Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VELIKO ZADOVOLJSTVO UZ ZNAČAJAN IZLET

Reportaža: Brane Milutin

Članovi Saveza srpske dijaspore Sloveniji u organizaciji jednog veoma značajnog izleta, kojem najbolje sleduje i sam naziv »STAZAMA PRAVOSLAVLJA«. Izlet je trajao tri dana, a izletnici su zaista mogli uživati u samoj vožnji putevima prelepih pejzaža.
Poseban značaj za vernike bile su i brojne posete pravoslavniih manastira i drugih svetih hramova. Cenjeni čitaoci, da Vas ne bih previše zamarao sa tekstom, smatram da predivne fotografije govore i mnogo više.

STAZAMA PRAVOSLAVLJA

Uz sopstvene ideje, a sa željama vernika početkom ovoga meseca organizovali smo i izveli dosta zanimiv izlet, a samo putovanje u vezi udaljenosti trajalo je čak tri dana.

Tako smo posetili srpsku crkvu u Obudovcu, Rođenja presvete Bogorodice, a u Bijeljini crkvu Svetog Đorđa, manastir Sv. Vasilija Ostroškog, manastir Sv. oca Nikole, sveto drvo, gde se je prilikom rezanja grane pojavio lik Isusa, spomenik Petru Karađorđeviću i Etno selo.  Dolaskom u Foču posetili smo  srpsku bogosloviju i gradsku crkvu. Konačni cilj bio nam je Ostrog, te  u povratku Barščaršija i pravoslavnu crkva u Sarajevu. U Obudovcu nas je dočekao srpski sveštenik Gačić. Nakon dolaska u  Bijeljini dočekao nas je presednik turističke organizacije Bijeljina g. Simo,  koji nas je upoznao sa istorijskim i kulturnim  značajima Bijeljine, te uputio se sa nama na zajednički ručak u Etno selo. Dolaskom u  Foču primio nas je zamenik dekana teološkog fakulteta, dok su nam u crkvi organizovali dobrodošlicu uz piće i kafu. Put nas je vodio prekrasnim kanjonima Drine, Pive i Tare. Kasnije preko Šćepan polja i Nikšića do Ostroga gde smo pristigli u večernjim satima.  Nakon našeg pristanka, gde nas je čekaloprenoćište, a ujutru uz jutarnju molitvu i pričest. Dalje je sledio naš povratak preko Sarajeva. U ovoj našoj dobro organizovanoj realizaciji putovanja, koristimo priliku da se zahvalimo porodicama Jović i Kokanović zanjihovu  pruženu veliku i nesebičnu pomoć tokom i same organizacije.