Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

MART MESEC PROPRAĆEN SA KRVLJU I LJUDSKIM ŽIVOTIMA (Cunami uz potrese u Japanu te borba za bogatu LIBIJSKU koloniju)

Japan: Žrtava više od 18.000

Japanci još svode bilans zemljotresa, dok stručnjaci pokušavaju da spreče eksploziju nuklearke „Fukušima“. Novi zemljotres južno od nuklearke

Broj poginulih i nestalih u razornom zemljotresu i cunamiju, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, premašio je 18.000, dok se u oštećenom nuklearnom kompleksu Fukušima nastavlja hlađenje vodom pregrejanih bazena sa potrošenim nukelarnim gorivom.

Japanska policija je saopštila da je, prema najnovijim potvrđenim podacima, poginulo 7.197 ljudi, dok sudbina 10.905 osoba nije poznata, što je ukupno 18.102, prenele su agencije.

Sada je izvesno da je ovo bila najveća prirodna katastrofa u Japanu posle zemljotresa Veliki Kanto u kome je 1923. godine poginulo više od 142.000 ljudi.

Južno od nuklearnog kompleksa Fukušima, u prefekturi Ibaraki, koji je oštećen u razornom zemljotresu i cunamiju 11. marta, u subotu je registrovan novi zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale, ali nije izdato upozorenje na opasnost od cunamija, saopštila je japanska meteorološka agencija.

Nuklearni kompleks nije oštećen u ovom zemljotresu i nema opasnosti od cunamija, iako može doći do promene nivoa mora, javile su agencije.

U međuvremenu, japanski inženjeri su spojili strujni dalekovod sa reaktorom 2 i pokušavaju da sprovedu struju do njega kako bi sistemi za hlađenje mogli ponovo da prorade, preneo je Kjodo.

SRBI DOBRO

AMBASADOR Srbije u Japanu Ivan Mrkić izjavio je da su svi Srbi koji se nalaze u Japanu dobro i da među njima nema stradalih, niti povređenih.

– Japanski krizni štab nam je zvanično potvrdio da među našim građanima koji imaju prebivalište u prefekturama pogođenim zemljotresom nema stradalih, niti povređenih – izjavio je ambasador Mrkić. Na spisku državljana Srbije sa prebivalištem u pogođenim područjima nalazi se ukupno deset lica. Ambasada je odmah nakon zemljotresa sa svima stupila u kontakt preko telefona i medija i taj konatkt se i dalje održava.

“Dalekovod je povezan sa reaktorom 2, ali dovod struje još nije uspostavljen. Struja ne sme biiti puštena pre nego što objekat u kome se reaktor nalazi ne bude potpuno proveren. Ako danas bude utvrđeno da nema problema u objektu, struja bi mogla biti puštena već sutra”, izjavio je portparol japanske agencije za nuklearnu bezbednost Fumijaki Hajakava.

Inženjeri u Fukušimi se nadaju da će sistem za hlađenje jezgra reaktora i vode u bazenima sa potrošenim gorivom proraditi kada bude obezbeđen dovod struje, ali imajući u vidu razmere oštećena nuklearke, nije izvesno da će sistem proraditi čak i ako struje bude bilo, rekli su predstavnici kompanije

TEPCO koja rukovodi nuklearnim kompleskom.

Reaktori 1 i 2 dele isti strujni kabl, tako da bi, teoretski, oba reaktora mogla dobiti struju, pod uslovom da sistem i dalje funkcioniše.

Uporedo sa tim, inženjeri i dalje pokušavaju da ohlade pregrejane bazene sa potrošenim gorivom u Fukušimi posipanjem vode.

Četiri od ukupno šest reaktora u Fukušimi pretrpeli su požare, eksplozije, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, kao i delimično topljenje ili porast temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

RADIJACIJA MIRUJE

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču saopštila je da je radijacija u postrojenju nuklearke „Fukušima Daići“ stabilizovala na „značajno višem nivou od normalnog“, ali da je i dalje moguć oporavak uz mere na licu mesta.

IAEA je prenela da je nivo radioaktivnosti oko postrojenja, od prošlonedeljnog zemljotresa, utrostručen, ali da se od 16. marta stabilizovao.

JOD U HRANI

NIVO radijacije u mleku i spanaću iz oblasti blizu japanske nuklearne elektrane „Fukušima Daići“, oštećene u zemljotresu, iznad je propisanih standarda, a mala količina radioaktivnog joda pronađena je i u pijaćoj vodi u Tokiju i prefekturama oko nuklearke, saopštila je u subotu japanska vlada.

Glavni sekretar kabineta Jukio Edano istakao je da nivo radijacije koji je otkriven u mleku i spanaću ne predstavlja, za sada, rizik po ljudsko zdravlje i pozvao potrošače da ostanu smireni.

Neobrađeno mleko iz grada Kavamata u prefekturi Fukušima sakupljeno je u periodu između srede i petka, a spanać u petak, iz šest opština u prefekturi Ibaraki, prema podacima ministarstva zdravlja.

Japan: Struja u svim reaktorima Fukušime

Svih šest reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, koja je oštećena tokom zemljotresa i cunamija, ponovo imaju struju.

TOKIO – Svih šest reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, koja je oštećena tokom zemljotresa i cunamija, ponovo, prema podacima operatera ”Tepko”, imaju struju.

Kao poslednji na struju priključeni su blokovi 3 i 4 koji su najteže oštećeni.

Struja je potrebna za pokretanje sistema za hlađenje u reaktorima.

Vlada Japana je danas upozorila na povećane vrednosti radioaktivnog Joda u pijećoj vodi u blizini nuklearnog reaktora Fukušima.

Vlada je pozvala stanovništvo u selu Itate da ne pije vodu sa česme. Ministarstvo zdravlja je u Itateu utvrdilo vrednosti Joda od 965 bekerela po litri u pijećoj vodi, a granična vrednost za bezbedno korišćenje je 300 bekerela po litri.

Japan: Snimao kako ga talas poklapa

Sreća nije okrenula leđa japanskom vozaču prilikom udara cunamija. Dok je vozio automobil, ogroman talas ga je bukvalno preklopio, nakon čega je plutao na vodi. A on je sve je to zabeležio mobilnim telefonom.

Naravno, vozač je paničio jer je voda nadirala. No nakon nekog vremena stanje se smirilo i vozač je uspeo da preživi ovu veliku katastrofu.