Savez Srpske Dijaspore Slovenije
Амбасадоре! Стидите ли ce Ви свог језика?

Амбасадоре! Стидите ли ce Ви свог језика?

Радован Б. Милић
Амбасадор било које државе, као изасланик њеног председника, руководства и политике, морао би бити оличење своје земље у земљи у којој је примљен и у којој је добио агреман. Морање за српске амбасадоре, како изгледа, не значида они и стварно морају бити њено оличење. Или можда баш јесу?
Да видимо зашто!
Ако држава и њена влада не стварају повољну слику о Србији и Србима у свету, зашто би то морао чинити њен изасланик? Ако држава не штити своје грађане у Србији и ван Србије, зашто би то морао чинити њен амбасадор? Ако држава не поштује Устав, зашто би га он поштовао?
Тако посматрано, данашњи амбасадор Србије у Словенији је оличење своје државе. Његово (не) поступање је у складу са државном политиком Србије, па је чак у нечем и напреднији од актуелне српске напредне власти.
Указом бившег председника Србије Бориса Тадића, Александар Радовановић је 09.12.2011 године постављен на место које и данас обавља, уз напомену, да је од 2009. био саветник за спољну политику тадашњег председника Владе Србије Мирка Цветковића.Ступивши на дужност, нови амбасадор затичеу српској амбасади у Љубљани Александру Станковић,кадар Демократске странке, са завршеном средњом школом, која је под сумњивим околностима докторирала а затим постављена на место више саветнице за политичка питања. Упозорен од Србина који живи у Словенији да је Станковићева огрезла у корупцију, Александар Радовановић не реагује, већ је и штити. Станковићева користи наклоност свог шефа, ангажује СОВУ – (Slovenska obveščevalno-varnostna agencija), која на захтев амбасаде, 20. априла 2012 године, у 9 часова, посећује Србина у његовом словеначком стану и започињенад њим тортуруистражних радњи. Епилог немилог догађаја је правоснажна пресуда, а без рочишта, доказног градиваи права жалбе, којом је Србин осуђен на казну затвора до 30. дана и то због откривања сумњивог конфликта интереса у којем се нашла Александра Станковић.
Таквим поступањем, амбасадор Радовановић је дрско прегазио Устав Републике Србије, члан 13, у коме се каже, да Република Србија штити права и интересе својих држављана у иностранству. Чија је права штитио амбасадор у конкретном случају?
Али, то није једини грех амбасадора Радовановића. Половином октобра 2012, у емисијi словеначке телевизије„Интервју и тачка“, на питање водитељке: „Да ли говори словеначки“, он одговара да не, али да говори регионалним језиком, и исправља водитељку недозвољавајући јој да српски језик назива српским, већ каже да је то регионални. Признаје, да постоје босански, хрватски и тај како га је водитељка назвала српски језик, мада по њему није лош израз регионални есперанто језик. „Са словеначким колегама говорим регионалним језиком, изјавио је српски амбасадор у Словенији. (Погледати од 17:44 мин – до 19:00 мин)https://www.youtube.com/watch?v=JXZp2UTKlDE
Оваквом изјавом и односом до српског језика, амбасадор Радовановић је по други пут, на најгрубљи начин прекршио Устав Републике Србије, члан 10, у коме дословно пише: У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.
Ако се притом изврши увид у званични портал амбасаде још једном ће се потврдити да се заиста Устав не поштује, и да им је портал исписан, како амбасадор рече, регионалним есперанто језиком.
Како се не би читаоцидовели у заблуду да „кадар“ Бориса Тадића и Мирка Цветковића ништа не ради,вредно је споменути да је српска амбасада из Љубљане, као наручилац,14.11.2014. године склопила уговоро оперативномлизингу са фирмом Porsche Leasing SLO d.o.o. за набавкуслужбеногвозилазапотребеамбасаде,а вредностуговора о набавције 26.319,45еврасапорезом, и периодомважењауговора на 48 месеци.С обзиром да се у склопљеном уговору за набавку аутомобила ради о оперативном лизингу, треба знати да је то практично изнајмљивање аута од власника – лизинг куће, и да аутомобил није нити ће бити власништво српске амбасаде односно Р. Србије, стим да корисник по истеку договореног периода има могућност да возило откупи. Занимљиво би било сазнати шта се догодило са аутомобилом који је српска амбасада употребљавала за време мандата бившег амбасадора Предрага Филипова, као и шта ће се догодити са овим аутомобилом по истеку периода од четрдесет осам месеци? Да ли је то српска пракса, и да ли је паметно да се толики новац баци у ветарза нешто што неће бити власништво Србије. Није ли постојало неко друго јефтиније, а практичније и трајније решење?
А само пар дана пре тога, 27.10.2014.иста амбасада је склопила и уговор о замениитисона у стану домара за 2.189,30евракао и у секретаријату амбасаде за 2.193,74…

Opširnije
ТАМНИЧАРИ ШАРЕНИХ ЛАЖА

ТАМНИЧАРИ ШАРЕНИХ ЛАЖА

Евроатлантисти, лобисти,мондијалисти, глобалисти, док у ушима одзвања исти, исти.То је рингишпил(анате их мате) својеврсна скаламерија, која би мале народе да уведе у тор и наметне им један образац понашања за који ти“добродушници“ мисли да је моралан и демократски .Она је тровачница нашег идентитета и опстанка, њихови апетити су огромни, они менторски траже да се одрекнемо суштинског, да би били ништа.
Европско-атлантска-аркадијска прича је потрошена, јер је коријен те уједињене добротворске фамилилијарности у суштини аморалан и неискрен, јер је економска рачуница превагнула у односу на хуманизам и истинску срећну заједницу.
Посебна прича је да Запад нас доживљава као заморчиће, као примитивце које треба увести на нека мала врата послуге, у развикану европску тековину која почива на лажима.
Сви сукоби на Балкану су пројектовани по мјери “дивиде ет импера,“ јер пројектанти новог европског курса стварају хаос кад им се „ћефне „, кроз задате национализме, кризе, сателитске владе и марионетске гласноговорнике.
Унија Билделберг моћника причу о пуном стомаку ставља на прво мјеста потенцијалних освојених слобода и привилегија, материјално поставља испред духовног, с тим што сада немамо једног крутог, прагматичног инквизитора, већ својеврсни Инквизиторијум који мјери, премјерава и ужасава . Слуђује нас да постанемо наметнути други, не истински, већ лажни подрепаши и скутоноше, који ће се зарад лажних обећања одрећи и својих најсветоноснијих коријена. Испостављају такве захтјеве, рачуне и морбидна ограничавања да ниједна нормална држава то не би прихватила .Али лоши понављачи вјечито ригају историју и не науче ништа из својих непрестаних трагедија.
Запад своју моралну депресију и кризу свих институција, нарочито породице хоће пошто-пото да извезе и за то тражи државе привјеске, преко својих фаворита, да уступе душу ђаволу и да разруше, обогаље здраву патријархалну породицу.
„Ђаво је већ без маске закорачио у свијет „ казао је Зењковски, и та ђаволизација традиционалних, изворних вриједности, изистинских, није случајно уперена баш против нас.
Сет тзв. људских слобода, уводи , кроз купљену и наређену транспарентност разнолике облике девијантног, болесног, скарадног, стидног .Цинична “философија препаметних је нешто што морамо прихватити и васпитавати нашу дјецу кроз једну умоболну, накарадну „баздљиву“ призму ако хоћемо у такву Интеграцију, која нас понижава, терорише, незасито малтретира, и иживљава се кроз свакојаке емисаре и чистунце демократије.
Суштина америчке доминантне и колонизаторске политике (која спољашњу брани и оправдава унутрашњом ) јесте економски „развалити“ мале привредне системе, задужити их и наредбодавно одредити им које робе да купују, највише оне производе које су оне до тада успјешно производиле (углавном здраву храну ) и ставити им омчу под грло, држећи их непрестано у дужничком ропству и константно мрцварити. Нови изум тровања и својеврсног „пречишћења“ јесте наметање ГМО исхране, да се кроз вирусне концентрате трују будуће снобовске и клоновске генерације.
Нездрава, инфицирана и учипована породица изњедриће наказе , монструозна потомства, која ће опет спасавати, ко други него Инквизиторијум.
Сценарио је јасан.Пожељно је опустошити индустрију, пољопривреду , покрасти сва богатства, изазивати и дозирати вјештачке, економске и политичке кризе, све под видом новоколонијалног демократизма и перформанса, који тражи јефтину радну снагу, да је бесомучно изнурава. “Филовати” социјалне биједе и удесе, под сетом људских права и назови вриједности, наметнути неправо и недемократско, омогућити НВО куплерај, плаћен и дозиран, тзв. локалне свијести, добро „уплаћене и издресиране, да спроводи домаће задатке из свих области преваспитавања по мјери глобализма и хорски понавља да нам је то једини прави пут.
Штитити се од свјетског тероризма, тако што се ствара тероризирајућа политика према демократски изабраним владама, гдје се шерифовски смјењују, убијају лидери, најчешће вјешају, а све да се тим земљама донесе бољитак. Од тога ће они ускоро осјетити сву идентитетску главобољу и поробљавање, јер ће глобализам да им исцрпи и бесомучно опљачка и задњу пару и да их уведе у сталнозависне системе од њихове добре воље .
У својој нападној технолошкој инвазији, путем масовних комуникација, кроз интернетско поробљавање, кроз шоу ријалитије спаривања, износи на тобожњи послужавник сет свакојаких слобода, демократских ђаконија .У питању је један софистицирани и подмукло осмишљени патент Новог свјетског поретка, који није ништа друго но црпилиште и тлачилиште интелектуалне и биолошке својине, чији је циљ да од свијета, поготово малих и осиромашених направи склепану скаламерију праве духовне депоније , гдје ће новац бити једино име а глад самљевених народа одзив, којим се они иживљавају и мрцваре нас.
Појединац усхићен вулгарном и популистичком јефтиноћом, раздуховљен до непрепознавања , улази попут пустине у компјутер као у своју гробницу, у 21. вијек ужасације и клизавости, јер како каже митрополит Амфилохије он је :„у дубинској кризи свог самосазнања , много дубљој него ми то мислимо.
Али ми више и не мислимо, други, моћнији мисле умјесто нас, под маском Великог брата, чији шоу поприма нове димензије и облике страховите манипулације глупошћу, одвратношћу ових нових “арогантних бестидилаца.“
Западна цивилизација, поготово у 21. вијеку сва је стала у ријеч имати, гдје готово да је ишчиљела било каква природност и емотивност. Запад је у озбиљној кризи, самопоуздање које се ограничава на материјалном пољуљано је, криза идентитета је све видљивија и разорнија.. Лојалан свом повиновању „демократији,“ он грчевито трага за ослонцем, када је свака криза, не само економска, него прије свега морална, очигледнија, услужни ланац систему пукао је , као што је „пукао“ и ментални склоп човјека Запада који је бројкама новца и навикнутом прагматичношћу, ненавикнут на суочавање са самим собом, са својим све више надолазећим страховима за егзистенцију, ненаучен за разговор са собом и са другима. Неповјерљив да буде само у том непрекидном ланцу служења Систему и повиновања, исфрустиран .Запад је прича о болеснику који је на апаратима, готово на издисају. Свако незадовољство заједницом доводи до вјешто смишљених (вјештачких) криза и подривања економија (Грчка, Кипар, Португалија), гдје се пласира прича да је то саставни,природни наставак глобалне кризе .Бајка о једном уједињеном човјечанству, монети изблиједјела је.
Зато Запад никад није могао разумјети људе са Истока и тај судар цивилизација, културолошких и цивилизацијских вриједности, није ни до данас дао спасоносно рјешење.
Ми , Срби данас се не уклапамо у тај нови Европски , усрећитељски пројекат, а хоће наши “усраћитељи” да нас по сваку цијену, “неприродно” увуку у НАТО канџе, тих милосрдних, милоњежних анђелчића. Ми смо данас разводњени, млаки у патриотизму, све више прихватајући извоз и КОЛОНИЗОВАЊЕ ШУНДОМ НАЗОВИ ЕВРОПСКИХ ВРИЈЕДНОСТИ, кроз различита маркетиншка позоришта грдоће, или како је далековидни и и бриновидни отац Јустин Поповић једном рекао: “Ми бедни СРБИ ПОСТАЈЕМО Робље Тв…..
Зато свој безосјећај за породицу , заједницу крвног сродста која почива на разумијевању, слози , „СИСТЕМ“ проневјерених очекивања хоће да исели, премјести у мале народе, дробећи их муљачом дрскости, силе без образа, управо оним атрибутима на којима почива западни свијет.
Намјера му је да по сваку цијену ствара ту „фамилијарност“ различитих духовних система малих народа, држећи их у шаци, јер ће наводно тако супротстављене и подијељене усрећити и увести на нека споредна врата, послуге у ту велику обећавајућу Породицу Европе, да неприродно постане природно и реално , роботизовати их да живе у лажној љубави, кличући великој Идеји једнакости, братства и слободе, која је фалсификована и проституисана, потрошена.Непомирљиве треба увести у нове ратове, уз старе зађевице са фаталним посљедицама .
Унија прво економски уништава мале економске системе а затим од огладњелих, чипизацијом ствара зависнике, давањем којекаквих кредита тако да оне преостали дио живе у дужничком (тешко отплативом ) ропству. Са таквим обогаљеним народима чији је најважнији задатак да забораве на историју у име Универзалне историје поравнања, гдје ништа није битно и гдје су подједнако на цијени и џелат и жртва, најлакше је манипулисати. Такви унакажени системи, марионетске владе не могу се скрити од сталног надгледања свевидећег ока, што је обиљежје масонерије а касније и сатанлука.
Немоћнима се немилосрдно експериментише, трују се лабораторијским вирусима тзв. грипова (птичјих, мишјих, свињских итд . Да би фармацеутска индустрија профитирала они претходно инфицираним системима и народима „пуноручно“извозе вакцине којима је углавном прошао рок и на тај начин врше апсолутну контролу наталитета.
Вирусизација је сљедећи корак, гдје мали народи коначно губе идентитет и постају безоблична маса, раздуховљена , дезоријентисана, са свим девијантним облицима понашања који се подразумијевају као разумљиви и пожељни ка крајњем циљу, једном господару, самом Сатани .Када наказност постане закономјерност, када морбидност постане једини легитимитет онда ће се из помијешане и збутњане Пандорине кутије дозирати један по један рат, да би напокон и војна индустрија била у игри стицања профита, на несрећама завађених и обесправљених, изложених бруталној „културној“ колонизацији.
Нарочита пажња посвећује се школским системима који се морају прилагођавати западном миљеу, препрати и моделовати у својеврсног клона, који ће као свој највећи успјех сматрати презрење својих коријена, језика, цркве, важнијих датума, породице, чипован бљештавилом лажи и мимикрије западног свијета, ловилица људских душа .Треба разровати школски систем, васпитање карикирати, намјерно заборављати најважније датуме и створити анационално-снобовскоа покољења, палетом различитих могућности, биометријом, идентификационом контролом, гдје је у средишту 666. Та велика, незасита звијер име појединца, његову биографију ће поништити а таква јединка биће немушти број, испразно тијело и ништа више.
Сваки систем па и европских преобликовања и уситњавања има „надсистем“ којем се покорава и служи, а то је диктатура Американијата, који је посебно осјетљив на било какве видове либерализма и интелектуализма и гдје само контролисана, тетовирана слобода има примат. Покорност је прво правило по којем морају да се управљају мали народи, па тако и чемерни Срби. Све приче о личном, колективном достојанству и историјском памћењу, за Европу су заморне и несхватљиве.Ко се не уклопи у тај систем, унапријед је осуђен на пропаст и велике патње .Захтјеви и притисци су такви и толики, (безобразни ) да их нико нормалан не би прихватио. То клатно страве нарочито лебди над малим православним народима, у тренутку кад оно постаје живоносна вода и витална религија и на ширим просторима, као печат трајне истине.
Евроаанталантисти, исти, исти.
Моћ је у непристајању, док зли волшебници звецкају кључевима, отварајући тамничарска врата, да нам у доколици провјетравају главе и сипају туђе, недобре мисли и жеље.
Ах, ти евроантлантисти!
У Подгорици дана: 9.4. 2015. Мр. Слободан . Чуровић Апис
(припремио књижевник и књижевни критичар)

&nbsp…

Opširnije
Eparhija

Eparhija

Поштовани,
Продајни центар Епархије шумадијске покренуо је своју интернет продавницу црквених предмета на локацији www.eparhija.rs и интернет продавницу духовних књига http://www.kalenic.rs…

Opširnije
ŽELITE SE VESELITI, PUTOVATI I IGRATI?

ŽELITE SE VESELITI, PUTOVATI I IGRATI?

Savez srpske dijaspore Slovenije poziva sve one koji se žele družiti, veseliti i putovati da se prijave za jedan od dole navedenih sektora ili više njih.
01. Sektor folklorista (slavni) »STEVAN SINĐELIĆ«
02. Recitatorski sektor
03. Izvorni pevački sektor
04. Dramski sektor
05. Sektor muzičara…

Opširnije
ЗНАКОВИ УПОЗОРЕЊА КРСТ У БУКОВОМ ПАЊУ

ЗНАКОВИ УПОЗОРЕЊА КРСТ У БУКОВОМ ПАЊУ

 

Чудо које се открило Антонију Антонићу из Цикота код Лознице може бити знамење спасења , али и страдања
У последње време често се говори о Божјим знацима и знамењама . Сећамо се оног “указивања ” у дрвету лика Василија Острошког , онда приче како је наводно икона Тројеручице за време бомбардовања у Шапцу проплакала итд. Сада се опет десило нешто слично у буковом пању. О томе сведочи и честити прота Станко Васић, парох цикотски и старешина Јаребичке цркве у Драгинцу. Шта се десило нека каже сам Антоније Антонић из Цикота: -Било је то једног септембарског дана ове године. Пошао сам са своја два синовца и двојицом комшија у своју родну Рађевину, у село Ликодра, да одсечем дрва за огрев у својој шуми званој Пањик. Стигли смо са трактором и приколицом у шуму. Определио сам се за једну букву која је била на самку висока око 22 метра, пречника при дну око 90 цм. Кад смо оборили букву, почели смо да је исецамо на ћутке дужине трактоке приколице . Кренемо са утоваром. Међутим, гле чуда ! Нисмо могли ни један ћутак да наваљамо на приколицу , мучили смо се дуже од два сата . И онда одлучили да ћутке исећемо на кладиће (пањеве) И тако их утоваримо . Кући дрва дотерали , искиповали на дрвљаник , где су се једно време дрва сушила, а ја се спремао да их исцепам на цепанице за ложење шпорета. Чим дођем са посла из фирме , мало се одморим , па онда цепам дрва, сат – два . Исцепана дрва сложим у шупу и тако редом .
Радио сам сваки дан , узмем један пањ пречника 60 до 70цм . Цепао сам га са стране да му најпре смањим обим тако је лакше . Замахнем секиром из све снаге , ударим по пању , кад оно севну ватра ! Прво сам помислио да се унутра налази неки метал или неки каменчић . Добро погледам површину пања , чак и рукама сам препипао , обрнуо пањ контра . Замахнем опет, опет севну ватра , а секира од пања одскочи. Нашао сам се у чуду . Опет погледам пањ и препипам га . Окренем секиру и погледам сечиво – нема оштећења . Трећи пут замахнем , још жешће и јаче , јер ми је било криво. Треснем и само чујем прасак. Пањ се располути . Али тада на моје запрепашћење угледам и на једном и на другој страни полутки правилан крст. Отишао сам у кућу, позвао жену и дете , а било је и комшија да виде овај крст у пању . Сви су се чудили . После свега тога било је разних коментара. Једни су тврдили да је то крст обрастао пошто је некад стабло било међаш два имања . Али, Антоније такву тврдњу одбија , јер дрво није било на међи него у средини шуме . Напослетку , решио је да обе полутке пања са крстовима однесе у цркву . Прота Станко Васић каже : – Божја чуда народу су се откривала и још се откривају . За мене је ово Божје чудо , да се крст пресече, нит погрешно расцепи , него тако да се укаже нама као сила и знамење . Крст је симбол знамења , али и страдања . Ја бих рекао само толико, јер је незахвално коментарисати Божја чуда . Потписница ових редова обратила се и надлежном епископу , који је погледао фотографије пања у присуству више свештеника , установио да се на крсту налазе неразговетни ликови и закључио да пањ треба проследити на детаљнију анализу . Овај текст је објављен 2000 . године . Има и одређене симболике , што је крст у буковом пању завршио баш у цркви у Драгинцу . Наиме , у Драгинцу је средином октобра 1941. године стрељано 2950 грађана , а још много их је побијено у околним селима , док су извршавали команду 342. дивизије “ 100 Срба за једног убијеног Немца “! Данас 15…

Opširnije
ČUDNO ALI ISTINITO

ČUDNO ALI ISTINITO

 
Protinamjesnik Petar Jovanović
HRAM SV. OCA NIKOLAJA (CRKVA BRVNARA) U ROMANOVCIMA SO Gradiška, Republika Srpska
Protinamjesnik Petar Jovanović Najstarija bogomolja parohije romanovčko – mašičke jeste stara drvena crkva u Romanovcima, najvjerovatnije i najstarija u ovom Potkozarskom kraju. Po predanju njena starost seže i do 400…

Opširnije