Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije

Ministar Srećković o zakonu o amnestiji

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je danas da će usvajanje predloženog zakona o amnestiji biti još jedan dokaz mnogo odgovornije i ozbiljnije politike Srbije prema njenom rasejanju, od čega će korist imati i država i svi njeni građani ma gde živeli.

“Usvajanje zakona je još jedan jasan pokazatelj da je država spremna da vodi dugoročnu politiku prema rasejanu koja će u velikoj meri unaprediti ekonomske, kulturne i političke odnose matice i dijaspore”, istakao je Srećković u intervjuu Tanjugu.

Srećković je naveo da zakon, koji predviđa amnestiju za osobe za koje se sumnja da su od 18. aprila 2006. godine do dana stupanja na snagu zakona počinile krivična dela iz grupe delikata protiv Vojske Srbije, kao što je izbegavanje vojne obaveze, predstavlja “pruženu ruku saradnje i znak dobre volje državeprema svim mladim ljudima, državljanima Srbije, bez obzira gde imaju prebivalište.”

Zakon je, prema rečima Srećkovića, prelazno rešenje do potpune profesionalizacije vojske koju očekuje početkom 2011. godine, kada će problem vojne obaveze definitivno biti rešen, odnosno obaveza služenja vojnog roka biti ukinuta.

Srećković je napomenuo da se u ovom trenutku vodi oko 5.000 krivičnih postupaka protiv onih koji su izbegli služenje vojnog roka, ali da u inostranstvu ima oko 145.000 lica koja jesu vojni obveznici, od kojih mnogi nisu regulisali status, iako protiv njih nisu pokrenuti postupci.

“Usvajanje zakona ne znači oslobađanje od vojne obaveze, već se obustavljaju krivični postupci i brišu iz kaznene evidencije oni koji su osuđeni. Time pružamo mogućnost onima koji nisu regulisali status vezan za vojnu obavezu da ga regulišu i da se, ukoliko žele, vrate u zemlju ili čestim dolascima razvijaju političke, ekonomske, kulturne i druge odnose sa Srbijom”, istakao je Srećković.

On je negirao tvrdnje da akt o amnestiji podstiče na nepoštovanje zakona, navodeći da je to akt dobre volje države kojom šalje poruku mladim ljudima da su joj potrebni, da misli na njih i da želi da ostanu u Srbiji.

“Zakon ni na koji način ne znači podršku bilo kome ko je činio krivično delo i njegovim usvajanjem se ne dovodi u pitanje činjenica da je neko krivično delo izvršio. On neće podsticati kršnje zakona koji se odnosi na vojnu obavezu, jer će ona biti ukinuta”, rekao je ministar.

Jedan od ciljeva zakona jeste i da spreči ispiše iz srpskog državljanstva, jer je veliki broj ljudi to tražio zbog neregulisane vojne obaveze, rekao je Srećković i naveo da su građani u dijaspori sa oduševljenjem dočekali odluku države o amnestiji.

Srećković je kazao da akt o amnestiji nije jedino što će država preduzeti u približavanju sa dijasporom, ističući da je prošle godine, kada je donet prvi Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, započeta nova era odnosa države i rasejanja.

 

“Nikada se ovako ozbiljno i temeljno državni vrh nije bavio dijasporom. Sada imamo mnogo aktivniju politiku i učinićemo sve da na organizovan način pružimo priliku rasejanju da se dodatno angažuje u poboljšanju imidža naše države i naroda u celom svetu, da se integrišu i budu lojalni državi”, kazao je Srećković.

On je istakao važnost privlačenja ekonomskih investitora iz dijaspore, jer je, kako je objasnio, njen ekonomski kapacitet ogroman. Između ostalog, prema njegovim rečima, u prošloj godini su devizne doznake dijaspore iznosile 5,5 milijardi dolara, da su investitori iz dijaspore od 2000. godine do danas investirali oko 550 miliona dolara, a da u malim i srednjim preduzećima u čije su osnivanje investirali radi 22.000 ljudi. “Sve to govori o mogućnostima dijaspore koje su do sada nedovoljno korišćene. Mi aktivnom politikom u poslednje dve godine vraćamo poverenje našeg rasejanja u državu i malo po malo, konrektnim koracima, uspostavljamo novu, bližu saradnju, od koje će svi imati ogromnu korist”, istakao je ministar dijaspore.

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *