Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Korenima bednih izdajnika i stranih plaćenika do državnih institucija Srpske i Srbije

Nije prvi put, a verovatno ni poslednji, kako nas pokušavaju podmuklo i na krajnje bezobziran način uništiti i uneti razdor u srpsku zajednicu u Sloveniji. Naša zadnja poseta srpskoj ambasadi i razgovor sa novim ambasadorom gosp. Zoranom Vlatković potvrdila je samo dodatno naše sumnje o aktivnostima usmerenim protiv Srba u Sloveniji. Ruku na srce, iz dobro obaveštenih izvora saznajemo, da ništa bolji nisu ni odnosi Srba u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, sa srpskim ambasadama u tim zemljama. Dakle, iza formiranja (društva) udruženja takozvanog Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji stoje, slovenačka vladajuća elita, koja za cilj ima potpunu asimilaciju Srba u Sloveniji, što dokazuju kroz svoje uspešno delovanje u proteklih 27 godina. Da, ubeđeni smo, da je ona isključivo usmerena protiv naše zajednice, to svih ovih godina manje ili više postižu policijski sataliti infiltrirani kroz pojedina srpska društva i udruženja, a sve radi ličnog bogaćenja i nažalost naše političke elite iz voljene nam matice Srbije. Uz postojanje već dva saveza Srba u Sloveniji, kao krovnih organizacija, koji jako dobro funkcionišu i saglasni su po mnogim pitanjima, bar onim vitalnim za opstanak srpske zajednice.

Osnivanje još jednog sličnog subjekta je štetno i takoreći budalaština. Kada govorimo o policijskim satelitima koji su ubačeni u pojedina naša društva, a bili su ili su još na pojedinim vodećem funkcijama, govorimo o onim plaćenim pojedincima »neaktivnim« policijskim hoštlaperima, Srbima, koji bi za novac izdali i sopstvenu porodicu, koji srpsku naciju vide u sopstvenom džepu.

Iz razumljivih razloga nećemo navoditi imena podmetnutih policijskih satelita (doušnika) ali detaljno pratimo njihove aktivnosti, bićemo za nijansu precizniji i naglasiti – da je reč o desetak, a možda i više osoba. Dakle, mi nemamo ništa protiv zvaničnih slovenačkih policijskih institucija, koje zakonski obavljaju svoje radne obaveze i zadatke. Protiv smo pojedinaca koji se ne pridržavaju važećih slovenačkih zakona, montirajući nedozvoljene dokaze, koji se kao takvi lakše sprovode u slovenačkim sudskim procesima do pravosnažnih presuda uz sve zajedno i za poštene Srbe. Zadnje vreme događa se čak i to, da pojedine stranke počinju sa svojim lažima raspirivati nacionalnu mržnju isključivo do Srba u Sloveniji, dok na navedeno još slovenačka policija nije reagovala, verovatno kada se ide za Srbe za takvo što nije ih briga. Zadnjih desetak godina naš savez organizuje različite proteste, kako bi ukazao na takve i slične štetne postupke do Srba u Sloveniji, ali dialog nam nije bio omogućen u slovenačkoj vladi. Tužno je to, da jedna od zemalja u sastavu moderne Evrope od Srba pravi građanima nižeg ranga. Moraćemo se za trenutak vratiti štetnom formiranom takozvanom udruženju Nacionalnom savetu Srba Slovenije, koji je registrovan i to kao društvo (udruženje). Svakako, poznato nam je, da društvo (udruženje) mogu registrovati tri punoljetne osobe. Uzimajući u obzir takvu činjenicu, možemo zaključiti, da je to baš po takvom njihovom sistemu, svako pojedino društvo i udruženje bilo bi na nivou krovne organizacije, što je potpuna besmislica, onda ne bi ni bilo zakonske osnove da više društava mogu registrovati Savez.

Potrebno je naglasiti, da je predsednik saveta poslanik u parlamentu Republike Slovenije, ispred SMC Branislav Rajić. Činjenično, između ostalog, već direktno potvrđjuje ko stoji iza formiranja ove nacionalne štetne tvorevine, iako nemaju nikakav legitimitet osim legitimiteta koji su im dali pojedinci pokvarene slovenačke elite, policijske podmićene strukture i »neobavještena« srpska ambasada u Ljubljani. Naravno, to se očito vidi, da su iz navedenog saveta pokušali izvođenje špijunsko delovanje uz povezivanje pojedinih vladajućih institucija u Srpskoj i Srbiji, naravno na štetu srpskog kulturno političkog korpusa u Sloveniji, kao i obe matice. Između ostaloga počeli su sa usiljavanjem napisanih smešnih i štetnih »strategija« po kojoj bi se rukovodila srpska zajednica u Sloveniji moralo prikloniti. Da li takozvana mešovita ekipa bednika: Magarčevića, Nikovića, Izdajića, Podmuklića, Špijunića i sličnih uopšte znaju ko može pisati i donositi strategije, a posebno nacionalne? Istini za volju, upravo ta njihova tzv. »strategija« obuhvata dosta toga štetnog i pohvalnog za njihove šefove od kojih su plaćeni, mada nigde nisu obuhvatili činjenice glavnih i daleko štetnih posledica o nezakonskom brisanju između ostaloga više od 30.000 Srba iz slovenačkog državljanstva, štediša brojnih ljubljanskih banaka po celoj bivšoj zajedničkoj domovini Jugoslaviji, u kojima su ponovo stradali isključivo Srbi.

Mada su sa navedenim udruženjem tako mali, a ponašaju se kao država, ali pustimo sad to. Radije ćemo dodatno analizirati tekst njihovih autora »strategije« koji je napisan na nekakvom novom izmišljenom srpskom-hrvatskom jeziku sa primesama slovenačkih pojmova i dodacima novokomponovanog hrvatskog jezika. Ta naškrabana kako je oni nazivaju »strategija« puna je razno ranih štetnih i smešnih nebuloza, a sve ukupno jedino štete direktno srpskoj zajednici u Sloveniji. Ima u njoj i autora koji su pisali i Zakon o izbrisanima. Između ostaloga, daju se uočiti i delovi teksta u čijem pisanju su učestvovali i pokvareni pojedinci slovenačke političke elite (strici iz pozadine). Da, šta drugo, nego da se odnosi na veličanje stranke Mire Cerara i napad na jedinu Socijalnu stranku Srba Slovenije, što je vidljivo iz teksta njihove »strategije« srpske propasti. Nije ni čudno, da Rade Bakračević i dalje nastavlja sa svojim lažima kroz pisanja u pojedinim medijima, pa i svojim takozvanim Štajerskim novice i to – kako je održan sastanak u Ambasadi Srbije u Ljubljani i postavlja čak i izmišljene slike, na kojima je između ostaloga i sam, kao potvrdu svojih lažnih objava. Izdvojena i naručena laž , kako svi priznaju to štetno udruženje Nacionalni savet Srba Slovenije, što je naravno smešno i lažna tvrdnja. Razumemo mi Bakračeviće i Magarčeviće da rade za one koji ih plaćaju i koji režiraju aktivnosti isključivo po svojim željama i pravilima.

Konačno stranka koja spašava Srbe u Sloveniji, hipotetično po Prešernu rekli bi naši dragi sugrađani, SMC da nas spasi, Bože sačuvaj. Da li oni zaista misle da smo mi Srbi »pali sa karamuta« i da ćemo poverovati u takve njihove laži? Jedina istina je, da Miro Cerar nastavlja istu onu politiku Peterleta, Bavčara, Janše, Kučana i Drnovšeka, a koja je već od početka za cilj imala etničko čišćenje Srba iz Slovenije. Upravo njegova stranačka vladajuća partija nanela je srpskoj naciji najviše zla. Naravno, ako bi to bilo drugačije najbrojnija srpska zajednica u Sloveniji ne bi čekala zvanično priznanje čak i više od 25 godina. Često čujemo izjave pojedinih slovenačkih političara – znate za to bi trebalo menjati Ustav. Svakako, ako bi bilo želje, vladajuće strukture donose zakone, menjaju ih, dopunjavaju Ustav, koji su ga činjenično već godinama dopunjavali. Slovenačke vladajuće strukture hipotetično su gluhe za naše zahteve, a sa tim neće ni da znaju za priznate slovenačke manjine između ostaloga u obe naše matice, koji sve privilegije uživaju svih tih 25 i više godina. Naglasiti treba i sufinansiranja godišnjih aktivnosti sa strane slovenačkog Ministarstva za kulturu, kao i slovenačkog javnog fonda za kulturne delatnosti (JS KD RS), koje je smešno i ima cilj da se polako ugase i sva srpska društva u Sloveniji. Pa čak navedeno ministarstvo je imalo zadatak da kroz konkurse zadnjih 10 godina razdeli milione evra EU novaca isključivo za nerazvijene kulturne zajednice po Sloveniji, novac koji nije dobilo nijedno srpsko društvo u sastavu našeg saveza. Novac su delili i zavodima za tekstilnu industriju Slovenije, koji nemaju ništa sa kulturom i svakako oko 80% razdeljeno je slovenačkim društvima. Zbilja, smešno, a bilo bi lepo da kroz te postupke vidimo srpska društva kao jedina koja ne spadaju u razvijene kulturne zajednice u Sloveniji, a slovenačka društva kao po njihovom nerazvijena.

Prisetimo se presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasburgu, pravo za brisanje nije dato slovenačkoj političkoj eliti nego je presuda otišla na stranu »izbrisanih«. Što se tiče našeg SSSS-a, koji njih očigledno bode u oči, ne možete da nam očitate ništa drugo i onda zaključujete, pa naravno izvlačeći samo jednu reč iz naziva stranke, Socijalna stranka SRBA Slovenije i pridajete, kako smo mi isključivo nacionalna stranka, što nipošto nije tačno, a vidljivo je iz programa stranke i njezinog članstva, kao i potpisnika prilikom njezine registracije. To, da su Srbi u Sloveniji kako navodite heterogen narod, najviše ste doprineli vi vašim sabotažama, pretnjama i ucenama. Naš iskren patriotizam, poštenje i dostojanstvo kroz izbore i vreme koje je pred nama opovrgnuti svaku vašu izrečenu neistinu. Njihovi štetni i neustavni pokušaji protiv dostojnih Srba, a tada će doći i vreme odgovornosti! Na uvid javnosti obelodanjujemo i njihov prijetnje upućene pojednim srpskih društvima – u koliko vas ne podrže u vašim suludim namerama, iz kojih je vidljivo kako bi im uskratili finansiranje kroz projekte iz matice Srbije, a znajući da je u vašem osnivanju učestvovala vladajuća slovenačka stranka . Tako možemo zaključiti kako bi i minimalno finansiranje srpskih društava bilo prekinuto i od strane slovenačke države. Pretnje i ucene neće proći, nisu računali da će tekstovi koje budete slali, biti prosleđeni na prave adrese, preračunali ste se po sopstvenim procenama, da u Sloveniji više nema hrabrih, poštenih i dostojnih Srba, koji se ne boje takvih smešnih pretnji.

Iza naših društava i udruženja stoje Savezi. Naša društva i udruženja su kroz svoje postojanje odoleli mnogim pokušajima, pa i onim da budu izigrani, formirana su u najtežim mogućim vremenima. Časnih i poštenih Srbi ima po celoj Sloveniji, kao i u odborima društava. Ako bi činjenično poznavali Srbe, znali bi ste da se novcem ne mogu kupiti, a pretnjama nikako uništiti srpski ponos i dostojanstvo! Poznato je da nam je Državni biro za statistiku poslao odgovor, kako po zadnjem popisu državljana Slovenije decembra 2011, Srbe ne vode u svojoj evidenciji. Naravno, sve je to brižno smišljeno na štetu Srba u Sloveniji, čiji broj fizički prelazi po našim saznanjima 200.000. Između ostaloga, kako bi se brojke Srba u Sloveniji paušalno prikazivale daleko manjim nego što pokazuje logika-matematika, prave brojke.
Sa obzirom da ni jedan od dva Saveza Slovenije (koji zajedno broje oko 30 društava ili udruženja), ne priznaje takozvano udruženje Nacionalni savet Srba Slovenije, kao ni srpski intelektualci u Sloveniji, koji nam šalju poruke podrške i zgražavaju se oko takve političke podmetačine, šaljući i ovakve tekstove, čovek naprosto više nije siguran da li bi plakao ili se smejao!? Nije ni čudno, kada su u srpskoj stranci SSSS videli tu njihovu takoreći »strategiju«, da su se smejali i tvrdili, da su to znali i pre registrovanja tog udruženja, a naravno očekujući navedeni skup uz promociju planiranih predstavnika i medija.

Iako je jedno sigurno, kao što nam su jedni od naših intelektualaca poslali i tekstove podrške u poštenoj borba za očuvanje našeg, srpskog nacionalnog identiteta ovde u Sloveniji. Naravno, još nije završena naša borba protiv zabrinjavajućeg kršenja ljudskih prava Srba u Sloveniji, mi nećemo odustati. Borićemo se zajedničkim snagama, (svim raspoložljivim pravnim i demokratskim sredstvima) kako bi stvorili osnove za sadržajni okvir, koji bi za nas, kao u svakoj normalnoj i uređenoj državi, bio prihvatljiv, kako za nas, tako i za državu Sloveniju, a uz to i za naše obe matice. Srpskoj ambasadi u Sloveniji poručujemo, da ima u vidu iznete činjenice i da obavlja posao za koji je plaćena. Volja Srba u Sloveniji, mora i treba da se poštuje, a taj takozvani plaćenički, izdajnički Nacionalni savet Srba Slovenije završiće verovatno na istom mestu kao i ta njihova naškrabana »strategija«.

Saveza srpske dijaspore Slovenije i njegova društva

Коренима бедних издајника и страних плаћеника до државних институција Српске и Србије

Није први пут, а вероватно ни последњи, како нас покушавају подмукло и на крајње безобзиран начин уништити и унети раздор у српску заједницу у Словенији. Наша задња посета српској амбасади и разговор са новим амбасадором госп. Зораном Влатковић потврдила је само додатно наше сумње о активностима усмереним против Срба у Словенији. Руку на срце, из добро обавештених извора сазнајемо, да ништа бољи нису ни односи Срба у Македонији, Црној Гори, Хрватској, БиХ, са српским амбасадама у тим земљама. Дакле, иза формирања (друштва) удружења такозваног Националног савета Срба у Словенији стоје, словеначка владајућа елита, која за циљ има потпуну асимилацију Срба у Словенији, што доказују кроз своје успешно деловање у протеклих 27 година. Да, убеђени смо, да је она искључиво усмерена против наше заједнице, то свих ових година мање или више постижу полицијски саталити инфилтрирани кроз поједина српска друштва и удружења, а све ради личног богаћења и нажалост наше политичке елите из вољене нам матице Србије. Уз постојање већ два савеза Срба у Словенији, као кровних организација, који јако добро функционишу и сагласни су по многим питањима, бар оним виталним за опстанак српске заједнице.

Оснивање још једног сличног субјекта је штетно и такорећи будалаштина. Када говоримо о полицијским сателитима који су убачени у поједина наша друштва, а били су или су још на појединим водећем функцијама, говоримо о оним плаћеним појединцима »неактивним« полицијским хоштлаперима, Србима, који би за новац издали и сопствену породицу, који српску нацију виде у сопственом џепу.

Из разумљивих разлога нећемо наводити имена подметнутих полицијских сателита (доушника) али детаљно пратимо њихове активности, бићемо за нијансу прецизнији и нагласити – да је реч о десетак, а можда и више особа. Дакле, ми немамо ништа против званичних словеначких полицијских институција, које законски обављају своје радне обавезе и задатке. Против смо појединаца који се не придржавају важећих словеначких закона, монтирајући недозвољене доказе, који се као такви лакше спроводе у словеначким судским процесима до правоснажних пресуда уз све заједно и за поштене Србе. Задње време догађа се чак и то, да поједине странке почињу са својим лажима распиривати националну мржњу искључиво до Срба у Словенији, док на наведено још словеначка полиција није реаговала, вероватно када се иде за Србе за такво што није их брига. Задњих десетак година наш савез организује различите протесте, како би указао на такве и сличне штетне поступке до Срба у Словенији, али диалог нам није био омогућен у словеначкој влади. Тужно је то, да једна од земаља у саставу модерне Европе од Срба прави грађанима нижег ранга. Мораћемо се за тренутак вратити штетном формираном такозваном удружењу Националном савету Срба Словеније, који је регистрован и то као друштво (удружење). Свакако, познато нам је, да друштво (удружење) могу регистровати три пунољетне особе. Узимајући у обзир такву чињеницу, можемо закључити, да је то баш по таквом њиховом систему, свако поједино друштво и удружење било би на нивоу кровне организације, што је потпуна бесмислица, онда не би ни било законске основе да више друштава могу регистровати Савез.

Потребно је нагласити, да је председник савета посланик у парламенту Републике Словеније, испред СМЦ Бранислав Рајић. Чињенично, између осталог, већ директно потврђјује ко стоји иза формирања ове националне штетне творевине, иако немају никакав легитимитет осим легитимитета који су им дали појединци покварене словеначке елите, полицијске подмићене структуре и »необавјештена« српска амбасада у Љубљани. Наравно, то се очито види, да су из наведеног савета покушали извођење шпијунско деловање уз повезивање појединих владајућих институција у Српској и Србији, наравно на штету српског културно политичког корпуса у Словенији, као и обе матице. Између осталога почели су са усиљавањем написаних смешних и штетних »стратегија« по којој би се руководила српска заједница у Словенији морало приклонити. Да ли такозвана мешовита екипа бедника: Магарчевића, Никовића, Издајића, Подмуклића, Шпијунића и сличних уопште знају ко може писати и доносити стратегије, а посебно националне? Истини за вољу, управо та њихова тзв. »стратегија« обухвата доста тога штетног и похвалног за њихове шефове од којих су плаћени, мада нигде нису обухватили чињенице главних и далеко штетних последица о незаконском брисању између осталога више од 30.000 Срба из словеначког држављанства, штедиша бројних љубљанских банака по целој бившој заједничкој домовини Југославији, у којима су поново страдали искључиво Срби.

Мада су са наведеним удружењем тако мали, а понашају се као држава, али пустимо сад то. Радије ћемо додатно анализирати текст њихових аутора »стратегије« који је написан на некаквом новом измишљеном српском-хрватском језику са примесама словеначких појмова и додацима новокомпонованог хрватског језика. Та нашкрабана како је они називају »стратегија« пуна је разно раних штетних и смешних небулоза, а све укупно једино штете директно српској заједници у Словенији. Има у њој и аутора који су писали и Закон о избрисанима. Између осталога, дају се уочити и делови текста у чијем писању су учествовали и покварени појединци словеначке политичке елите (стрици из позадине). Да, шта друго, него да се односи на величање странке Мире Церара и напад на једину Социјалну странку Срба Словеније, што је видљиво из текста њихове »стратегије« српске пропасти. Није ни чудно, да Раде Бакрачевић и даље наставља са својим лажима кроз писања у појединим медијима, па и својим такозваним Штајерским новице и то – како је одржан састанак у Амбасади Србије у Љубљани и поставља чак и измишљене слике, на којима је између осталога и сам, као потврду својих лажних објава. Издвојена и наручена лаж , како сви признају то штетно удружење Национални савет Срба Словеније, што је наравно смешно и лажна тврдња. Разумемо ми Бакрачевиће и Магарчевиће да раде за оне који их плаћају и који режирају активности искључиво по својим жељама и правилима.

Коначно странка која спашава Србе у Словенији, хипотетично по Прешерну рекли би наши драги суграђани, СМЦ да нас спаси, Боже сачувај. Да ли они заиста мисле да смо ми Срби »пали са карамута« и да ћемо поверовати у такве њихове лажи? Једина истина је, да Миро Церар наставља исту ону политику Петерлета, Бавчара, Јанше, Кучана и Дрновшека, а која је већ од почетка за циљ имала етничко чишћење Срба из Словеније. Управо његова страначка владајућа партија нанела је српској нацији највише зла. Наравно, ако би то било другачије најбројнија српска заједница у Словенији не би чекала званично признање чак и више од 25 година. Често чујемо изјаве појединих словеначких политичара – знате за то би требало мењати Устав. Свакако, ако би било жеље, владајуће структуре доносе законе, мењају их, допуњавају Устав, који су га чињенично већ годинама допуњавали. Словеначке владајуће структуре хипотетично су глухе за наше захтеве, а са тим неће ни да знају за признате словеначке мањине између осталога у обе наше матице, који све привилегије уживају свих тих 25 и више година. Нагласити треба и суфинансирања годишњих активности са стране словеначког Министарства за културу, као и словеначког јавног фонда за културне делатности (ЈС КД РС), које је смешно и има циљ да се полако угасе и сва српска друштва у Словенији. Па чак наведено министарство је имало задатак да кроз конкурсе задњих 10 година раздели милионе евра ЕУ новаца искључиво за неразвијене културне заједнице по Словенији, новац који није добило ниједно српско друштво у саставу нашег савеза. Новац су делили и заводима за текстилну индустрију Словеније, који немају ништа са културом и свакако око 80% раздељено је словеначким друштвима. Збиља, смешно, а било би лепо да кроз те поступке видимо српска друштва као једина која не спадају у развијене културне заједнице у Словенији, а словеначка друштва као по њиховом неразвијена.

Присетимо се пресуде Европског суда за људска права у Страсбургу, право за брисање није дато словеначкој политичкој елити него је пресуда отишла на страну »избрисаних«. Што се тиче нашег СССС-а, који њих очигледно боде у очи, не можете да нам очитате ништа друго и онда закључујете, па наравно извлачећи само једну реч из назива странке, Социјална странка СРБА Словеније и придајете, како смо ми искључиво национална странка, што нипошто није тачно, а видљиво је из програма странке и њезиног чланства, као и потписника приликом њезине регистрације. То, да су Срби у Словенији како наводите хетероген народ, највише сте допринели ви вашим саботажама, претњама и уценама. Наш искрен патриотизам, поштење и достојанство кроз изборе и време које је пред нама оповргнути сваку вашу изречену неистину. Њихови штетни и неуставни покушаји против достојних Срба, а тада ће доћи и време одговорности! На увид јавности обелодањујемо и њихов пријетње упућене поједним српских друштвима – у колико вас не подрже у вашим сулудим намерама, из којих је видљиво како би им ускратили финансирање кроз пројекте из матице Србије, а знајући да је у вашем оснивању учествовала владајућа словеначка странка . Тако можемо закључити како би и минимално финансирање српских друштава било прекинуто и од стране словеначке државе. Претње и уцене неће проћи, нису рачунали да ће текстови које будете слали, бити прослеђени на праве адресе, прерачунали сте се по сопственим проценама, да у Словенији више нема храбрих, поштених и достојних Срба, који се не боје таквих смешних претњи.

Иза наших друштава и удружења стоје Савези. Наша друштва и удружења су кроз своје постојање одолели многим покушајима, па и оним да буду изиграни, формирана су у најтежим могућим временима. Часних и поштених Срби има по целој Словенији, као и у одборима друштава. Ако би чињенично познавали Србе, знали би сте да се новцем не могу купити, а претњама никако уништити српски понос и достојанство! Познато је да нам је Државни биро за статистику послао одговор, како по задњем попису држављана Словеније децембра 2011, Србе не воде у својој евиденцији. Наравно, све је то брижно смишљено на штету Срба у Словенији, чији број физички прелази по нашим сазнањима 200.000. Између осталога, како би се бројке Срба у Словенији паушално приказивале далеко мањим него што показује логика-математика, праве бројке.
Са обзиром да ни један од два Савеза Словеније (који заједно броје око 30 друштава или удружења), не признаје такозвано удружење Национални савет Срба Словеније, као ни српски интелектуалци у Словенији, који нам шаљу поруке подршке и згражавају се око такве политичке подметачине, шаљући и овакве текстове, човек напросто више није сигуран да ли би плакао или се смејао!? Није ни чудно, када су у српској странци СССС видели ту њихову такорећи »стратегију«, да су се смејали и тврдили, да су то знали и пре регистровања тог удружења, а наравно очекујући наведени скуп уз промоцију планираних представника и медија.

Иако је једно сигурно, као што нам су једни од наших интелектуалаца послали и текстове подршке у поштеној борба за очување нашег, српског националног идентитета овде у Словенији. Наравно, још није завршена наша борба против забрињавајућег кршења људских права Срба у Словенији, ми нећемо одустати. Борићемо се заједничким снагама, (свим расположљивим правним и демократским средствима) како би створили основе за садржајни оквир, који би за нас, као у свакој нормалној и уређеној држави, био прихватљив, како за нас, тако и за државу Словенију, а уз то и за наше обе матице. Српској амбасади у Словенији поручујемо, да има у виду изнете чињенице и да обавља посао за који је плаћена. Воља Срба у Словенији, мора и треба да се поштује, а тај такозвани плаћенички, издајнички Национални савет Срба Словеније завршиће вероватно на истом месту као и та њихова нашкрабана »стратегија«.

Савеза српске дијаспоре Словеније и његова друштва