Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PORAZ ILI MOŽDA POBEDA?

Ešton i Dodik: dogovor o reformi pravosuđa u BiH
Predsednik Republike Srpske misli da „referendum za sada nije neophodan”

Ketrin Ešton i Milorad Dodik
juče u Banja Luci

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton dogovorili su se juče u Banjaluci da uskoro počne strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Dodik je na konferenciji za novinare rekao da „referendum za sada nije neophodan” i da će na osnovu ponude EU zatražiti od Narodne skupštine RS da, u svetlu novih događaja, donese odgovarajuću odluku, odnosno odustajanje od referenduma.
„Zaključci Narodne skupštine RS predstavljaju politički stav parlamenta RS, ali u svetlu dogovora o strukturalnom dijalogu biće ponovo sagledani”, kazao je Dodik.
On je dodao da će se u razgovorima o pravosuđu BiH akcenat staviti na nepokretanje sudskih procesa za velike zločine nad srpskim narodom, na retroaktivnu primenu zakona, eliminisanje uplitanja Suda i Tužilaštva BiH u nadležnosti entitetskih, kantonalnih i sudova Brčko distrikta i činjenicu da u drugostepenim postupcima pred Sudom BiH učestvuju i sudije koje su donosile prvostepene presude.
„Ovo smatramo važnim korakom nakon mnogo godina stalnog upozoravanja na ova pitanja. Razumemo da je ovo početak dijaloga o pravosuđu u kojem će se razmatrati nedostaci u radu pravosudnih institucija na nivou BiH”, naglasio je Dodik.
„Predsednik Dodik je izrazio četiri konkretne bojazni iz ove oblasti i uvereni smo da će ta pitanja biti predmet dijaloga koji će dati mogućnost da se dođe do sveobuhvatnog pregleda stanja”, izjavila je Ketrin Ešton.
Ona je dodala da će na kraju dijaloga komisija preporučiti način rešavanja najurgentnijih nedostataka. „Legitimna pitanja zahtevaju ozbiljnu analizu i ozbiljan odgovor”, naglasila je Eštonova.
Ona je kazala da je evropska perspektiva BiH sasvim opipljiva i dodala da EU deli viziju da će i BiH biti njena članica.
„I ovaj sastanak je dokaz da EU brine o BiH i problemima sa kojima se ona suočava. Otvaranje dijaloga o pravosuđu je mehanizam koji će EU aktivirati kao odgovor na ova pitanja. Očekujem da će pokretanje ovog dijaloga dovesti do rešenja i vratiti BiH na evropski put”, poručila je Eštonova.
Dogovor s Eštonovom učvrstio poziciju Dodika
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik može da bude zadovoljan dogovorom s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton o učešću Unije u restrukturisanju pravosudnih institucija u BiH, ocenjuje profesor FPN u Beogradu Predrag Simić, dok poslanik u srpskom parlamentu Vesna Pešić smatra da je to bio i jedini pravi način da se problem reši.
Oni se slažu da je ovakvim dogovorom izbegnuta opasnost da se destabilizuje čitav region.
U izjavi Tanjugu Pešićeva je podsetila na nedavnu diskusiju na Tanjugovom okruglom stolu o situaciji u Republici Srpskoj i rekla da je i tada predsedniku RS predlagala da se zbog problema sa sudom i tužilaštvom u Sarajevu obrati evropskim institucijama.„U svakom slučaju, drago mije da se, nezavisno od mog predloga, ide tim putem i da se RS, kad je reč o pravosuđu, obratila institucijama EU. Tim putem se dobija prednost u rešavanju problema, umesto da se provociraju sukobi”, izjavila je Vesna Pešić.
Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić za Tanjug kaže da je Dodik ovim dogovorom s Eštonovom i odustajanjem od referenduma pokazao kako se može otkloniti opasnost od destabilizovanja regiona, ali i da je učvrstio svoju poziciju.„Dodik je dobio što je tražio, tako da mi se čini da je on, preteći referendumom, u stvari tražio da bude saslušana Banjaluka. Mislim i da je njegova pozicija ovim dogovorom učvršćena i u suštini je bar za određeno vreme uspeo da zaustavi dalji transfer nadležnosti iz Banjaluke u Sarajevo”, izjavio je Simić.
Predsednik Socijalističke partije Republike Srpske Petar Đokić je kazao da će odluka o raspisivanju referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu BiH biti ponovo razmatrana u parlamentu RS, ali da je jasno da referendum „za sada neće biti održan”.
Đokić, koji je kao ministar rada i boračko-invalidske zaštite prisustvovao današnjem sastanku Eštonove i Dodika, kazao je da još nije definisan predlog koji će predsednik RS dostaviti Narodnoj skupštini RS u vezi sa pitanjem referenduma, prenosi Beta.
Đokić je istakao da „ne bi bilo ovako velikog interesa u svetu za probleme u BiH da nije bilo reakcije iz RS”.
Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je da je odustajanje predsednika Republike Srpske od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH Dodikov „neviđen poraz”. „Bilo je jasno da referenduma neće uopšte biti i neće ga biti sve dok je SNSD na vlasti, jer su se SNSD i Dodik sada jasno pokazali kao najveći trabanti međunarodne zajednice, koji sviraju po njihovim notama”, rekao je Ivanić novinarima.
On je ocenio da je Dodikova odluka njegov lični poraz, ali i poraz institucija RS, jer se dobila priča o reformi pravosuđa, koja je svakako sastavni deo evropskog približavanja.
Predsednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić izjavio je da je Milorad Dodik „potpisao kapitulaciju RS, te devalvirao Narodnu skupštinu i institut referenduma”.
Čavić je podsetio da je Dodik pre četiri dana u emisiji beogradske televizije B92 tvrdio da „ne postoji niko na svetu ko ga može odgovoriti od održavanja referenduma”, a da je pre tri dana generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić u emisiji Radio-televizije RS rekao da bi „povlačenje odluke o referendumu bila kapitulacija”. „Ispostavilo se da ima na svetu neko ko će Milorada Dodika odgovoriti od referenduma, i to prvi koji dođe, a došla je Ketrin Ešton”, kazao je Čavić novinarima.
„Ovo je za SDS nova situacija i mi tek sagledavamo sve aspekte ovog događaja koji je, evidentno, promenio političku scenu u BiH i mi ćemo sutra na sednici Glavnog odbora stranke doneti zaključke u vezi sa novonastalom situacijom”, kazao je predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić agenciji Beta.
„Jedino izvesno jeste to da će predsednik RS, kao inicijator održavanja referenduma, morati izaći pred Narodnu skupštinu RS i obrazložiti novonastalu situaciju”, kazao je Bosić.

Banja Luka, 13.05.2011- Piše B. Marić