Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VELIKI PRIJATELJ BOSNE I HERCEGOVINE


Srbija želi najbliže prijateljske odnose sa BiH

Piše: Željka Domazet

SARAJEVO – Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je juče u Sarajevu da Srbija želi najbliže prijateljske odnose saradnje sa BiH, te da je spremna na rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Tadić je naglasio da podrška Srbije integritetu BiH nije samo deklarativna, jer se ona manifestuje i u političkoj praksi.
– Poštujemo legalitet i suverenitet svake zemlje. Srbija je istovremeno potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ali to ne znači da polaže bilo kakvo pravo na mešanje u unutrašnje stvari BiH. U BiH postoje tri naroda i dva entiteta i Srbija nikada neće preći crvenu liniju koja je definisana međunarodnim pravom, Dejtonskim sporazumom i dobrosusedskom saradnjom – rekao je Tadić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.
On je istakao da Srbija želi da izgrađuje najbliže prijateljske odnose sa BiH, te da je riječ o zemljama koje su i prirodno povezane, te da u obje zemlje žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci.
– Mi smo prirodno povezane zemlje i prirodno povezani narodi. Godine koje su iza nas predstavljale su možda najteže trenutke u našoj istoriji. Rane i danas postoje, ali postoje i mnoga nerešena pitanja u našim bilateralnim odnosima. Mi smo ih otvorili sa željom da ih zatvaramo za dobrobit svih građana i obe države – rekao je Tadić. Istakao je da je pozicija Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake članice UN.
Tadić je podsjetivši da Srbija ima specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom, istakao da iste takve veze želi i sa FBiH. Predsjednik Srbije naglasio je da su državne delegacije Srbije i BiH u Sarajevu pokrenule pitanje osude svih u regionu koji su učestvovali u izvršenju ratnih zločina.
– Ove stvari su bitne i u vrednosnom smislu. To je osuda svih koji su činili ratne zločine. Srbija je dala, i u budućnosti će dati, puni doprinos privođenju institucijama pravde svih onih koji su osumnjičeni za izvršenje ratnih zločina – rekao je Tadić i naglasio da će Srbija dovršiti saradnju sa Haškim tribunalom hapšenjem Gorana Hadžića i da je do sada izručila 45 od 46 optuženih. Dodao je da se i od drugih zemalja bivše Jugoslavije to očekuje, te da je izuzetno važno da se riješe svi slučajevi nestalih i svih onih koji su osumnjičeni.
– Imam veliku rezervu i distancu prema svakom ko je optužen za ratne zločine. Nemam nikakvo osećanje ljubavi prema takvim ljudima. Jedino su sudovi nadležni da procene ko je izvršio ratni zločin. To ne važi samo za Divjaka, Ganića, Jurišića, nego i za Mladića, Karadžića i ostale za koje su procesi u toku – kazao je Tadić.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da su Srbija i BiH vrlo važne za stabilnost zapadnog Balkana, kao i Evropske unije u cjelini.
– Na putu ka EU nalaze se obje zemlje i u jednom periodu BiH je bila na tom putu ispred Srbije, a danas je Srbija ispred BiH. Drago nam je kada Srbija napreduje – rekao je Radmanović i naglasio da je potrebno što prije napraviti krupne korake ka EU. Radmanović je rekao da je posjeta predsjednika Srbije “kruna i sublimacija svega onoga što je rađeno u proteklih nekoliko mjeseci”.
– Za razvoj dobrosusjedskih odnosa Srbije i BiH postoje prepreke u glavama onih koji ne misle o budućnosti svojih naroda i zemalja nego misle o svojim vlastitim interesima. Danas takvih prepreka je vrlo malo jer su na vlasti i u jednoj i u drugoj zemlji oni koji misle o budućnosti naroda koji ovdje žive – kazao je Radmanović i dodao da su mogućnosti za saradnju BiH i Srbije velike i da ih treba iskoristiti.
Na sastanku je bilo riječi i o onome što opterećuje odnose dvije zemlje kao što je granica i neka druga pitanja koja su pokrenuta u Karađorđevu, a o tome će se razgovarati i na sljedećem susretu za desetak dana u Hrvatskoj.
Zvanična posjeta srpskog predsjednika BiH izazvala je veliko interesovanje medija, pa je za izvještavanje o tom događaju akreditovalo više od 60 novinarskih ekipa iz četrdeset medijskih kuća BiH, Srbije i zemalja regiona.
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je tokom razgovora sa Tadićem da se ekonomska saradnja BiH i Srbije razvija u dobrom pravcu te naglasio potrebu formiranja zajedničke komisije za ekonomsku saradnju.
Članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH istakli su tokom razgovora sa Tadićem da Srbija i BiH moraju intenzivirati međudržavnu saradnju. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković rekao je da je Tadić obećao da će tražiti intenziviranje saradnje parlamenata dvije zemlje i raditi na razvoju privrednih tokova. Predsjednik Srbije Boris Tadić sinoć je trebalo da primi i orden Evropskog pokreta u BiH.
Napadi i prijetnje
Tadić je rekao da je ponosan kad ga neko napada što sprovodi politiku regionalne saradnje, bilo da su to navijači ili intelektualci.
– Kad god me neko napada što sprovodim ovakvu politiku vrlo sam ponosan. I kad protiv mene viču navijači na stadionima u Srbiji da treba da se ubijem ili prizivaju moju smrt, moram da kažem da sam ponosan. Ponosan sam ako su to navijači koji viču “Nož-žica-Srebrenica”, ili oni koji viču “Ubij Srbina” – rekao je Tadić i dodao da takvi nisu njegovi prijatelji. Odgovarajući na pitanje novinara da li mu je važnije da bude regionalni lider ili da štiti interese samo srpskog naroda i šta kaže na optužbe da je “izdajnik” Tadić je rekao da bi volio kad bi na kraju političkog posla svi rekli da je izdajnik, ali da svima bude bolje.
– Sa epitetom izdajnika sam se suočavao nekoliko puta u životu i u Srbiji i u BiH i u RS i u drugim državama. Uprkos tome dobijao sam podršku građana. Ja nisam samo srpski političar, niti sam samo srpski predsednik, nego političar i legitimni predstavnik građana Srbije koji radi u čitavom regionu – rekao je Tadić.
Odnosi
Tadić i Radmanović demantovali su spekulacije o navodnom zahlađenju odnosa između Beograda i Banjaluke.
– Nisu zahladili odnosi Beograda i Banjaluke – rekao je Radmanović, a Tadić precizirao: “Odnosi su zahladili samo u glavama nekih ljudi u Republici Srpskoj i Srbiji…. Odnosi Srbije i RS su visoko frekventni”.

Datum objave: 06.07.2011