Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PREDSEDNIK BORIS TADIĆ OKRENUO LEĐA SOPSTVENOJ NACIJI

 

Za Vas saznaje »SRPSKA DIJASPORA«

Povlačenje ROSU ili zatišje pred okršaj..?

Kosovska Mitrovica – Postignut je dogovor da se do srijede ujutru snage ROSU povuku u Prištinu i da se uklone blokade puteva, rekao je šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović na prelazu Jarinje te da se to dogovorio s komandantom Kfora Erhardom Bilerom.
Stefanović je novinarima rekao da je dogovoreno i da se na taj prelaz na administrativnoj liniji sa Srbijom, kao i na prelaz Brnjak, vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti
Oni su radili na njima prije nego što je kosovska jedinica ROSU pokušala da preuzme prelaze.
Dogovor će biti izvršen do srijede ujutru, rekao je Stefanović.

“Predstoji teška noć i nekome može pasti na pamet da ponovo jedinice ROSU krenu ka sjeveru”, upozorio je Stefanović i pozvao okupljene Srbe na sjeveru Kosova da budu budni i dežuraju da se to ne bi desilo.

“Ne možemo biti večno indiferentni”

Premijer Kosova Hašim Tači održao je u utorak uveče vanrednu konferenciju za štampu, na kojoj je rekao da je jedini “naš cilj je bio i jeste uspostavljanje reda i zakona na cijeloj teritoriji naše zemlje”.

On je Srbima na sjeveru Kosova poručio da djelovanje ROSE nije upereno protiv njih, već je u interesu sigurnosti.

“Odluka nije bila laka. Bila je to teška i neizbježna odluka. Ne možemo biti indiferentni vječno da jedan dio naše teritorije bude crna rupa. Ne možemo vječno dozvoljavati ugrožavanje našeg suvereniteta”, rekao je Tači.

Tači je u utorak izjavio da se specijalna jedinica kosovske policije neće povući dok Granična služba Kosova ne počne normalno da radi na prelazima Brnjak i Jarinje.
ROSU upucala trojicu Srba?
PRIŠTINA – U Zubinom Potoku specijalna policija Kosova ranila je troje Srba, dok je u mjestu Varage ranjen jedan pripadnik Kosovske policije, javio je Tanjugov izveštač sa terena.
Prethodno su specijalne jedinice ROSU ponovo uz upotrebu oružja krenule u zauzimanje prelaza Brnjak na sjeveru Kosova, ali je ministar Goran Bogdanović negirao da su ga zauzeli.
Bogdanović je potvrdio da je na sjeveru došlo do sukoba sa Srbima i da ima povrijeđenih.
KIM Radio izvještava i da nisu jasne okolnosti pucnjave u mjestu Varge kod Zubinog Potoka u kojoj je ranjen najmanje jedan kosovski policajac.
Vozila KPS-a su se poslije incidenta udaljila prema južnom dijelu Mitrovice, ka većinski albanskom selu Košutovo.
Na mjestu sukoba ima tragova krvi, a automobili Srba su izrešetani.
Ranije informacije su ukazivale da je do incidenta došlo kada su u to mjesto, na putu ka administrativnom prelazu Brnjak, ušla dva džipa KPS-a iz kojih je otvorena vatra na četiri automobila lokalnih Srba parkirana na putu.
RTS prenosi da je Hašim Tači rekao da nema kompromisa sa Srbijom i da specijalci ostaju na prelazima.
Komandant KFOR-a Erhard Biler naredio je portugalskoj jedinici iz sastava KFOR-a da ode na prelaz Brnjak.
Na Jarinju, drugom prelazu koji su specijalne jedinice ROSU u ponedjeljak uveče pokušale da zauzmu ali su ih u tome spriječili lokalni Srbi blokadom puta u Leposaviću, juče je bilo mirno.
Situacija kod prelaza Brnjak od juče ujutro je konfuzna.
Samo nekoliko sati pošto je izgledalo da su postignuti dogovori predstavnika Vlade Srbije, komande KFOR-a i vlasti u Prištini o povlačenju kosovskih specijalaca sa prelaza Brnjak, došlo je do pucnjave u mjestu Varage.
Specijalne jedinice kosovske policije ROSU zauzele su u ponedjeljak uveče administrativni prelaz Brnjak, kod Zubinog Potoka, dok su Srbi iz Leposavića blokadom puta pokušali da ih spriječe da preuzmu prelaz Jarinje.

Povrijeđeni

Rojters javlja da je jedan specijalac kosovske policije ranjen u pucnjavi, dok “tviteraš” iz Zvečana navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, troje ljudi povrijeđeno. “Tviteraši” javljaju i da su vozila KFOR-a uništena dok su pokušavali da spriječe napade na civile u Zubinom Potoku.



Datum objave: 26.07.2011