzela sopstvene zakone, pošto im je matica Srbija sa predsednikom Borisom Tadićem okrenula leđa. Međunarodne sile KFOR-a stale su na stranu albanskih agresora, čak im prevoze pojačanja »srpskih zaštitnika«.

Zapaljen prelaz Jarinje 27.07.2011

BEOGRAD – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će danas posle podne raspravljati o situaciji na Kosovu, javili su  mediji.

Zahtev za sazivanjem vanredne sednice podnela Srbija posle kontroverznog upada kosovskih specijalaca na prelaze Brnjak i Jarinje zatražio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je rekao da je Srbija zatražila hitnu sednicu UN o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i narušavanju stabilnosti koja je izazvana jednostranim pokušajem vlasti u Prištini da promene realnost na terenu.
Jeremić je objasnio da je potrebno održati sednicu Saveta bezbednosti UN, kako bi se sagledalo šta se dogodilo na Kosovu i kojim bi putem trebalo ići napred da bi se održali mir i stabilnost.
Jeremić će iz Bejruta, kako se saznaje, direktno putovati u Njujork.
Srbija traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što se u ponedeljak i utorak dogodilo na Kosovu i zašto nije bilo adekvatne reakcije na takav akt Prištine.
KFOR je juče omogućio da na prelaze Brnjak i Jarinje kosovske vlasti postave policajce i carinike iz Prištine.

– Dogovor o sastavu osoblja na prelazima na severu Kosova i Metohije, koji je postignut sa predstavnicima KFOR-a nije ispoštovan, izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović, i naglasio da su, mimo dogovora, na prelaze dovedeni Albanci – carinici i zvaničnici pogranične policije iz Prištine.

On je ocijenio da je takav postupak neprihvatljiv. Kosovski specijalci, helikopterima otišli su iz baze KFOR-a kod Jarinja, ali se pretpostavlja da su tim letjelicama prethodno dovezeni novi carinici i policajci.

Lokalni Srbi su još na barikadama, čekajući najavljeno potpuno povlačenje kosovskih specijalaca u Prištinu. Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće, kao i najbliži lokani put koji vodi ka administrativnom punktu Brnjak.
Stefanović je rekao da ” KFOR pomaže kosovskoj policiji da preuzme administrativne prelaze” i pozvao misiju UN-a da ne dozvoli da bude instrument Prištine.

– Na administrativnim prelazima situacija može da bude jedino onakva kao pre dva dana, jer nijedna druga ne dolazi u obzir. Jarinje i Brnjak ili će biti onakvi kakvi su bili ili nikada više nećemo imati istu situaciju na severu Kosova – rekao je Stefanović, poslije razgovora sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom u Zvečanu.

Biler je izjavio kod administrativnog punkta Jarinje da su specijalne jedinice kosovske policije, ROSU, “povučene sa sjevera” i da su na administrativnim prelazima “obični policajci”, Srbi i Albanci.
On je negirao da je KFOR korišćen za prevoz pripadnika ROSU do prelaza.

–  Radi se o policajcima srpske i albanske nacionalnosti, koji su sa sjevera i iz drugih krajeva. Za mene postoji samo jedna policija, prema Rezoluciji 1244. Ne postoji niti albanska, niti srpska policija, već samo jedna – rekao je Biler.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da je situacija na sjeveru Kosova vrlo alarmantna i da prijeti eskalacija.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je Tanjugu da su ljudi uznemireni zbog posljednjih dešavanja u toj opštini i da će ostati na blokadama do jutra, ali i sljedećih dana.

Hašim Tači naredio je specijalnim jedinicama policije da zauzmu dva prelaza na sjeveru Kosova u noći između ponedjeljka i utorka.
Rusija

Rusija je zabrinuta zbog povećanih tenzija na Kosovu i odluke vlasti u Prištini da na sjever Kosova pošalju specijalce.

– Ovaj potez prijeti da destabilizuje ionako krhku situaciju – navodi ruski MIP.