Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Hrvatska pod kontrolom EU zbog ratnih zločina

 

U Zagrebu su uvereni da će 1. jula 2013. postati član Evropske unije, a do tada će Evropa nadgledati stanje u pravosuđu

Ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković Foto Beta
Zagreb – Hrvatski državni vrh je, posle jučerašnjeg sastanka ministara zemalja EU, uveren da će pregovore o priključenju Evropskoj uniji uspešno završiti do kraja juna, te da će 27. juna u Briselu biti objavljen i datum konačnog prijema Republike Hrvatske u EU – 1. jul 2013. godine.
Međutim, kako se slažu svi domaći analitičari, i posle objavljivanja tog datuma u Hrvatskoj neće splasnuti napori na prilagođavanju Hrvatske evropskim pravilima, a to se posebno odnosi na pristupno poglavlje o kojem je bilo i najviše nedoumica i primedbi – na pravosuđe. Kako ukazuju neki domaći mediji, u radosti zbog približavanja kraju pristupnih pregovora s EU vlada je „zaboravila” da ukaže i na primedbe koje stižu iz Brisela, a tiču se upravo pravosuđa, preciznije – ponašanja prema ratnim zločinima počinjenim u proteklom ratu.
Ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković potvrdio je da je Evropska komisija tražila dodatna objašnjenja u vezi s poglavljem posvećenom pravosuđu, ali nije želeo da komentariše da li se to ticalo ratnih zločina.
„Večernji list”, međutim, iz svojih izvora tvrdi da u Briselu nisu bili zadovoljni podacima koje im je Zagreb poslao, pa su u proteklu subotu u kancelariji glavnog tužioca Mladena Bajića hitno prikupljali dodatne podatke o ratnim zločinima i pisali novi izveštaj.
Kako se takođe navodi, tada su prvi put pobrojani svi ratni zločini koji su se dogodili na teritoriji Hrvatske, s tim da je naglasak bio na samim događajima a ne na počiniteljima protiv kojih su pokrenuti postupci. Takođe se moralo navesti da li je u vezi s konkretnim događajem pokrenut postupak i u kojoj fazi se nalazi, a navodno je dostavljen i popis svih žrtava ratnih zločina u Hrvatskoj.
Zanimljivo bi bilo videti taj izveštaj, jer do sada je glavni problem bio u činjenici da su se pravosudno zanemarivali ratni zločini počinjeni od hrvatskih oružanih snaga, na šta je bilo brojnih primedbi od strane međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava. O mnogim takvim zločinima za koje već zna i najšira javnost (Sisak, zapadna Slavonija, okolina Požege i dr.) do sada nije učinjeno praktično ništa, kao ni u vezi s masovnim uništavanjem mesta u kojima su većinom živeli Srbi.
U Hrvatskoj se ne priznaje da je bilo etničkog čišćenja Srba, iako se upravo na toj činjenici temelji i prvostepena presuda hrvatskim generalima u Haškom tribunalu.
Kako prenose hrvatski mediji, EU će nastaviti s kontrolom hrvatskog pravosuđa, kako u odnosu na sprovođenje reformi, tako i njegovog ponašanja u vezi sa ratnim zločinima, na šta je do sada bilo i najviše primedbi.

R. Arsenić
Objavljeno: 26.05.2011

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *