Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SRBI REPUBLIKE SRPSKE VOLE SVOG RATNOG ĐENERALA RATKA MLADIĆA

Подршка Младићу у родном Калиновику

КAЛИНОВИК – Више хиљада људи окупило се јуче у Калиновику, родном граду генерала Ратка Младића, протестујући против његовог хапшења.

Поред мјештана Калиновика на мирни протест у ову малу варош стигли су и становници са подручја Херцеговине, сарајевско-романијске и горњодринске регије.
Са митинга подршке генералу Младићу који је организовала Борачка организација Републике Српске поручено је да је он оснивач Војске Републике Српске и да сви они који се стиде онога што је урадила та формација треба да бјеже из борачких редова.
Међу бројним транспарентима и Младићевим сликама истицале су се поруке “Узели сте нам орла, али остало је гнијездо” и “Сломљено је крило, али памтимо лет” и “Сви смо ми Ратко”.
Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је да је генерал Младић оставио трајни задатак српском народу да чува и гради Српску.
– Нико на свијету, изузев Јевреја, не зна боље од нас Срба шта су злочини и геноцид које смо осјетили на својој кожи. Нико ко не зна гдје су Градина и Јасеновац и ко бар једном није свратио на највеће балканско губилиште у прошлом вијеку нека не помиње никога и ништа и нека не тражи ни утјеху ни помиловање. Сада најгори хоће да суде и униште најбоље – рекао је Ћургуз и поручио да се не помисли да су Срби заборавили ко је, кад и гдје почео рат.
Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Дражен Перендија поручио је да ће генерал Младић живјети док је жив и један Калиновчанин.
– Нема гријеха на његовој души као што нема гријеха на душама његових бораца које је храбро и јуначки водио – рекао је Перендија и додао да је српска војска морала да одбрани свој народ и вијековна огњишта са којих је вјечито прогоњена.
Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да нису заборавили ко је чувао њихова огњишта и колијевке и ко је Србе водио када им је било најтеже.
– Aко је неко оптужен то не значи да је крив – поручила је Комленовићева.
Делегација Борачке организације и велики број учесника митинга посјетили су и родну кућу генерала Младића у селу Божановићи код Калиновика.
Због хапшења Младића у суботу се на протесту у Сокоцу окупило више од хиљаду људи. Борачка организација за данас је најавила протесте у Зворнику и Хан Пијеску, а за сутра је заказан централни митинг у Бањалуци.
Школски друг
Младићев школски друг Богдан Лаловић казао је да је одрастао са Ратком и да је послије свега што се догодило остао нијем и затечен.
– Одрастао сам са њим и сада могу само ћутати. Све што бих рекао било би сувише мало и нејако за Ратка. Ћутање, чини ми се, више говори – рекао је Лаловић.

Datum: 29.05.2011
Autor: Жељка Домазет