Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

»LJUBAZAN« RAZGOVOR BEZ DOGOVORAPiše: Milan Gajić

 

 

Ljubljana 7. marta 2011. Jedino ljubljanskim Srbima na natječajima za kulturne projekte, verovatno i ove godine neće biti novaca.

PREDSTAVNICI SAVEZA SRBSKE DIJASPORE SLOVENIJE kod ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića

Iz dijaspore, pripominju, da se prethodno nezadovoljstvo i predlog za razgovor odnosio pre svega za opštinski sektor kulture načelnika dr. Uroša Grilca i mr. Mateju Demšar, koja vodi urad za mlade i ne kod gradonačelnika, koji ih je veoma dobro i to »advokatski« zastupao. Smatraju, da gospodin gradonačelnik u stvari i nije bio svestan u vezi čega su predstavnici dijaspore i dolazili. Pojedine institucije ove ljubljanske opštine, žele oduzeti i legitimno pravo na pritužbe u vezi nezadovoljstva, odnosno vidne diskriminacije oko natječaja za dobivanje novčanih sredstava i slično. Dakle, Ljubljana kao glavni grad Slovenije,  ubraja se u najveću slovensku opštinu, koja broji skoro oko jednu četvrtinu od ukupnog broja slovenskih državljana. Srpska kulturna društva i njihovi mediji, a posebno ona iz ljubljanske opštinske regije, za vodeće su posebno zanimljiva u vreme lokalnih opštinskih izbora. Nakon izbora obično se glasači zaborave. Ako je i bilo kakvih obećanja, od izbornih pobednika za objektivnija i pravednija natječajna sufinanciranja brzo se zaborave.

Obično se natječajno financiraju prijatelji i ne oni koji se izdvajaju po svom kulturnom stvaralaštvu. Činjenice se gomilaju iz godine u godinu, tako da već pet godina, srpska društva od većine opštinskih natječaja još nisu dobila niti jednoga evra. Svakako, vodeći ove opštine pred očima bi mogli između ostaloga imati i činjenicu, da i Srbi Ljubljane svojim radom kroz različite godišnje dadžbine doprinose u državnu blagajnu i to veoma zanimljiva novčana sredstva. Kroz navedeno je posebno potrebno istaći opštinski Urad za mlade, gde verovatno smatraju da u Ljubljani i nema mladih Srba. Upravo razgovor 7. marta 2011.god. sa ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem, smatram da  nije bilo razumevanja.
Tako isto od prisutnih opštinskih predstavnika, načelnika za kulturu dr. Urošem Grilcom i pomoćnikom gradonačelnika Janom Moderndorferom. Savez srpske dijaspore predstavljali su predsednik Saša Gajić, potpredsednik Nikola Vlahović i predsednik sektora dijaspore za folklor te istovremeno sekretar sektora za kulturu Igorom Mitićem. Predsednik dijaspore Saša Gajić se ljudski zahvalio opštinskim predstavnicima za pronađeno vreme da su ih prihvatili. Dodatno se zahvalio i ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću za posetu tradicionalne kulturne godišnje  prezentacije u Ljubljani »Veseli dani srpske diaspore Slovenije« 24.-26.septembra 2010. Verujući, da razgovor obično donosi dogovor, mada u ovom primeru do dogovora nije došlo. Prevladala je subjektivnost uz zaštitu odgovornih za kulturu opštinskih predstavnika. Razgovori su ličili više na prepiranja, tako reći  vođeni više vojnički uz nedorečena prekidanja što potvrđuje i sam značaj, te stepen organizacije opštinske kulture. Potpredsednik dijaspore, Nikola Vlahović, govorio je o značajnim tradicionalnim godišnjim  projektima ovog saveza dijaspore »Veseli dani srpske dijaspore Slovenije« u koje su uključeni i srpska društva iz bivših republika nekadašnje zajedničke države SFRJ, te problem financiranja, kada se potroši više od 12.000,00 evra, a od države Slovenije dobije samo 500,00 evra. Predsednik navedenog sektora Igor Mitić je pokušao predstaviti cilj, sa kojim bi se povezali mladi, a ne kao kroz avtorstvo pokušaj sa projektom »Muzeji povezujemo 2011« Gradskog muzeja Ljubljane (ga. Janja Rebolj) kod kojeg su sva (11) srpska društva u sklopu Saveza srpske dijaspore Slovenije bila u vezi principijelnosti pojedinaca izbačena. Naravno zamišljeni projekat je bar za ovu godinu pao u vodu. Na kraju se gradonačelnik Zoran Janković obratio dr. Urošu Grilcu načelniku za kulturu i predložio, da bi opština trebala podržati jedan takav projekat, koji se i onako održava u ljubljanskoj opštini, a povezuje i mlade iz društava srpskog  rasejanja.
Kako kažu iz vođstva srpske dijaspore – Pokušati nije greh. Naravno, da bi se pravdi udovoljilo, postoje i važeća zakonska sredstva. Da li je to nekome po volji ili ne, to je već drugo pitanje? Dakle, važećih Zakona trebamo se pridržavati svi. Mada su, pojedini od države za njihovo izvođenje čak i plaćeni.
Srećno iz ljubljanske prestolnice!

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *