Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

DODELA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA »ZLATNO PERO« LJUBLJANA 2014

Reportаžа: Svetlаnа Vojvodić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Ljubljаni, 29.8.2014. godine, u 17:00 časova otvoreni su VI. »VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE« i to kratkim defileom od zgrade Opštine Bežigrad do Plave lagune, gdje je održan kratki kulturni program, koji je nastavljen u 18:00 časova u velikoj dvorаni Društvenog Centrа Ljubljаnа – Bežigrаd. U sklopu trаdicionаlne godišnje prezentаcije održаno je književno veče i proglašeni su pobednici pesničkog konkursa »ZLATNO PERO«, koji je bio otvoren od 01.07. do 15.08.2014. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANаjаvom simpаtične voditeljke ovog progrаmа, Suzane Tomić, pozdrаvni govor je održаo predsednik Sаvezа Srpske dijаspore Slovenije, g. Sаšа Gаjić.

Poštovane dame i gospodo!

Neobično sam radostan što mi se ukazala prilika i čast, da Vas okupljene srdačno pozdravim u ime organizatora, izvođača i u svoje lično ime na ovoj trodnevnoj tradicionalnoj godišnjoj prezentaciji srpske kulture u Sloveniji. Dakle, tu smo već na šestom kulturno umetničkom prezentovanju kulturno umetničkog stvaralaštva – Veselih dana srpske dijaspore Slovenije.
Pozdravljam dobitnike nagrada i priznanja na četvrtom međunarodnom pesničkom takmičenju »ZLATNO PERO« Ljubljana 2014.
Velikog novinara i pesnika g. Milana Pilipović iz Srpske, pesnikinju gospođu Zorku Čordašević iz Nemačke i već nagrađivanog pesnika g. Radu Pantelića. Dalje pozdravljam naše goste iz Srpske GKD „PRONIJA“ iz Prnjavora sa predsednikom profesorom Ljubišom Sibinčić, naše mlade glumce iz Prosvjete Prnjavor sa vođom, autoricom i režiserkom prof. Brankicom Radonjić, naše muzičare muzičke grupe „Vesela srca“ sa šefom Milošem Vujinovićem, ZG »ZORA«, Kragujevac iz Kragujevca – Republika Srbija sa vođom grupe g. Cvjetković Milenkom, KUD »Dr. Mladen Stojanović«, Bački Jarak iz Bačkoga Jarka – Republika Srbija sa vođom grupe g. Borislavom Kneževićem, SKD »PROSVJETA« Zagreb pododbor »Rijeka«, iz Rijeke sa vođom grupe gospođom Ljiljanom Talijan, KUD »KRAJINA«, Beograd iz Beograda – OLYMPUS DIGITAL CAMERARepublika Srbija sa njihovim predsednikom veselim g. Miloradom Zagorcem. Pozdrav Krajišnicima sa mora« iz Kopra sa umetničkim vođom za muziku i pesmu g. Žikom Vukićem, pozdravljamo plesnu grupu »Udruga žena« Moravice sa vođom Nevenkom Mraković. Pozdravljam predstavnike Saveza srpske dijaspore Slovenije, članove i prijatelje, te naravno još jednom pozdravljam sve druge. Dragi naši, danas smo ovde da se proveselimo i da pokažemo ljudsku humanost do ugroženih porodica iz opštinskih regija zahvaćenim poplavama naše Srbije i Srpske. Posebno se zahvaljujemo svim našim donatorima i dodatno onima koji su svojim osećajnim srcima pokazali ljudsko razumevanje. Verujte, sve više je onih, kojima je pomoć potrebna. Danas, svi Vi, koji odvojite desetak eura i ubacite u kutiju kod ulaza učestvujete u uspešnosti ne samo ove kulturne prezentacije, nego i humanitarne pomoći, pa čak i oni koji danas ovde kupe sok ili slično ta skromna novčana sredstva idu u dobrobit naše humanitarne ispostave.

Na kraju Vam od srca želimo ugodno raspoloženje. Hvala!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoditeljka Suzana je u svom izlaganju spomenula organizatore i sponzore koji su finansijski omogućili i ovogodisnju prezentaciju srpske kulture u Sloveniji:

1. Savez srpske dijaspore Slovenije,
2. Udruženje srpskih književnika Slovenije,
3. Srpsko udruženje Slovenije »Stevan Sinđelić« Ljubljana,
4. Publicista gospodin Saša Gajić,
5. Dragoslav i Tomka Dragosavljević,
6. Direktor Inštituta Prevent Ljubljana, marketinga i komerciale Milan Gajić,
7. Okrepčevalnica »ZOKI« Zoran Jovanović s.p. Ljubljana,
8. Srpsko udruženje Slovenije »OBILIĆ« Ljubljana,
9. Srpsko udruženje »Kosovka devojka« Ljubljana,
10. SKHD »Desanka Maksimović« Celje.
i naravno naš generalni sponzor Inštitut, Institut Prevent Ljubljana.

Nakon toga usledila je dodela priznanja i nagrada za tri prvoplasirane pesme pesničkog konkursa »ZLATNO PERO« 2014. U ovogodišnjem takmičenju bilo je prijavljeno preko 90 pesnika iz različitih krajeva Evrope. Predstavnik i član žirija, profesorica Brankica Radonjić, proglasila je pobednike konkursa, koji su redom dobili nagrade, priznanja, plakete i kao specijalan poklon, posebno izvežene narodne peškire.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrvo mesto ove godine osvojio je novinar i pesnik Milan Pilipović iz Gradiške, Republika Srpska. Rođen je 1962. godine, živi i radi u Gradišci, a zaposlen je u redakciji »EuroBlic« Banja Luka. Saradnik je u dokumentarnom programu TV BN. Već tri decenije se bavi novinarstvom, a bio je zaposlen u više različitih medija, negujući »čudesne sudbine ljudske svakodnevice«. Autor TV serijala »Sa Krajišnicima po Krajini«. Nagrađen za radio, televizijske i novinske reportaže.

Drugo mesto osvojila je pesnikinja gospođa Zorka Čordašević iz Nemačke.
Zorka Čordašević poreklom je iz Republike Srpske, rođena 1951. godine u Modranu, kod Bijeljine. Bavi se pisanjem poezije za decu i odrasle i haiku poezije. Saradnik je mnogih listova i časopisa. Članica je Udruženja haiku književnika Nemačke i Udruženja nemačkih književnika Hesena, kao i mnogobrojnih drugih udruženja u zemlji i dijaspori. Dobitnica je brojnih nagrada, a njena dela su prevođena na nekoliko stranih jezika.

Prošlogodišnje drugo mesto, a ove godine treće mesto, osvojio je veoma poznat i cenjen pesnik, g. Rade Pantelić iz Beograda.
Rade se bavi pisanjem poezije i proze. Do sada ima izdate četiri knjige, a član je različitih književnih Udruženja, među kojima su Udruženja pisaca POETA Beograda. Dobitnik je različitnih priznanja u zemlji i inostranstvu. Prošle godine je bio dobitnik nagrade priznanja »Zlatno pero« sa srebrnom značkom i plaketom. Redovni je pesnički dopisnik za elektronske medije srpske dijaspore. Njegove pesme su omiljene, kako kod najmlađih, tako i kod starijih osoba.

Nagrađeni pesnici su se redom predstavili sa po tri pesme po svom izboru. Nagrađeni su velikim aplauzom, a publika je tražila još pesama. Voditeljka Suzana je najavom predstavila velikog muzičkog učitelja mladih, g. Zorana Jevgenijevića iz Saveza srpske dijaspore Slovenije. Zoran je odsvirao nekoliko pesama na harmonici, zajedno sa svojim učenicima, harmonikašem Dejanom Kosićem i klavijaturistom Goranom Pejićem. Dobijanjem velikog aplauza od strane publike, pokazali su da veoma dobro napreduju u svom učenju i vežbanju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon ove vesele trojke, publika je imala čast da po prvi put u ovakvoj manifestaciji pogleda i pozorišni skeč mladih glumaca SPKD PROSVJETA iz Prnjavora. Tokom večeri predstavili su se skečevima: Svađa igračaka, Aprilili i Kralj dvorišta, te oduševili i do suza nasmejali prisutnu publiku.

Simpatična i nasmejana voditeljka najavila je promociju knjige g. Saše Gajića, »Pesme kroz ogledalo istine«, pesnika i profesora koji je napisao mnogo knjiga o zaštiti na radu i koje su prevedene na nekoliko stranih jezika, a koriste se u školama kao stručno gradivo. Pored svega ovoga napisao je i nekoliko zbirki domoljubnih i zavičajnih pesama. Profesorica Brankica Radonjić je na bini predstavila spomenutu knjigu i pokazala svoje oduševljenje istom, nakon čega je i sam autor knjige rekao par reči o svom delu.
Nekoliko pesama iz knjige »Pesme kroz ogledalo istine« pročitali su mladi članovi KUD-a Pronija iz Prnjavora, Dragana Milošević i Saša Ivanović.

Poznati i perspektivni pevač, Boki Manojlović, takođe se predstavio sa svojom pesmom i recitacijom, a uz sve to pratili su ga zvuci harmonike veštog svirača Zorana Jevgenijevića.

Mlada Sara Gajić je otpevala pesmu uz pratnju KG Benda i oduševila sve prisutne.

Nakon dodeljenih nagrada i priznanja, te čestitanja, program je nastavljen uz veselo društvo KG Benda iz Prnjavora i njihovim vođom, Milošem Vujinovićem. Vesela publika zaigrala je kolo, a oni hrabriji su čak i zapevali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMladi glumci iz Prnjavora su našminkali svu prisutnu dečicu, koja su bila presrećna, a sve ovo je svojom kamerom zabeležio mladi kamerman TV BN-a, Zoran Pilipović.

Orgаnizаtori ove trodnevne kulturne prezentаcije zа sve svoje goste uplаtili su hotelske troškove noćenjа, te se pobrinuli zа prehrаnu, а srpski (leskovаčki) specijаliteti sа roštiljа mirisаli su okolinom. Nаrаvno, zа to se pobrinuo poznаti stručnjаk zа roštilj, Zorаn Jovаnović. Uz večeru i rаzličitu prehrаnu zа goste, dobro je došаo i krаški pršut.

Veselje i igre potrajale su dugo u noć jer je atmosfera bila opuštena i vesela.
Odjeci srpskih pesаmа širili su se po velikoj popunjenoj dvorаni, te je tаko uspešno zаvršeno književno veče, velikа međunаrodnа dodelа priznаnjа “Zlаtno pero” zа 2014. godinu, а ujedno i prvi dаn ove trodnevne mаnifestаcije.