Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Američko istraživanje: Srbi su najhrabriji narod na svetu!

VAŠINGTON-Međunarodno istraživanje o samopouzdanju, koje stavlja Srbiju na vrh sveta, izvršeno je na Bredli univerzitetu u Peoriji, država Ilinoj. Dakle, Srbija je prva, Japan poslednji, a SAD je na šestom mestu u globalnom istraživanju!
Želite da popravite svoje samopouzdanje?
Vaše globalne komšije mogle bi vam dati neki savet. To je bio generalni moto međunarodnog istraživanja o samopouzdanju nacija koje je proletos sprovedeno u Americi. Ovaj naučni projekat vodio je dr Dejvid Šmit, profesor i direktor Odeljenja za psihologiju na Bredli univerzitetu.
U ovim anonimnim istraživanjima učestvovalo je 17.000 ljudi u 53 države sveta. Broj učesnika u svakoj zemlji kretao se od, na primer, 59 na Kipru do više od 2.700 u Americi. Anketu su vodili profesori Bredli univerziteta i njihovi saradnici iz inostranstva.

Glavna pitanja u upitniku bila su:

– Da li verujete da imate samopouzdanja?
– Koja država, po vašem mišljenju, i zašto, ima najviši stepen samopouzdanja?
– Koji narod ima, po vašoj proceni, najviši stepen samopouzdanja?
– Da li se osećate sposobnim da radite stvari dobro kao i većina drugih ljudi?
– Imate li pozitivan stav prema sebi?
– Da li se osećate kao promašen čovek?
– Istraživanje je uključilo i lične i romantične podatke i izjave o drugim narodima, nacijama i ljudima.

Jedan od istraživača, Miranda Hiti, obelodanila je prošle nedelje u američkom stručnom časopisu i na njegovom sajtu „WebMD Medical News“ prve nezvanične informacije ovog istraživanja. Prema tim rezultatima, ovo američko međunarodno istraživanje o samopouzdanju nacija stavlja Srbiju i Srbe na vrh, Japan na dno, a SAD na šesto mesto.
-Srbi su najhrabriji i najsamopouzdaniji narod na svetu. Tako misle sami Srbi, ali tako misle i ostali građani sveta, koji su u ovoj anketi priznali da je Srbija poslednjih godina prošla kroz težak period, ali da njen narod nikada nije klonuo duhom, napisala je u svom objašnjenju dr Hiti.Lista prvih deset zemalja po veri u sebe:
1. Srbija
2. Čile
3. Izrael
4. Peru
5. Estonija
6. SAD
7. Turska
8. Meksiko
9. Hrvatska
10.Austrija

Deset najniže rangiranih su: Južna Koreja, Švajcarska, Maroko, Slovačka, Fidži, Tajvan, Češka, Bangladeš, Hongkong i Japan.
Ovo istraživanje Bredli univerziteta prevedeno je na 28 jezika. Zvanični rezultati biće objavljeni u narednom izdanju američkog časopisa „Žurnal of personaliti end soušl psajholodži“.

Izvor: Srbin-info.