Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

AMBASADOR BiH dr. Zdravko Begović SA ČLANOVIMA BOSANSKE DIJASPORE U SLOVENIJI

Reporter: Milan Gajić

U sklopu aktivnosti na unapređenju i proširenju saradnje sa građanima Bosne i Hercegovine koji borave u Republici Sloveniji, a uz povod adekvatne i blagovremene pripreme za učešće na predstojećim  Opštim izborima u BiH, Ambasada Bosne i Hercegovine u Ljubljani 10. juna 2010 pozvala građane BiH koji su svojim prisustvom doprineli održavanju ovog sastanka sa dijasporom. Sastanak je održan u prostorijama Međunarodnog centra za promociju poduzetništva (ICPE), Dunajska cesta 104.

Naravno pozvani su i predstavnici Saveza srpske dijaspore Slovenije, koje je predvodio predsednik Saša Gajić, pošto oni zastupaju Srbe iz Srpske, kao i ostale Srbe iz BiH u Sloveniji. Poznata je ona narodna – Ako neće brdo Muhamedu, hoće Muhamed brdu.
Dakle, ovo je jedan od prvih takvih sastanaka održanih zadnjih godina u Ljubljani. Prisutne je pozdravila njegova ekselencija Zdravko Begović, koji je predstavio aktivnosti Ambasade BiH.
Naglasivši, da su odnosi između Slovenije i BiH dosta dobri, mada nerešenih problema još uvek ima (nepriznate manjine, događaji sa izbrisanima i ljubljanskom bankom..)

Posebno zadnja događanja sa radnicima iz BiH privremeno zaposlenim u Sloveniji nisu razumevajući.
Razumna je kriza, koja vlada u Svetu, ali sve veći broj otpuštanja upravo radnika iz BiH daje veoma tužnu i zabrinjavajuću sliku u evropskoj Sloveniji. Sastanak je bio veoma koristan, a prisutni su bili upoznati sa informacijama od interesa za dijasporu u vezi sa postupkom registracije birača na predstojećim izborima, kao prioritetnim zadacima Ambasade, političkim i ekonomskim odnosima BiH i R. Slovenije, te aktivnostima Konzularnog odjela Ambasade. Nakon sastanka priređen je prigodan prijem uz bogatu trpezu.
Prisutni su imali priliku obaviti neformalne razgovore sa njegovom ekselencijom Zdravkom Begovićem i ostalim predstavnicima Ambasade BiH.