Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

СУЗЕ КОЗАРЕ У ГРАДИШЦИ

По први пут 19. октобра ове године одржана је међународна манифестација под називом „Сузе Козаре“. Манифестацију су удруженим снагама организовали Удружења српских књижевника у Словенији-библиотека Вук Караџић Љубљана и Народна библиотека у Градишци.

У просторијама Народне библиотеке одржано је књижевно вече на којем су своје стихове читали пјесници  награђени на конкурсу Сузе Козаре и многи други пјесници- гости, односно љубитељи писане ријечи.

Главни покровитељ и организатор ове манифестације, годподин Гајић Саша, обратио се присутнима и у поздравном говору истакао чињеницу да не бисмо смјели заборавити страдања нашег народа у Поткозарју, али исто тако ни у осталим мјестима.

На конкурсу који је био расписан 20.маја текуће година пристигло је 77 радова из РС,Хрватске,Србије и Црне Горе.

Стручни жири у саставу:проф.Сњежана Миљковић,члан-проф.Рајка Голић,члан и проф.Силвана Алексић,предсједник, донио је одлуку о овогодишњим добитницима,а у договору са организаторима осим главних награда биле су  додијељене и 3 споредне награде.

Главне награде:

  1. мјесто на овогодишњем конкурсу за најбољи поетски рад додијељено  је гос.Милораду М.Ђурђевићу за пјесму под називом” Прозор наш је отворен и небу је мио”
  2. мјесто на овогодишњем конкурсу за најбољи поетски рад додијељено је гос.Милораду Мракићу  за пјесму под називом” Сузе Козаре”
  3. мјесто  на овогодишњем конкурсу за најбољи поетски рад додијељено је  гос.Миладу Обреновићу за пјесму под називом ”Јасеновац.

Oрганизатор је додијелио  и 3 споредне награде

  • Госпођа Јулка Ерцег  за пјесму ”Не плачи Козаро”
  • Господин Ратко Поповић за пјесму ”Сузе Козаре”
  • Госпођа Милена Дрпа, за пјесму ” Јецај пјесме Драганове”.

Осим награђених поета своје стихове су читали и гости домаћини..између осталих публици су се представили:

  1.  Берић Миладин,Бања Лука
  2.  Берић Селена, Бања Лука
  3. Вученовић Раца Душанка,Градишка
  4. Вуковић Горан,Прњавор
  5. Врачевић Жељка
  6. Добриловић Биљана
  7. Игњатић  Жељка
  8.  Илић Гордана
  9.  Јањушић  Рада
  10. Симић  Ненад
  11. Алексић Силвана,Теслић
  12. Голић Рајка, пјесма Саше Гајића
  13. Јовановић Спасоје,  Добој
  14. Врачевић Жељка, Прњавор.

Организатор је обезбиједио прикладне награде, а за учеснике захвалнице…библиотеци у Градишци уручено је признање за сарадњу.

И као  што рече побједник овогодишњих Суза Козаре, господин Милад Обреновић: „Хвала свима који у овим временима свакојаке кризе и времену искривљених вриједности и сломљених емоција кроз ову манифестацију његују љепоту поетске ријечи.Ослањајући се на Аристотелову мисао да је поезија истинитија од историје и на поуке и поруке др. Милоја Милојевића још из 1928.године ”Да народи који немају развијену културу памћења и културу уопште – таворе, претапају се у културно јаче од себе и  изумиру”, са сигурношћу се може рећи да се оваквим манифестацијама отимају од заборава наша историја и страдање српског народа и његује култура памћења и незаборава односно трајања и дјеци преноси дио прошлости, живота и страдања предака. А страдања српског народа су огромна.“

Пропратила Силвана Алексић