Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SLOVENCI UGOSTILI SRBE U MALOM KRAJU GALICIJA NEDALEKO OD ŽALCA (CELJA) 23. juna 2011

 

 

Pripremila:
prof. Jovana Vujičić

 

 

 

 

Nedaleko od Žalca u malom kraju Pirešici obeleženo veliko narodno veselje. Natupili  su Srpsko kulturno umetničko društvo »BOŠKO VUJADIN« iz Istočnog Sarajeva (sa tri koreografije), Folklor »GALICIJA«  iz Žalca različiti orkestri i trubači iz Velenja. Prepletale su se boje i nijanse očuvanih od davnina prelepih narodnih nošnji. Prezentacija ovih bogatih kulturnih tradicija imala je i dodatni značaj za prijateljstvo mladih  i  izmena gostovanja. Organizatori su profesionalno i ljubazno dočekali goste i sve posetioce.

Prisutne ove veličanstvene kulturne manifestacije između ostalih pozdravio je i zamenik gradonačelnika SO Žalec g. Ivan Jelen. Kulturno umetničko društvo »GALICIJA« iz Žalca jedno je od dobro organizovanijih slovenskih društava. Predsednik društva je Peter Vipavec, čovek koji ume i zna uspešno voditi ovo aktivno društvo. Program manifestacije trajao je do kasnih noćnih sati. Prelepa udolina sa uzvišinama ječala je od lepih muzičkih nota i glasova koji su se isprepletali. Bilo je zaista veličanstveno. Trudili su se nastupajući i zaista im je uspela uspešna prezentacija kulture u više segmenata. Naravno tome je pripomoglo i srpsko sarajevsko kulturno umetničko društvo, koje su posetili i predstavnici Saveza srpske dijaspore Slovenije podpredsednik Nikola Vlahović i predsednik Saša Gajić. Dogovarali su se o novim vezama saradnje.
SKUD “Boško Vujadin” jedno od većih i organizovanijih društava predstavio je umetnički rukovodilac Goran Kovačević
Društvo je osnovano 1994. godine, kao jedina ustanova u Istočnom Sarajevu koja se bavi kulturom i organizovanjem programa za mlade u tom periodu. Ratne 1993. godine na Nikoljdan 19. decembra u Kasindolu, nakon održane audicije, počinje sa radom dramsaka sekcija, a potom se vrši upis članova u folklorni ansambl koji je brojao preko 100 članova.

SKUD “Boško Vujadin” dobija svoj naziv na osnivačkoj skupštini 11.06.1994. godine, a 04.07.1994. se zvanično upisuje u sudski registar i time stiče svojstvo pravnog lica.

Od 2000. godine pa do 2006. godine društvo pravi pauzu u radu zbog nedostatka finansijskih sredstava i neadekvatnih uslova za rad.

2010. godina je važna prekretnica za rad društva, povećava se broj članova, formira se narodni orkestar, a uz pomoć opštine, prijatelja društva i roditelja naših članova nabavljaju se nove nošnje i postavljaju nove koreografije. To je rezultiralo odlaskom društva na prvu inostranu turneju gdje smo imali veoma zapažen nastup sa koreografijom glamočkog nijemog kola. Društvo takođe samostalno organizuje Vaskršnji i Nikoljdanski koncert sa gostima te bilježi niz zapaženih gostovanja na saborima folklora u Republici Srpskoj.

U okviru SKUD-a djeluju :

– Folklorni ansambl, koji broji oko 80 članova.
– Pjevačka grupa
– Narodni orkestar
– Tamburaška sekcija