Savez Srpske Dijaspore Slovenije
ВЕОМА ЗАНИМЉИВО И ИСТИНИТО ДОГАЂАЊЕ

ВЕОМА ЗАНИМЉИВО И ИСТИНИТО ДОГАЂАЊЕ

Пропратила:

проф. Јована Вујичић

Поштовани, то да је дискриминација до српске нације у Словенији на сваком погледу, а посебно тада када на неким од јавног конкурса (натjечаја) словенског Јавног фонда за културне делатности требају и српска друштва да им се додели неки евро за своје годишње активности. Ово о чему пишемо јесте старији судски поступак из године 2010, када је Удружењу српских књижевника у Словенији одобрено за штампање српске ревије Отаџбина за целу годину 1.000,00 евра, а за муслиманску Бошњак 12.000,00 евра. Пошто смо уложили тужбу за наведену ревију Отаџбина, нису нам дали ни тих 1.000,00 евра (предомислили се) пошто чињенично иде за једину товрстну српску издају. Наравно, тужба се у вези наведеног судског поступка води под реденим бројем Опр. ИИ П 2898/2012 код Окружног Суда у Љубљани, Тавчарјева улица 9.
Како наведошмо, да се иде за српску ревију Отаџбина по наведеном судском предмету Опр. ИИ П 2898/2012 управо сутра очекујемо хипотетично речено »правно крштење« код наведеног суда (27.10.2014 у 8 и 30 часова).
Удружење српских књижевника Словеније, заступаће председник г. Саша Гајић уз адвокаткињу госпођу Мојцу Погачар из Љубљане, док ће тужену странку заступати два правника (државно правобранилство Словеније и адвокат г. Силван Јакин из Љубљане). Кроз то је видети како нова словенска Влада кроз своје заступнике дарежљиво троши новчана средства словенских порезника. Наравно, ту се иде само за већ одобрена новчана средства хиљаду евра, а сами адвокати повићиће вероватно десетак пута толико. Рекли би – принципи до јединог националног мањинског удружења у Словенији.
Сазнајемо, да то није први пут, пошто су кроз јавни конкурс назван словенског Јавног фонда за културу назван ПрП-2014 одбацили све натечајне пројекте Савеза српске дијаспоре Словеније, а уз њих и Удружења српских књижевника Словеније, док су својим пријатељима и фаворитима одређивали и додељивали појединима годишње новчане износе у укупном износу и више од 60,000,00 евра.
Сазнајемо, да је у вези тога и слично наведено српско књижевно удружење уручило притужбу тако председнику СЛОВЕНСКЕ владе за г. Цератр Мира, као и словенском државном збору. Док је предходно послана и мполба од Савеза српске дијаспоре Словеније, да прихвате на разговоре њихове представнике.
Уз наведено наводимо и протесте Срба испред словенског Министарства за културу августа 2013 и протестну шетњу незадовољства која се завршила испред зграде словенског Јавног фонда за културне делатности 30.08.2014.
Види се, да се Срби боре за своја људска права, а која су у Словенији доста нарушена. Дакле, Срби захтевају оно што њихове словенске признате мањине већ уживају 23…

Opširnije
СРБИЈА ЋЕ ИЋИ ПУТИНОВИМ ПУТЕМ ! САЛУТИРАЊЕ РУСКОМ ПРЕДСЕДНИКУ ПУТИНУ И ВЕЛИКОМ ЗАШТИТНИКУ СРБА УЗ ВОЈНУ ПАРАДУ И НАЈВИШЕ ДРЖАВНИЧКЕ ПОЧАСТИ Opširnije
ВУЧИЋЕВИ БАТИНАШИ ТУКЛИ СТУДЕНТЕ! Opširnije
MOGUĆNOST GEOPOLITIČKE PREORIJENTACIJE SRBIJE

MOGUĆNOST GEOPOLITIČKE PREORIJENTACIJE SRBIJE

Pripremio: dr. sci. Saša Gajić

SAŽETAK

Pokušavajući da pruži pouzdan odgovor na zapitanost o mogućnostima geopolitičke preorijentacije Srbije u savremenim međunarodnim prilikama, rad prvo obrađuje niz odgovora na niz prethodna pitanja (gde se Srbija nalazi sada, šta nas je do toga…

Opširnije
MIHAJLO PUPIN I SLOVENCI

MIHAJLO PUPIN I SLOVENCI

 

Pripremio: prof. dr. sci. Božidar Vujičić
Iz ogromnog mozaika ličnosti sa kojima je kontaktirao i događaja u kojima je učestvovao Mihajlo Pupin, u ovom osvrtu su izdvojena samo tri koja se odnose na njegove veze sa Slovencima. Ovim trima slikama se ni izbliza ne…

Opširnije
LEPE PESME PESNIKA UDRUŽENJA SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE

LEPE PESME PESNIKA UDRUŽENJA SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE

U zavičaju
Živi u meni
Cijela jedna plima
Riječi koje nikome ne rekoh
A prošlo je mnogo zima
I godina
Ovdje,
U svome bez svojih
Tamo, u tuđini
Sa svojima, bez doma
I bez groba
Ovdje me
Samo psi prepoznaju
Potoci, rijeke i planine se raduju…

Opširnije