Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VI. »VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE« 2014

Reportаžа: Svetlаnа Vojvodić

DEFILE FOLKLORA KROZ CENTAR LJUBLJANE

OLYMPUS DIGITAL CAMERATreći, ujedno i zаvršni dаn mаnifestаcije VI. »Veseli dаni srpske dijаspore Slovenije« održаn je 31.08.2014. godine u Ljubljаni, u blizini prelepog Ljubljаnskog pаrkа Tivoli, tаčnije u dvorištu prаvoslаvnog Svetog hrаmа »Ćirilа i Metodijа«.
Nаkon krаtkotrаjnih oblаkа zаsijаlo je sunce, te je vreme bilo sаvršeno zа defile folklornih društаvа kroz centаr grаdа Ljubljаne. Prolаznici su oduševljeno gledаli mlаde i vesele ljude u nаrodnim nošnjаmа, te slušаli njihove pesme. Zаjedničko veliko kolo širilo se po centru, pored poznаtog Tromostovjа i reke Ljubljаnice, a prošli su i pored Ambasade Srbije u Ljubljani. Tamo je naš poznati pesnik, Rade Pantelić iz Beograda, izrecitovao jednu od svojih pesama, a zatim je nastupila i pevačka grupa »Vreteno«, kao i muška i ženska pevačka grupa KUD-a »Krajina« iz Beograda.

Vesela povorka se vratila u crkveno dvorište gde je nastavljen program. Voditeljka Suzana Tomić je pozdravila prisutne goste i učesnike, te se zahvalila sponzorima koji su i ove godine omogućili ovu prezentaciju srpske kulture:
Voditeljka Suzana je u svom izlaganju spomenula organizatore i sponzore koji su finansijski omogućili i ovogodisnju prezentaciju srpske kulture u Sloveniji:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1. Savez srpske dijaspore Slovenije,
2. Udruženje srpskih književnika Slovenije,
3. Srpsko udruženje Slovenije »Stevan Sinđelić« Ljubljana,
4. Publicista gospodin Saša Gajić,
5. Dragoslav i Tomka Dragosavljević,
6. Direktor Inštituta Prevent Ljubljana, marketinga i komerciale Milan Gajić,
7. Okrepčevalnica »ZOKI« Zoran Jovanović s.p. Ljubljana,
8. Srpsko udruženje Slovenije »OBILIĆ« Ljubljana,
9. Srpsko udruženje »Kosovka devojka« Ljubljana,
10. SKHD »Desanka Maksimović« Celje.
i naravno naš generalni sponzor Inštitut, Institut Prevent Ljubljana.

Na binu je izašao gospodin Saša Gajić, te pozdravio publiku i učesnike i poželeo im dobrodošlicu. Izaslanik za Republiku Srpsku, gospodin David Tepić, je takođe pozdravio sve prisutne i održao kraći govor o situaciji u Republici Srpskoj i skorijim dešavanjima. Pored njih, publiku je pozdravio i potpredsednik SUS »Kosovka devojka« iz Ljubljane, gospodin Igor Mitić.
Umetnički program su započeli folkloristi KUD »Krajina« sa igrama sa Grmeča, a odmah nakon njih, na binu su stupila i ostala KUD-a, i to KUD »Dr. Mladen Stojanović« iz Bačkog Jarka i KUD »Pronija« iz Prnjavora sa igrama »Crna trava«.
Crkveno dvorište je bilo prepuno, a znatiželjni prolaznici su se zaustavljali i posmatrali, diveći se ovim šarenim nošnjama i igrama.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoditeljka Suzana je predstavila i naše specijalne goste, muzičare Dejana Kosića i Gorana Pejića, koji su pokazali svoje umeće sa spletom kola.

I ovog, trećeg dana dana, prisutni su imali čast da čuju naše pobednike konkursa »ZLATNO PERO« 2014, gospodina Milana Pilipovića iz Republike Srpske, sa osvojenim prvim mestom, gospođu Zorku Čordašević iz Nemačke, sa osvojenim drugim mestom i gospodina Radeta Pantelića iz Republike Srbije, koji je osvojio treće mesto. Pesnici su pročitali nekoliko svojih pesama i dobili čestitke za svoj uspeh.
Na veliku radost prisutnih, na sceni su se pojavili i mladi glumci SPKD »PROSVJETA« iz Prnjavora, koji su otpevali nekoliko pesama iz predstave »Mala princeza«, u režiji profesorice Brankice Radonjić. Dobili su veliki aplauz i pozivnice da gostuju i u drugim gradovima Slovenije. Šarene nošnje mladih glumaca, njihova vesela i nasmejana lica, privukla su jako puno dece, koja su želela da izgledaju isto tako. Omladincima nije bilo teško da odvoje vreme i da svu decu koja su to želela, našminkaju i razvesele.
U veselom raspoloženju, publici se još jednom predstavila pevačka grupa KUD »Krajina«, ovaj put sa pesmom »Peva Lola«
Pridružilo se i SKHD »Desanka Maksimović« iz Celja, jedno od 12 srpskih društava iz sastava Saveza srpske dijaspore Slovenije. Odigrali su Igre iz Gruže, a najmlađe članice ovog društva, Maja Ivana Ivanović i Olja Milutin otpevale su pesmu »Gusta magla«.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAGospodin Saša Gajić se ponovo pojavio na bini, ovoga puta da predstavi svoju novu knjigu »PESME KROZ OGLEDALO ISTINE«. To je samo jedna u nizu napisanih knjiga ovog pisca, a pored pesama, napisao je i mnoge druge stručne knjige, koje su prevedene na nekoliko različitih jezika, a koriste se i u stručnim školama kao obavezan predmet.
U nastavku programa, na red je došao i najlepši deo ove manifestacije, održan je II. Međunarodni konkurs »Izbor za Miss srpskog folklora EU« 2014. 31 kandidatkinja iz 7 različitih država se prijavila za ovaj izbor, a stručni žiri sa predsednicom Duškom Grahovac, nije imao nimalo lak zadatak. Nakon zajedničkog glasanja odluka je pala i proglašene su pobednice za 2014. godinu.
Druga pratilja bila je Darija Prodanović iz Prnjavora, Republika Srpska, prva pratilja Dajana Petrović, takođe iz Prnjavora, a titulu najlepše odnela je Suzana Tomić, devojka iz Beograda, Republika Srbija. Predsednica stručnog žirija, Duška Grahovac je čestitala devojkama, te im uručila plakete i lente. Čestitkama su se pridružili i David Tepić i Igor Mitić, koji su im uručili i cveće. Usledilo je slikanje sa lepoticama dijaspore.
Na bini se predstavio gospodin Nedeljko Trivunović sa svojom violinom, te odsvirao jedno izvorno kolo.
Naša simpatična Sara Gajić nam je i ovoga dana otpevala pesmu, i to »Obraše se vinogradi« te pokupila aplauze i čestitke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGospodin Saša Gajić je i ove godine dodelio nekoliko nagrada i plaketa, a neki od nagrađenih su: Milan Gajić, Vedran Vojvodić, Igor Mitić, Duška Grahovac, Brankica Radonjić, i još mnogi drugi.

Treba naglasiti da je sva ova dešavanja budno pratio mladi kamerman Zoran Pilipović, zajedno sa pesnikom i novinarem »RT BN« i novina »BLIC«, Milanom Pilipovićem.

Dok su se okolinom širili zvuci muzike i pesama, naši vredni majstori kuhinje »Okrepčevalnica Zoki« su pripremali specijalitete sa roštilja za sve prisutne goste i učesnike.
»KG Bend« je nastavio sa programom uz veseli ritam, a sve je počelo sa velikim kolom ispred crkve, što je već postala tradicija. Veselje je trajalo do kasnih podnevnih sati, a time je, kаko i priliči nаzivu mаnifestаcije, veselo zаvršenа još jednа godišnjа prezentаcijа srpske kulture, VI. »Veseli dаni srpske dijаspore Slovenije« Ljubljаnа 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA