Savez Srpske Dijaspore Slovenije
NAJLEPŠE PESME UDRUŽENJA SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE I NJIHOVIH PRIJATELJA

NAJLEPŠE PESME UDRUŽENJA SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE I NJIHOVIH PRIJATELJA

Od prispelih 117 dosta dobrih pesničkih intelektualnih, radova za godišnju pesničku prezentaciju „PESNIKOVA DUŠA“ Ljubljana 2016, stručna komisija akademskih kriterija izdvojila je pesmu Slobodanke Bobe Marinković „Sirota Bašta“. Imenovanoj pesnikinji biće uručena Povelja sa zlatnom medaljom na pesničkom druženju u…

Opširnije
Srbine, dosta je šaputanja i stida, borimo se zajedno za sopstveni nacionalni, kulturni i verski identitet Opširnije
OGLEDALO SRPSKE ISTORIJE PO VEKOVIMA

OGLEDALO SRPSKE ISTORIJE PO VEKOVIMA

Turci su vladali posredno ili neposredno od sredine 14. veka pa sve do prve polovine 19. veka. Osmanlijski vladar, sultan Murat 1 (1362-1389) preneo je prestolnicu u grad Jedrene, u Trakiji. Odatle su Turci neprekidno ugrožavali Vizantiju, Bugarsku, Srbiju i feudalne državice u Makedoniji i Albaniji.
Ve…

Opširnije
СВЕТИ ЈОВАН ВЛАДИМИР

СВЕТИ ЈОВАН ВЛАДИМИР

Мр Слободан М. Чуровић Апис

ЖИВА СВЈЕТЛОСТ ХРИСТОСЛАДНА

Хиљаду година је живе свјетлости главе светог Јована Владимира,

свјетлости којом се вјекови убожују .

Хиљаду година гледа очима блажени Владимир, са виса на којем столују одабрани и одбрањени Христовом непролазном милошћу.

Вријеме стари а он светац подмладив и земним пакостима непобједив.

И данас када се устремљују нови Владислави, богоругници и богокивници

услачано на Румију румену јабуку.

И данас од Твоје главе до васкрнице, свуда су наше крванице док си окренут јасном, Крсту часном.

На небу жртвом звијездиш, јер такве само Бог бира, док из врата лију богоручни млази, да боље видимо себе.

И да се молимо теби пресвети

Јоване Владимире…

Наша ср(б)ска историја вјере јесте памћење на прве, вјечне смрти и жртвовања, мучениковања.Све после тога је било понављање, још ужасније, још модерније, геноцидније.

Е такви су српски мучитељи,посјечени, засјечени смртнином, подложени, одглављени, одрубљени, али Христови, побједиоци ужаса, вјековима очеречени, храбролики, страхоносцима мржње неустрашени.

Срби христољубни, православни,чија је праведнина, побједнина у дарју духа Светога, у печатнини вјечнујућег, неодморних војника, страдалничких жића, јер Србин је Србин зато што мора бити Србин.

Сва су наша мученија, згибенија, канути златници од сузица , лелека и трпљења, само зато што смо Србници, светосавници, косовници,витезовници.Кивници нас закивали, да фреске запиште, сваки наш мучениковић је свјетлозборна жива икона, пламтива, јауком запамтљива, што мање да су били затеклиоци земног, у настаниоце небесја се уточише, усидрише, уњихани христозрачним свељубављу.

Ето такви су наши српски мученици.

Колика је само ђерданица тих непобједивих мучеништава, тих вјеровјерних угарака Богу милом, уздарака оданости.Завећаће, забожиће само онај народ што из тога страдања исклија.

Наше истинито растковање је светковање најчистијег, најплеменитијег, док смо слушали словца пастира праве вјере, ми јесмо били божији народ.

Између вјеровати и живјети било је истинска мјера, код наших првих светитеља, светилника неугасиве оданости Богу, гдје је следовало једно другом и где је снага вјере била радост побједе несавладане никада.

И наше памћење на Светог Јована Владимира јесте враћање у чистоту првости.

„Још као дечак примивши краљевство, растијаше украшен мудрошћу и светлошћу.“- каже се за Владимира у „Љетопису попа Дукљанина“ неког непознатог Зећанина који је преписан са словенског изворника.

Мудрошћу неплашивом он свјетлошћу живи , као и сви други српски свеци, они су свјетлошћу доказиви, и у свјетлости радосниви.Они су свјетлила, свјетлоносци, свјетлоштитци, светлојавци.

Свети Јован Владимир је носио то бреме, оборужан молитвама и именом Божијим које је плодотворно и заштитничко, према легенди и змије је разотровао а Господ услишио његов вапај на планини Облик да никог не уједу.

Ни прогонство у Преспу куда га послао цар Самуило није га сломило .

Иако у алкама свезан он је добромисллима одбјегао Богу.Зато му се и указује анђео Господњи храбрећи га и најављујући му шта ће се збити.

Косара када га види, кротка, блага и скромна, пуна знања и мудрости, „а речи су му слађе од меда“, своје срце му одано предаје и измоли оца да га ослободи и постаје му жена.

Он је био на висини етичких закона и владао по њима, он истински вјерује, а то значи и да живи у складу са начелима Божијим, он са Косаром „живи у светости и чистоћи, љубећи Бога и служећи му дању и ноћу, по правди краљеваше.“

Ријеч Владислава би лажна, он презре снагу дрвеног крста који је тражио Владимир као потврду да су му намјере истините.Али опет анђели га одбранише и сила Божија.

У Преспи га опколе војници љубоморног шуре Владислава и одсијеку му главу.

Његова свијетла глава је прва глава мучениковања српских светитеља коју приложоше на олтар Божији.

Све се то зби 22. маја.

Епископи су његово тијело сахранили са пјесмама и похвалама.

Чудесна исцјељења над његовим гробом свједоче о његовој светости и чистости, о љепоти његове жертве.

Косара ће пренијети и тијело његово У Крајину и положити у цркву Свете Марије.

У манастиру Шин Ђон од 1381. год. у елбасанском крају лежи тијело његово.

Јован Скилица који је живео вијек раније од попа Дукљанина говори о мученичкој смрти кнеза Владимира два пута.

Свети Јован Владимир је постао светац охридске, односно грчке цркве, да би тек посредством грчког житија и службе био 1861…

Opširnije
VESELI DANI

VESELI DANI

Слике и текст припремио: Ведран Војводић

Успешно завршена велика традиционална културно уметничка међународна презентација 8. »Весели дани српске дијаспоре Словеније« у Љубљани 26.08 – 28.08.2016
Ову презентацију организује и успешно изводи већ oсму годину Савез српске дијаспоре Словеније и Удружење српских књижевника Словеније.

ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА САВЕЗА НА ВЕСЕЛИМ ДАНИМА 2016

Додатно ми је задовољство поздравити наше госте, који су ту са нама, да својим присуством дају допринос развоју српске културе у региону. Они представљају мост културе између Р. Српске, Србије и Словеније и својим присуством дају подршку српској заједеници у Словенији.
Посебно се захваљујемо присуству медија из Р. Српске, који доказују да за професионална извештавања не постоје даљине, ни препреке. Молим један аплауз за представнике БН телевизије, за новинарску екипу Блица из Р. Српске, као и за све оне медије који су у међувремену најавили интервју са организационим одбором Савеза српске дијаспоре Словеније и Удружења српских књижевника Словеније.

Испред социјалне странке срба у Словенији, странке која је у формирању, обратио се представник координационог одбора странке, Давид Тепић, који је у уводном говору указао на проблеме који већ дуги низ година прате српску националну заједницу, која је у многим сегментима друштва дискримисана и којој су добрим делом ускраћена права каква имају друге националне мањине у тој земљи. Оснивањем странке, Давид Тепић истиче, почиње и правилно постављање ствари у погледу остваривања права српске мањине, а чим представници странке уђу у парламент Словеније, тад ће се моћи на глобалном плану решавати будућност српске заједнице, а са њом и будућност наше деце.

Повучена је паралела између стања српских заједница у Хрватској и Словенији и констатовало се да је промена неопходна, јер србима прети тотална дискриминација и катастрофа коју одлично проводе бескрупулозне политике како хрватских тако и словеначких власти. Не размишљају на последице такве штетне и лоше политике која се спровoди, да исте могу као бумеранг да се врате њиховим националним мањинама које егзистирају у другим земљама. За сад њихове мањине су испоштоване и уставно признате у свим сегментима друштва, што евидентно није случај у напред наведеним примерима и паралелама које смо навели.

Свечаност и отварање манифестације је почела са Химном Србије, а иза ње је изведена химна Републике Српске. Председник Удружења српских књижевника Словеније Саша Гајић је присутнима уприличио поздравни говор добродошлице.

ДОДЕЛА НАГРАДЕ ЗЛАТНО ПЕРО

Иза кратког говора овогодишњег лауреата, председник удружења српских књижевника Словеније, г. Саша Гајић је уручио награде Златно перо 2016.
У Љубљани је 6.јула 2016. год. одржан састанак комисије за доделу литерарне награде и признања Златно перо, Савеза српске дијаспоре Словеније и Удружења српских књижевника Словеније. Стручна комисија (жири) прегледали су 220 радова (од којих је било 7 непотпуних) преостали су у року, предвиђеним пропозицијама конкурса, приспели на адресу Савеза српске дијаспоре Словеније и УСКС. Комисија је прегледала споменуте радове и закључила да пропозицијама конкурса, као и литерарним критеријама одговарају следећа ауторска дела: Песник Ратко Поповић из Шњеготине – Челинац Р. Српска прву награду златну медаљу и повељу, песник Борислав Бора Благојевић из Новога Сада Р. Србија другу награду срeбрну медаљу и повељу и песник Јоже Бренчич из Врхнике Р. Словенија, трећу награду бронзану медаљу и повељу.
Они чије су песме на међународном конкурсу освојиле повеље и златне медаље академских критерија су песникиња Зорка Чордашевић из Немачке, песник Раде Пантелић из Београда, Р. Србија, песникиња Славица Клеин из Аустрије повељу и срeбрну медаљу и песник Миодраг Томић из Р. Србије, повељу и срeбрну медаљу.
Заслужене награде, признања и плакете у име организатора поделио је председник Саша Гајић у великој дворани Друштвеног дома Бежиград, након наступања добитника 27. августа 2016. године. Велика дворана била је препуна гостију, а услед одлично интерпретираних победничких песама, и незаборавних наступа наших песника, сала је била у знаку громогласних аплауза за награђене.

Затим је следио кратки Говор лауреата.

У име учесника 6 Међународног конкурса “Златно перо” Љубљана 2016 и у своје лично име користим прилику да се од срца захвалим организаторима на доброј организацију и пријему награђених. Требамо бити срећни и поносни, што Савез српске дијаспоре Словеније има добро организовано руководство на челу са Сашом Гајић и Давидом Тепић и њиховим сарадницима.
Мени је припала посебна част, да моја пјесма ПШЕНИЦА буде награђена златном медаљом. Што је и велика обавеза да и даље наставим са писањем што ћу свакако и чинити.
ССДС и “Удружењу српских књижевника Словеније” и њиковим члановима желим много успјеха у будућем раду. Као и свим учесницима и награђенима на овој манифестацији. Велика је част бити у друштву великана наше поезије као што су Зорка Чардашевић, из Њемачке, Раде Пантелић из БГ, Борислава Благојевића из Србије Славице из Беча и других учесника. Поздрав свима

За сутрашњи дан је најављена протестна шетња и посебнa захвалност је указана спонзорима манифестације . Они су:

1.Савез српске дијаспоре Словеније,
2.Удружење српских књижевника Словеније,
3.Српско удружење Словеније »Стеван Синђелић« Љубљана,
4. Публициста господин Саша Гајић,
5.Српско удружење »Косовка девојка« Љубљана,
6. Директор Инштитута Превент Љубљана Милан Гајић
7.Окрепчевалница »ЗОКИ« Зоран Јовановић с.п. Љубљана,
8.Милорад и Ружа Савић
9. Драгослав и Томка Драгосављевић
10.Јавни склад за културне делатности Љубљане и РС,
и наравно наш генерални спонзор Инштитут, Институт Превент Љубљана.
Програм на најлепши начин завршио фолклор КУД-А Синђелић из Љубљане. У наставку је присутнима свирао –ОРКЕСТАР ВЕСЕЛА СРЦА са Миланом Ћосићем на челу.

ПРОГРАМ ДРУГИ ДАН

Културни дефиле незадовољства почело је испред Скупштине општине Бежиград у 12 и 30, а настављена је улицама Љубљане до центра града, завршава код прешерновог споменика, на великом Прешерновом тргу у Љубљани. Културни дефиле на Прешерновом тргу у 12.30 и повратак испред православне цркве »Ћирила и Методија«.
Свима којима није јасно који је значај културног дефилеа објављујемо истину и дајемо одговоре која је то суштина, културног дефилеа кроз Љубљану (28.08.2016).

Ми смо кроз дефиле центром Љубљане правили промоцију српске културе, српског фолклора и на један леп достојанствен начин указали словеначкој јавности на лепоту српске културне баштине. Тиме је послата порука, да се народу који има такву културу и такве културне представнике морају признати права и омогућити, да се у Словенији негује кроз институције српски језик и српска писменост. Наша деца обучена у прекрасне народне ношње, која су играла и певала су симбол будућности и били су нам свима радост и понос у презентацији Веселих дана.

Лепота српског фолклора заједно са врхунским књижевницима је достојанствено стала испред Прешерновог споменика, који симболично представља темељ словеначке културе и писмености. Зато смо направили промоцију наше културе, наше писмености и наших обичаја, то није био протест, него изведба културних програма у знак скретања пажње словеначке јавности нато да јењ дошло време, да се у Словенији поштује српска култура равноправно како Срби поштују Словенску. Организатори!

Затим су уследили такмичарски наступи фолклорних и певачких група.
• Прво такмичарско место је освојила певачка група КУД »МИРКОВО КОЛО« ВРБАШКА ГРАДИШКА
• СКПД »ПРОСВЕТА« КОЗАРСКА ДУБИЦА
Певачка секција »УНА« освојила друго такмичарско место
• СУС “Стеван Синђелић “Љубљана, певачка група “Млади синђелићи”
освојили треће такмичарско место.

На међународном хармоникашком такмичењу Златна хармоника Љубљана 2016 поред 15 пријављених, победу је однео Милован Галић из Републике Српске, који је одликован златном медаљом и повељом. Поворка се упутила ка порти српске православне цркве где је у наставку дана уприличен програм са којим је званично завршено тродневно културно обраћање Удружења српских књижевника Словеније и Савеза српске дијаспоре Словеније који су били и организатори скупа.
Организатори су се захвалили медијима. Гостима и свима који су својим учешћем допринели великом успеху презентације.

Генерални спонзор догађаја је ИНСТИТУТ ПРЕВЕНТ, ЉУБЉАНА.
Хвала на разумевању, желим Вам од срца срећу и здравље уз угодно дружење! Леп поздрав свима заједно!

Драги наши, организатори, гости и извођачи, ове традиционалне годишње тродневне културно уметничке презентације са заједничким називом 8. »ВЕСЕЛИ ДАНИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ« финанцијски су омогућили:
1.Савез српске дијаспоре Словеније,
2.Удружење српских књижевника Словеније,
3.Српско удружење Словеније »Стеван Синђелић« Љубљана,
4. Публициста господин Саша Гајић,
5.Српско удружење »Косовка девојка« Љубљана,
6. Директор Инштитута Превент Љубљана Милан Гајић
7.Окрепчевалница »ЗОКИ« Зоран Јовановић с.п. Љубљана,
8…

Opširnije
KULTURNI PROTESTI U LJUBLJANI

KULTURNI PROTESTI U LJUBLJANI

Tradicionalni osmi “VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE” – velika prezentacija bogate kulture, dostojanstva, poštenja i ponosa. Protesti nezadovoljstva ispred: Protivkorupcijske komisije Slovenije, Sudova Slovenije, Državnog tužilaštva Slovenije, Policije slovenije, Ministarstva za unutrašnje poslove Slovenije i Ministarstva za kulturu Slovenije. Upravo ispred ulaza u zgradu po na…

Opširnije