Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SVADBA U PRNJAVORU – RS

Reporter: Milan Gajić

PREDSTAVNICI SAVEZA SRPSKE DIJASPORE pozvani u svadbu i veselo druženje sa kićenim svatovima u Prnjavoru 29. maja 2010. godine

Po pojedinim sačuvanim arhivskim književnim i istorijskim saznanjima,  grad Prnjavor je nastao od nekad male varoši zabeležene još u 17 stoleću. Jedan od objektivnijih nacionalnih  nerazumevanja za ovdašnje mlade Srbe su nazivi sela, kao i u većini Srpske što potječu još od turske okupacije, te još nije izmenjen. Pitaju se, zašto ti seoski nazivi još nisu zamenjeni novim?

Od toliko značajnih srpskih junaka i umetnika, činjenice su, da su nadležnim milija turska imena, prezimena .. Skupština opštine Prnjavor sastavlja okruženje banjalučkih opština u Srpskoj. Svakako, to je jedna od ekološko uređenijih i lepših banjalučkih opština. To je industrijski razvijeniji grad u Srpskoj. Zadnjih posleratnih godina posebno se ističe sa individualnom poljoprivrednom i zanatskom proizvodnjom. Naravno, uspešno napreduju i stočarstvo i svinjogojstvo. Posebno što treba istaći je to, da je Prnjavorska opština, opština vrednih ljudi. Naš Savez srpske dijaspore Slovenije već nekoliko godina uspešno sarađuje na kulturno-umetničkoj delatnosti sa većinom opština banjalučkog okruženja. Stoga je sledio  i poziv na svadbu, a mi koristimo priliku opisati ovu svadbenu srpsku tradiciju Prnjavora uz pojedine i istorijske značajne događaje.
Dakle, u ovoj reportaži, glavne uloge ovog svadbenog događaja bili su mlada Daliborka Vojvodić i mladoženja Predrag Modić iz Prnjavora, njihov kum Bojan Đuričić i stari svat Siniša Modić. Mladi, simpatični i prijatni srpski par sklopili su bračnu zajednicu 29. maja 2010. godine, najpre civilno, a zatim i crkveno. Značaj ovog pravoslavnog hrama »SVETOG GEORGIJA« potječe još iz davnog 18. stoleća i očuvan je uz dobre i brižne sveštenike i njihove vernike. Ovom pravoslavnom crkvenom opštinom rukovodi veoma cenjen protojerej Rade Savičić  (koji je i vodio ovaj verski svadbeni čin) uz svoje pomoćnike (sveštenike) Duška Drinića i Radomira Maletića. Kićenih svatova je bilo oko stotinu, većinom rodbine i prijatelja.

Trubači, uvek poželjni na svakom veselju. Desno na slici, Svetlana Vojvodić i Sanja Burić brinu da svi svatovi budu okićeni.

Mlada ulazi u kola sa pratnjom djevera

Dolazak kićenih svatova pred Crkvu »SVETOG GEORGIJA« u Prnjavoru


Uz poslednje pripreme  sa matičarom posle sudbonosne reči DA

Kićeni svatovi okupljaju se u crkvi »SVETOG GEORGIJA« u Prnjavoru

Otac, Rade Savičić, pokazuje dobrodošlicu, a osmeh govori mnogo više.

Tu je i kum Bojan Đuričić

Pa i kum mora svoje obaveze izvršiti na vreme

I stari svat Siniša Modić izvršava svoje obaveze

Sveštenici Rade Savičić, Duško Drinić i Radomir Maletić.

Prilikom izlaska iz crkve, mlada preko glave baca cveće, da se brakom usreći još koja


Malena Lea se nešto zastidela..

Nakon upisa i sudbonosnog DA sledi i dobra kapljica uz obilan ručak i muziku do sitnih jutarnjih sati.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *