Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

V E S E L E V E Č E R I

 

Članovi UDRUŽENJA SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE  u Ljubljani  27-28.02., kao i 20.03.2010  sa prijateljima i predstavnicima društava iz sastava krovne organizacije SAVEZA SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE uz  kulturno-umetničku i literalnu prezentaciju počeli su ovogodišnje  aktivnosti uz vesela  i prijatna druženja. Pre početka kulturno – umetničkih programa sa većinom prisutnih predstavnika društava u sklopu Saveza srpske dijaspore Slovenije obavljeni su i razgovori.

Predstavnici prisutnih srpskih društava iz sastava Saveza srpske dijaspore bili su sledeći: predsednik SKHD »Desanka Maksimović« Đuro Tešanović,  predsednik Udruženja srpskih književnika Slovenije Saša Gajić, predsednik društva Srpska kulturna zajednica Petar Končar, podpredsednik SUS »Stevan Sinđelić« Željko Kokanović, predsednik Sportskog kluba »Srpska Dijaspora« Danijel Kopranović, predsednik SUS »Obilić« Milorad Savić, predsednik SSU »Red-Star Zoran Janićijević, predsednik SUS »Crni Đorđe« Petar Stojanović  i predsednik KUD »MLADI SVET« iz Kranja Srđan Krgović. Dodatno su prisustvovali i prijatelji, pojedini članovi KUD »MLADOST« iz Ljubljane i SPKUD »Nikola Tesla« iz Postojne.  Preostali predstavnici društava iz sastava Dijaspore bili su opravdano odsutni. 

Prezentacije je otvorio predsednik USKS Saša Gajić, pozdravivši  prisutne zahvalio se  na učešću, a posebno nastupajućim. Organizator i gostitelj USKS pravovremeno su se pobrinuli, da se uz piće nešto i pojede.

Kulturno – umetnički program je obuhvatao:

 

 

  • a)    pevači i pevačice SKHD »Desanka Maksimović«,
  • b)    pevači i pevačice KUD »Mladi svet«,
  • c)    pevači i pevačice SUS »Stevan Sinđelić«,
  • d)    književni članovi USKS i recitatori,
  • e)    folklorne grupe SKHD »Desanka Maksimović«.

Prisutni su sa velikom pozornošću pratili veoma zanimiv kulturno-umetnički program koji je trajao oko četiri sata. Svoje pesme je recitovao priznati pesnik Rade Ilić, veoma raspoloženi pesnik Petar Stojanović, Svetlana Vojvodić, Miloš Đonović i Milan Gajić.  Dodatno oduševljenje kod recitovanja pesama autora Saše Gajića su osećajno čitale prijateljice mala Olja Milutin i Sara Gajić »Pravoslavlje i sloboda, Moja otadžbina, Srpski jezik, Srbin Biti, Ispod svoda«.. a svirački orkestar iz Kranja KUD »Mladi Svet« pobrinuo se za dodatno raspoloženje. Na kraju sledile su za nastupajuće i lepe zahvalnice sa otvorenom knjigom i perom, kako bi podsećala i druge pesnike, da pišu i šalju svoje intelektualne pesmničke radove.

  • Piše: Dušanka Mišić