Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

SVI VESELI I ZADOVOLJNI – BORKOVIĆI KOD BANJA LUKE

 

Od 3 – 4 aprila 2010 USPEŠNO organizovali TREĆU VASKRŠNJU SMOTRU FOLKLORA

Uz očuvanje bogate srpske baštine: Izvorne igre, pesme, muzike i folklora

 

Kulturno umjetničko društvo „Opanak“ iz Borkovića, formirano je 1.marta 2007.godine, trenutno broji oko 80  aktivnih članova, od kojih je najviše angažovano u folklornoj sekciji. Dio članova angažovano je u muškoj izvornoj pjevačkoj grupi, zatim u sekcijama narodnog orkestra i udruženju vrijednih žena.

Kako su nam rekli u KUD-u „Opanak“, društvo je osnovano radi očuvanja običaja i tradicije ovog kraja, te kroz igru i pjesmu sačuvati od zaborava i prenjeti kulturno bogatstvo sa područja Borkovića, Piskavice, Slavičke, Bronzanog Majdana, Obrovca, Meline, Pervana, Goleša i Bistrice, na generacije mladih populacija koje stasaju i koje dolaze.

U 2007. godini društvo je zabilježilo deset nastupa na festivalima i smotrama folklora. Najuspješniji nastup te godine, bio je, kako kažu u KUD-u učečće na manifestaciji „89 Internacionalni festival hrane, pića, starih zanata i folklora“u Jošaničkoj banji u Srbiji. Udruženje žena je na pomenutoj manifestaciji osvojilo pozlaćenu krunu u pripremanju domaće tradicionalne stare kuhinje još od naših predaka.

Broj nastupa i osvojene nagrade u prvoj godini rada, bili su samo dodatni podstrek članovima KUD-a „Opanak“ da svaku narednu godinu budu bolji i kvalitetniji u svome radu, što govore i sljedeći podaci: u 2008.godini ovo društvo imalo je dvadeset nastupa, a u idućoj 2009.godini društvo je zabilježilo 23 nastupa širom Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.Sa nastupa su uglavnom donesene vrijedne nagrade i priznanja za očuvanje tradicije i njegovanje običaja sa područja Krajine. Proteklu 2009. godinu članovi KUD-a „Opanak“ iz Borkovića pamtiće po dva nastupa, prvi u Sloveniji i drugi ,koji sa posebnim zadovoljstvom ističu, je učešće u emisija Radio-televizije Srbije „Žikina šarenica“.Sve navedene nagrade i priznanja obavezuju članove KUD-a „Opanak“ da ova i sve naredne godine budu još uspješnije.
Uspješnost bogate kulturno – umjetničke prezentacije dokazuju i nastupi iz zemlje i okruženja – od kojih:

 

 • KUD „OPANAK“ Borkovići – Banja Luka
 • KUD „BRANKO RADIČEVIĆ“ Sirig – Srbija
 • SKHD „DESANKA MAKSIMOVIĆ“ Celje – Slovenija
 • Udruženje srpskih književnika iz Slovenije
 • KUD „ĐERDAN“ Ivanjica – Srbija
 • Plesna grupa iz Slovenskih Konjic – Slovenija
 • KUD „PROSVJETA“ Daruvar – Hrvatska
 • KUD „PETAR PRVI MRKONJIĆ“ Mrkonjić Grad – RS
 • KUD „DUKATI“ Brezik Laminci, Gradiška – RS
 • KUD „14 FEBRUAR“ Debeljaci – Banja Luka
 • KUD „MLADOST“ Zalužani– Banja Luka
 • KUD „OMARSKA“ Omarska – RS
 • KUD „TARAS ŠEVČENKO“ Banja Luka

Većina navedenih društava već uspešno sarađuje sa Savezom srpske dijaspore Slovenije, koja već drugu godinu organizuje slične kulturno umjetničke manifestacije.

Ugodno raspoložena publika, nagrađivala je aplauzima zaslužne.

KUD „ĐERDAN“ Ivanjica – Srbija

Lepotica sa glasom i izgledom Anđela
KUD „ĐERDAN“ Ivanjica – Srbija

Folklorne akrobacije, izvode samo profesionalci
SKHD „DESANKA MAKSIMOVIĆ“ Celje – Slovenija

SKHD „DESANKA MAKSIMOVIĆ“ Celje – Slovenija
Dopisnik iz Srpske: Dragan Grubešić