Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

»SA NOŽEM U LEĐA«

Posle formiranja Socijalne stranke Srba Slovenije, koja je svoju legalnost i legitimnost potvrdila ustanovnim izjavama i uradnim registrovanjem pri nadležnim slovenačkim institucijama, uz dužebrižnu pomoć predsednika Vlade g. Cerara i pojedinih Srba, dolazi do formiranja takozvanog »Nacionalnog savjeta Srba u Sloveniji«. Kako se navodi u jednom od saopštenja, »savjet« odnosno njegovo osnivanje su podržali oba Saveza Srba u Sloveniji i 18 srpskih društava i udruženja, mi sa naše strane oštro osudjujemo takvu gnusnu laž i podvalu koja ima za cilj da direktno šteti našem Savezu srpske dijaspore Slovenije i našoj stranci kao i Srbima u Sloveniji.

Dakle, takozvani i samoproklimovani savjet Srba u Sloveniji ima samo jedan prikriti cilj, a to je još veća asimilacija Srba u Sloveniji. Žalosno je da pri ovakvoj neviđenoj podvali učestvuju i Srbi koji su, dali svjesno ili nesvjesno uključeni u dobro prikrivenoj namjeri pokvarenih političkih elita u Sloveniji. Tu naravno govorimo o Srbima koji žive u Sloveniji kao i predstavnicima Srbije i Srba iz regiona koji su se tu »zatekli«  prilikom formiranja »savjeta«. Vodstvo stranke ovom prilikom poziva na odgovornost svih onih koji imaju prste u formiranju savjeta, opominjući ih da će snositi posledice.

Predsednik samoproklimovanog Nacionalnog savjeta Srba Slovenije je Cerarev poslanik u narodnoj skupštini Republike Slovenije i mi sa pravom postavljamo pitanje kako je moguće da on predstavlja Srbe u Sloveniji? Izvesni g. Branisalav Rajić je na platnoj listi Stranke modernog centra i onaj koji te plaća je i tvoj gazda. Ironično je i smješno da takav čovjek poziva na priznavanje srpske nacionalne manjine u Sloveniji dok je njegova partija na vlasti i njegov stranački šef g. Cerar Predsednik vlade. Logično bi bilo da dotični gospodin g. Rajić (Predsednik Nacionalnog savjeta Srba u Sloveniji) uopšte ne govori u javnosti o priznavanju naše manjine nego da sa svojim stranačkim šefom i većinom koju imaju u Slovenačkom parlamentu izglasaju priznavanje nacionalne manjine ili bar pokrenu inicijativu u tom smjeru. Oni to dakako neće napraviti ali kao i bezbrojeno puta do sada očekuju glasove Srba u Sloveniji za svoju stranku, koje su mislili dobiti preko takozvanog »savjeta«.

Srbi odnosno srpska zajednica u Sloveniji je dobila svog legalnog i legitimnom predstavnika kroz našu stranku, SSSS će kroz izbore dokazivati svoje namjere i nikako neće niko drugi birati i postavljati njene funkcionere osim Srba u Sloveniji.

Mi kao stranka i savez, kao što smo i do sada bezrezervno pokazivali i ubuduće ćemo biti otvoreni i iskreni prijatelji zemlje u kojoj živimo (Sloveniji) a sa našim maticama, Srbima u regionu i dijaspori gradili smo i gradićemo najbolje moguće bratske i svake druge odnose, medjutim naša obaveza do ljudi koji su potpisali ustanovne izjave i do naših birača je da reagujemo na ovakve i slične pokušaje da se Srbi u Sloveniji dovedu na rub izumiranja.

Prilikom formiranja takozvanog »savjeta« kao gosti su bili predstavnici Srbije, predstavnici srpske ambasade u Sloveniji, izaslanik SNV u Hrvackoj, predstavnik SPC, kancelarije za Srbe u regionu i drugi…  ovaj tekst javno objavljujemo na sajtu stranke i šaljemo na znanje:

  • Kabinetu Predsednika Republike Srbije
  • Kabinetu Predsednika Republike Srpske
  • Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani
  • Kabinetu Predsednika kancelarije za Srbe u regionu
  • Predsedniku SNV u Hrvackoj
  • Kabinetu Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom

Naše djelovanje biće usmjereno ka rasformiranju jedne ovakve organizacije, mi je nepriznajemo ni u kavom obliku, po drugoj strani ostajemo otvoreni za dijalog sa svima koji žele dobro srpskoj zajednici u Sloveniji, srpskim predstavnicima ma gdje se oni nalazili kao i predstavnicima Slovenačkih institucija.

VODSTVO  SSSS-a  i  SSDS