Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ČINJENICE SU PRAVO OGLEDALO ISTINE

 

 

Pripremio: Milan Gajić

 

 

DOBRO RASPOLOŽENJE UZ PRAVO VASKRŠNJE VESELJE I NA DRUGOJ VASKRŠNJOJ MOLITVI U 16 SATI – Celje 24.aprila  2011

Ovogodišnji verski praznik, slavili su istovremeno pravoslavci i katolici.

Molitve sveštenika sa vernicima održane su po svim srpskim svetim hramovima kako u Otadžbini, dijaspori, tako i širom slovenske države u kojoj živimo i radimo.

Udruženja srpskih književnika Slovenije i SKHD »Desanka Maksimović« iz Celja organizovali su skroman kulturno umetnički program nakon Vaskršnje molitve u Celjskoj crkvi koju je obavio jedan od najpriljubljenijih srpskih sveštenika  u Sloveniji paroh Milan Duduković. Molitvu je uz prevod pomagao obaviti i njegov kolega pravoslavni sveštenik cenjeni očni doktor Issak Issatides uz sina g. Vodie Kidesiz . Naravno, od sveštenika Dudukovića od vernika veoma je cenjena  i njegova ljubazna supruga Anka sa decom. Nakon obavljene molitve g. Duduković obratio se vernicima sa informacijama, da se vrše ozbiljne pripreme zemljišta i ostaloga za izgradnju novog srpskog svetog hrama u Celju. Poznato je, da je predhodni srpski sveti hram u Celju bio porušen još od Hitlera i njegovih Nemačko fašističkih okupatora tokom drugog (II) svetskog rata. Naravno, očekuju se razumevanje poslovnih ljudi uz dobrotvorne donacije vernika i prijatelja srpske nacije.

Ovaj put su ugodno iznenadili prisutne i simpatični mladi recitatori Doroteja i Dimitrije Pešić, koji su napamet naučili i izrecitovali, čak nekoliko pesama. Naravno, poznata je ona narodna – neće iver daleko od klade. Pošto srpski književni sektor za Celje i okolne opštine već uspešno vodi (predsednica sektora) njihova mama prof. Mila Pešić. Vernike je ovom prilikom ugodno iznenadila i pesma (prvi put čitana) sa nazivom Sveštenik ili anđeo, koju je pesnik Saša Gajić napisao za ovog velikog, ljubaznog i cenjenog sveštenika g. Milana Dudukovića. Kako to naglasi Gajić – o dobrim, dostojnim i zaslužnim ljudima nije teško napisati istinu. Sašinu pesmu »Rodni zavičaj« pročitala je i mala Sara Gajić. Da su pesme bile primerne i dobro izrecitovane, potvrdili  su vernici uz burne aplauze koji su odjekivali prostorima celjskog svetog hrama.

Za različita kola pobrinuo se pravi mladi majstor (harmonikaš) Dejan Kosić

Ujedno smo obavili i razgovor sa Igorom Mitićem predsednikom srpskog kulturnog humanitarnog umetničkog društva »Desanka Maksimović« iz Celja.

Kulturno umetničko i humanitarno društvo »Desanka Maksimović« osnovano je U Celju 1999 godine sa ciljem očuvanja srpske tradicije, kulture i običaja. Društvo nosi ponosno ime jedne od najpoznatijih srpskih pesnikinja Desanke Maksimović.  Kolektiv društva je između ostalog odigrao veliki značaj kod organizovanja brojnih humanitarnih akcija i to svih teških godina u teškim danima kojim je bio izložen srpski narod u Republici Srpskoj i matici Srbiji. Na osnovu uspešnih brojnih folklornih nastupa i pevačkih grupa po Sloveniji, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj i Srpskoj, društvo »Desanka Maksimović« spada u lestvicu jednih od najorganizovanijih i najvećih srpskih kulturno umetničkih društava u Sloveniji, trenutno broji 450 članova.uspešnost ovog srpskog društva potvrđuju brojna priznanja, plakete i medalje. Moramo priznati, da je uz brižne roditelje veliki uspeh omladinu odvući od zakona ulice i uključiti ih u značajne kulturne aktivnosti. Kako nam reče predsednik Mitić, da dopunjuju svoje pevačke i folklorne grupe sa najmlađim, koji neće dozvoliti gašenja jednog od takvih značajnih srpskih društava u Sloveniji.

Godišnje održavaju brojne srpske prezentacije kulture, jedna od tradicionalnih je i godišnja međunarodna kulturno umetnička prezentacija »ĐURĐEVAK«. Suorganizatori su i velikih tradicionalnih međunarodnih  godišnjih prezentacija (trodnevnih) srpske kulture u Ljubljani »Veseli dani srpske dijaspore Slovenije«, kao i Srpskoj »Petrovdanski Sabor«. Naravno, upravo predasednik Igor Mitić je i predsednik folklornog sektora Saveza srpske dijaspore Slovenije i kao takav vodi brigu oko jedinstva Srba i njihovih društava u Sloveniji. Na navedene prezentacije ujedno poziva i sva druga društva koja nisu niti u jednom savezu. Mada takvim postupcima drugi se nesluže, naprotiv oni vrše razdor među srpskim društvima u vezi sopstvenih ciljeva, za koje su verovatno plaćeni.

SKHD »Desanka Maksimović« iz Celja već je od samog rađanja i član Saveza srpske dijaspore Slovenije u trenutnom sastavu (11) jedanaest srpskih društava u Sloveniji. Dakle, najveće i najčistije srpske kulturno nacionalne krovne organizacije u Sloveniji, koja nije udružena niti u jedan drugi nacionalni ni verski subjekt. Članovi koji vole svoju veru i kulturu, a druge u potpunosti razumeju. Pošto onaj koji ne voli svoje, on ne može ni razumeti druge. Članovi SKHD »Desanka Maksimović« iz Celja su uz aktivnosti dostojni i ponosni u navedenom srpskom savezu. Hvale vredno, uspešno obavljaju i odgovorne funkcije u vodstvu navedenog saveza. Svaka im čast, želimo im svima zajedno i dalje da nižu uspešne rezultate kroz oblasti srpske kulture i vere. SREĆNO, ZDRAVO I VESELO!

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *