Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PISMO PRAVOSLAVLJA UZ PREVOD I POČETNO ZNAČENJE I OBLIK SLOVA

ПИСМО ПРАВОСЛАВЉА УЗ ПРЕВОД И ПОЧЕТНО ЗНАЧЕЊЕ И ОБЛИК СЛОВА

ПИШИ И ЧИТАЈ НА ЋИРИЛИЦИ – ТАКО ЋЕШ ДОПРИНЕТИ
ОЧУВАЊУ СВОГ ЈЕЗИКА  И ПИСМА

Свети Николај Велимировић

АЗБУКА ПОБЕДЕ

(A) А. Ако победиш све ћи ти се дати, по Божјем обећању. Ко побиједи, добиће све. Ева би преварена и побеђена од оца сваке лажи, због чега лаж цароваше над потомством њеним све до Христа. А кроз Христа понуди се победа свима синовима човечјим који више воле победу од пораза.

(B) Б. Бог је извор и јемство победе твоје над сваким злом. Богом смо јаки. Сваком је позната она духовна реч коју је изрекао неки Црногорац у одговор на подсмешљиво питање једног Аустријанца: Нас и Руса – сто милиона! Слично томе можеш и ти победоносно довикнути свакоме злу које наваљује на те: Бог и ја јачи смо од тебе!

(V) В. Враћај се Богу кад год ослабиш у борби са злом. Он је твоја неисцрпна резерва. Непријатељу ће оскудевати оружје на крају. А теби неће, јер је Творац пребогат у оружју, сили и војсци. Ја сам Господ над војскама. Његове су војске не од меса и крви, него пламени духови серафима и херувима. Где је Бог ту је већина. Ако будеш сам с Богом, бићеш у већини не само над људским војскама него и над васионом.

(G) Г. Гедеон беше прост тежак и вршијаше пшеницу на гумну своме кад му анђео јави да га је Господ изабрао да поведе народ против злих Мадијанаца. Па у страху рече Гедеон: О Господе, чиме ћу ја избавити народ? Гле, ја сам најмањи у народу и у дому оца мојега! А Господ му одговори: Ја ћу бити с тобом, ти ћеш побити Мадијанце! Тако се и збило, по речи Господњој. Мадијанци су били носиоци зла и слуге сатанске. Тако ћеш и ти побити слуге сатанске. Ако се срце твоје кад уплаши од множине безбожних слугу сатанских, ослушни и чућеш глас Господњи: Ја ћу бити с тобом.

(D) Д. Диши Богом, и Бог ће владати целим твојим бићем. Као што плућима удишеш и издишеш ваздух, тако мислима и срцем издиши себе из себе, а удиши живога Бога. Тако ће се Он уселити у тебе. Победоносни, Непобедиви, и употребиће те за оруђе своје победе над злом у теби и изван тебе. Будите у мени и ја ћу бити у вама. Како то? Слично као што смо ми у ваздуху и ваздух у нама. Бог је дух, а дух може ући у човека кад човек отвори себе према Богу.

(Đ) Ђ. Ђем коњу, разум човеку. Ако очистиш разум свој од предрасуда светских и злих навика и страсти видећеш јасно како Божја рука управља свим стварима и догађајима, и ти ћеш радосно стати уз Бога свога. И гледаћеш чудеса очима својим, како семе Божје победе расте и по свима пољима пораза, болести и немоћи. Јер је лудост Божија мудрија од људи и слабост Божија јача од људи (Кор. 1.25)

(E) Е. Ево ја сам с вама у све дане до свршетка вијека, рече Господ апостолима; рече и нама. Јер каже: до свршетка вијека, што значи да рече и нама и онима после нас и свима до краја времена, који у Њега верују. А у Бога верују они који Га знају као убијеног и васкрслог, то јест као Победиоца злобе, природе и смрти. Па кад се Он нуди да буде с тобом, зар ћеш ти бегати од великог Победиоца и најпоузданијег савезника и највернијег пријатеља? И куд би побегао од Њега до у вечну пропаст и смрт?

(Ž) Ж. Жури да победиш, јер је дан изласка твога из овог света близу. Жури да победиш све струје смрти у теби и око тебе. Сазреваш као шљива. Здраву шљиву прихватиће домаћин у руку, а кварну пустиће да падне свињама. Победа значи здравље. Који побједи, даћу му да сједи са мном на пријестолу мојему, обећа Истинити, Свемогући.

(Z) З. Здрав дух јесте Божји дух. Он је као здрав ваздух, од кога гину сви микроби. Од здрава духа постаје здрава душа, од здраве душе здраво и тело. Задобити здрав дух, дух Божји, значи задобити највећу победу. Дух је оно што оживљава, тијело не помаже ништа. Многи свети људи и жене живели су насупрот свим правилима научне хигијене, па ипак им је тело било здраво и снажно до најдубље старости.

(I) И. Исусе Сине Божји, помилуј ме! Нека ти ова молитва не избија из срца. Изговарај име Победиоца смрти, и живот ће се одомаћити у теби. Ово је искуство свих светих подвижника. Именом Исусовим они су победили смрт и наследили живот вечни. Јер нема другог имена под сунцем које спасава.

(J) Ј. Још мало, врло мало, па ће доћи онај који треба да дође и неће одоцнити (Јевр. 10.37). А кад дође Он поново као Страшни Судија разделиће венце победницима. Примићеш и ти венац, ако се будеш у свом кратком веку определио за Њега, а не против Њега. Ево ћу доћи брзо, држи што имаш, да нико не узме вијенца твојега. Тако ти поручује Он.

(K) К. Ко побиједи, учинићу га стубом у цркви Бога својега, и више неће изићи напоље. То обећава онај који је победио и који позива све људе у Своју победу. Напољу се налази сваки човек који је предан свету; а који је окренут Богу и предан Богу, он није више напољу него унутра у цркви Божјој, умом и срцем. И после смрти такав ће се видети у небесној цркви као прекрасни стуб цркве. И неће више изаћи напоље као Адам, који је због греха изашао напоље из Раја и окренуо се Богу као свету и природи.

(L) Л. Ласкање и лакомство морају победити они који хоће да се назову синовима Божјим. А ту победу лако је задобити сваком ко више цени похвалу од вечнога Бога него од смртних људи и ко више воли непролазне сласти Раја од пролазних и штетних сласти земље. Каже апостол Павле Солуњанима: Нигда из ласкања не говоримо вам, нити из лакомства, Бог је сведок. Тако говори победилац.

(LJ) Љ. Љубав је јача од свега, премда не изгледа увек тако. Љубав је јача од злобе и од света и од смрти. Љубав Божја слађа је од меда. Ко њу окуси, опија се њоме занавек и побеђује све. Љубављу према Богу апостоли су победили злобу јеврејску, и мач римски, и огањ, и зверове, и моћ природе, и смрт. Побеђуј и ти тим непобедивим оружјем.

(M) М. Мисаона победа претходи свакој другој победи. Ако победиш све своје зле мисли, нећеш ни доћи до злих дела. Добро мисли, па ће ти и Бог добро дати, каже народна пословица. То је сасвим по Јеванђељу: Из срца излазе зле помисли, и то погани човека, рекао је Спаситељ. Ако и никакво зло дело не чиниш телом својим, а имаш зле помисли, бићеш нечист и гадан пред Богом. О борби против злих помисли, које сатане сеју по разуму човечјем, говори сва аскетска наука православна. Очисти дакле душу своју од злих помисли, и бићеш велики победилац, и примићеш венац славе од Христа Победиоца.

(N) Н. Надањем веселите се, (Рим. 12.12) каже апостол. Ко се нада, тај се и бори. Ко има наду, тај побеђује. Нада је ободрење у страдању, жижак у мраку муке. Надај се добру и само добру, и добро неће изостати. Нада је лествица која везује душу твоју с небесима: низ лествицу доћи ће ти победа и спасење.

(NJ) Њ. Њива доноси плод, ако се узоре, посеје, залије и очува. И душа твоја мора се узорати, посејати, залити и очувати, да би донела плод. Орањем се искорењује свако нежељено прорашће. И душа се мора потпуно испразнити од свега светског прорашћа, да би се Божје семе на њој примило. Њива са одгајеним усевом о жетви личи на победоносну војску. Тако и душа твоја, окићена многим плодовима добра, представљаће венац од многих победа.

(O) О. Опомињите се жене Лотове, рече Господ. Изашавши из Содома, она се окренула да се поврати у Содом, па се окаменила. И ти не окрећи се и не повраћај се ка слабостима својим које си једном победио. Опомињи се свих чудеса Божјих, које Бог учини у животу твоме од колевке до сада, па не сумњај у моћ и милост Бога твојега. Прилепи се уз Њега, и с мислима о победи корачај смело напред. Бог у теби побеђиваће место тебе. Њему приписуј све победе, а себи задржи радост.

(P) П. Прости великодушно човеку који ти досађује на путу добра. Најбољи коњи узимају се за трку с препонама. Што веће препоне, то се већма разгорева дух ревности и жеља за победом код тркача. Кад је цар Давид бегао испред бунтовног сина свог, неки Симеј грдио је цара и називао га крвопијом и зликовцем. Па кад слуге Давидове хтеше убити Симеја, рече Давид: “Нека грди, јер му је Господ рекао: грди Давида! Па ко смије казати: зашто тако чиниш?” Праштањем и трпљењем Давид је победио и прославио се.

(R) Р. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, рекао је Господ. Као кад би домаћин дошао у њиву посленицима својим па рекао: Обрадите све до краја са радошћу и весељем, јер вас дома чека велика плата. Спој радост са вером и надом, па слободно ходи ка крају. На крају је плата велика. Не тугуј као роб и на туђој њиви; него се радуј као син на очевој њиви. Павле и Сила певаху у тамници. Победи тугу и замени је радошћу. И примићеш венац славе.

(S) С. Сребро ће се све побацати по улицама, и злато ће њихово бити као нечистота у дан гњева Господњег, говори Господ (Језекиљ 7.19). Шта ће помоћи сребро и злато кад душа изађе из тела и погледа по земљи? Сребро и камен биће једнаке вредности пред њом, а злато и блато подједнако досадно и одвратно. Зато побеђуј среброљубље и златољубље у себи док ти је дато време. Коме је Бог Бог, тај не потребује идоле у виду сребра и злата.

(T) Т. Таштину и ријеч лажну удаљи од мене, Господе! То је молитва премудрог цара (Приче Сол. 30.8 ). Таштина је све што не служи Богу, и лаж је све што се противи заповестима Божјим. Победи таштину службом Богу, и победи лаж проповедајући вазда истину. Обећао је Господ: Ко побједи и одржи дјела моја до краја, даћу му власт над незнабошцима. Незнабоштво је сушта таштина и лаж. Држи се Бога и Божје истине, па ће ти се дати власт над незнабошцима.

(Ć) Ћ. Ћелија душе твоје једини је стан у који нико не може ући без твоје воље. Међутим, многи људи чувају и штеде и оборе своје боље него ли тајну одају душе своје. Уђи у ћелију своју и затвори врата своја, каже Спаситељ. Не дај мислима својим да блуде по свету. Сабери их у срце своје. Ту је састанак с Богом твојим. Победи расејаност, и бићеш прави победилац. И примићеш венац славе.

(U) У. Упразнитесја и прославите Господа, вели Псалмист. Испразни душу своју од устајалих мисли и устајалих жеља и устајалих осећања злобе, мржње и пакости, па принеси такву душу своју Господу. Он ће је испунити Духом Својим. То значи одрећи се себе. То значи предати се Богу. Пусти Бога нека чини шта Он хоће. Он ће поставити престо свој у души твојој. И војеваће за тебе на свима пољима борбе, задобиће све победе, и предаће их теби у својину. Богом смо јаки.

(F) Ф. Финоћа мисли непозната је материјалисти. Финоћа осећања непозната је грубијану. Финоћа дејства Божјих у свету скривена је од безбожника. Најфиније силе на свету најјаче су силе. Зато контролиши мисли своје, и претвори их све у молитве. Тако ће сва душа твоја постати као божански огањ што светли и греје. Победи грубу чулност. Чула ти достављају само сиров материјал природе. Преради га у себи, у божанском огњу духа, на живот и на спасење. Јер ко не преради тај сиров материјал, претвара исти у трулеж и смрт.

(H) Х. Хвала Богу који нам даде побједу кроз Господа нашег Исуса Христа, говори велики Павле апостол (I Кор. 15.57). Христос је извојевао све победе, над злобом, над светом, над смрћу. И мимо Њега нико не може задобити ниједну победу. Ми само можемо бити учесници Његове победе, или Његових победа. И он је рад томе. Он нас на то призива, и нуди. Како је то дивно и чудесно! Тиме је наш животни задатак бескрајно олакшан, јер победити значи измолити у милостивог Христа ону победу која нам у даном часу треба.

(C) Ц. Царевима и свештеницима учини нас Богу и оцу својему, каже за Христа видовити Јован (Откров. 1.6). Да будемо слични Њему. Да будемо у вечности тамо где је Он. Изаћи из природног стања у божанско стање: излучити се из фамилије животињске, у којој смо умешани грехом праоца Адама, и уврстити се у фамилију Божју – то је била мисија сина Божјега на земљи. Ту мисију Он је извршио савршено. Кад то признамо и примимо, ми улазимо у Његове победе, у Његове тријумфе, у небеску царску и свештеничку фамилију.

(Č) Ч. Чистоту срца Бог од нас хоће. Фарисеју слијепи, очисти најпре изнутра чашу и здјелу да буду и споља чисте, говорио је Исус јеврејским старешинама који су се трудили само о спољашњем изгледу, а унутра су били пуни грабежа и неправде. Још је он похвалио чисте срцем говорећи: Блажени су чисти срцем јер ће Бога видети. А видети Бога у овом веку и гледати Га у вечност с анђелима и праведницима, то је срећа изнад сваке среће. То је најслађи плод победе.

(DŽ) Џ. Џиновски велики изгледају непријатељи добра у овоме свету, но разбијају се лако као празни облаци ветром. Богом смо јаки. С Божјом помоћи разби Мојсеј џина Амалика, и Давид Голијата. Нек се не уплаши срце твоје од величине зла пред очима твојим. Величина Бога твога стоји изнад сваке величине. Победићеш сигурно, само веруј у Бога и љуби Бога.

(Š) Ш. Шуму не види од дрвећа! гласи једна народна изрека. То се може рећи за све оне који од многих ствари у природи не виде Бога, Спасиоца свога. И Адам се изгуби међу дрвећем у врту, када му се грехом помрачи душа за Бога. Нека се не помрачи душа твоја. Ти ниси више Адамов него Христов. Адам је загњурио себе и своје потомство у сенку од створене природе, а Христос је узнео на небо и уздигао своје следбенике изнад природе. Извео их је из природе као Мојсеј Израиља из Мисира. Иди дакле за Победиоцем Христом и бићеш учесник Његових победа. И примићеш венац и радоваћеш се. Ко побиједи, добиће све.
__________________
“Љуби непријатеље своје, сатири непријатеље Отачаства, гнушај се непријатеља Божијих”

 

 

AZBUKA POBEDE (PREVOD LATINICA)

A. Ako pobediš sve ći ti se dati, po Božjem obećanju. Ko pobijedi, dobiće sve. Eva bi prevarena i pobeđena od oca svake laži, zbog čega laž carovaše nad potomstvom njenim sve do Hrista. A kroz Hrista ponudi se pobeda svima sinovima čovečjim koji više vole pobedu od poraza.

B. Bog je izvor i jemstvo pobede tvoje nad svakim zlom. Bogom smo jaki. Svakom je poznata ona duhovna reč koju je izrekao neki Crnogorac u odgovor na podsmešljivo pitanje jednog Austrijanca: Nas i Rusa – sto miliona! Slično tome možeš i ti pobedonosno doviknuti svakome zlu koje navaljuje na te: Bog i ja jači smo od tebe!

V. Vraćaj se Bogu kad god oslabiš u borbi sa zlom. On je tvoja neiscrpna rezerva. Neprijatelju će oskudevati oružje na kraju. A tebi neće, jer je Tvorac prebogat u oružju, sili i vojsci. Ja sam Gospod nad vojskama. Njegove su vojske ne od mesa i krvi, nego plameni duhovi serafima i heruvima. Gde je Bog tu je većina. Ako budeš sam s Bogom, bićeš u većini ne samo nad ljudskim vojskama nego i nad vasionom.

G. Gedeon beše prost težak i vršijaše pšenicu na gumnu svome kad mu anđeo javi da ga je Gospod izabrao da povede narod protiv zlih Madijanaca. Pa u strahu reče Gedeon: O Gospode, čime ću ja izbaviti narod? Gle, ja sam najmanji u narodu i u domu oca mojega! A Gospod mu odgovori: Ja ću biti s tobom, ti ćeš pobiti Madijance! Tako se i zbilo, po reči Gospodnjoj. Madijanci su bili nosioci zla i sluge satanske. Tako ćeš i ti pobiti sluge satanske. Ako se srce tvoje kad uplaši od množine bezbožnih slugu satanskih, oslušni i čućeš glas Gospodnji: Ja ću biti s tobom.

D. Diši Bogom, i Bog će vladati celim tvojim bićem. Kao što plućima udišeš i izdišeš vazduh, tako mislima i srcem izdiši sebe iz sebe, a udiši živoga Boga. Tako će se On useliti u tebe. Pobedonosni, Nepobedivi, i upotrebiće te za oruđe svoje pobede nad zlom u tebi i izvan tebe. Budite u meni i ja ću biti u vama. Kako to? Slično kao što smo mi u vazduhu i vazduh u nama. Bog je duh, a duh može ući u čoveka kad čovek otvori sebe prema Bogu.

Đ. Đem konju, razum čoveku. Ako očistiš razum svoj od predrasuda svetskih i zlih navika i strasti videćeš jasno kako Božja ruka upravlja svim stvarima i događajima, i ti ćeš radosno stati uz Boga svoga. I gledaćeš čudesa očima svojim, kako seme Božje pobede raste i po svima poljima poraza, bolesti i nemoći. Jer je ludost Božija mudrija od ljudi i slabost Božija jača od ljudi (Kor. 1.25)

E. Evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka, reče Gospod apostolima; reče i nama. Jer kaže: do svršetka vijeka, što znači da reče i nama i onima posle nas i svima do kraja vremena, koji u Njega veruju. A u Boga veruju oni koji Ga znaju kao ubijenog i vaskrslog, to jest kao Pobedioca zlobe, prirode i smrti. Pa kad se On nudi da bude s tobom, zar ćeš ti begati od velikog Pobedioca i najpouzdanijeg saveznika i najvernijeg prijatelja? I kud bi pobegao od Njega do u večnu propast i smrt?

Ž. Žuri da pobediš, jer je dan izlaska tvoga iz ovog sveta blizu. Žuri da pobediš sve struje smrti u tebi i oko tebe. Sazrevaš kao šljiva. Zdravu šljivu prihvatiće domaćin u ruku, a kvarnu pustiće da padne svinjama. Pobeda znači zdravlje. Koji pobjedi, daću mu da sjedi sa mnom na prijestolu mojemu, obeća Istiniti, Svemogući.

Z. Zdrav duh jeste Božji duh. On je kao zdrav vazduh, od koga ginu svi mikrobi. Od zdrava duha postaje zdrava duša, od zdrave duše zdravo i telo. Zadobiti zdrav duh, duh Božji, znači zadobiti najveću pobedu. Duh je ono što oživljava, tijelo ne pomaže ništa. Mnogi sveti ljudi i žene živeli su nasuprot svim pravilima naučne higijene, pa ipak im je telo bilo zdravo i snažno do najdublje starosti.

I. Isuse Sine Božji, pomiluj me! Neka ti ova molitva ne izbija iz srca. Izgovaraj ime Pobedioca smrti, i život će se odomaćiti u tebi. Ovo je iskustvo svih svetih podvižnika. Imenom Isusovim oni su pobedili smrt i nasledili život večni. Jer nema drugog imena pod suncem koje spasava.

J. Još malo, vrlo malo, pa će doći onaj koji treba da dođe i neće odocniti (Jevr. 10.37). A kad dođe On ponovo kao Strašni Sudija razdeliće vence pobednicima. Primićeš i ti venac, ako se budeš u svom kratkom veku opredelio za Njega, a ne protiv Njega. Evo ću doći brzo, drži što imaš, da niko ne uzme vijenca tvojega. Tako ti poručuje On.

K. Ko pobijedi, učiniću ga stubom u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje. To obećava onaj koji je pobedio i koji poziva sve ljude u Svoju pobedu. Napolju se nalazi svaki čovek koji je predan svetu; a koji je okrenut Bogu i predan Bogu, on nije više napolju nego unutra u crkvi Božjoj, umom i srcem. I posle smrti takav će se videti u nebesnoj crkvi kao prekrasni stub crkve. I neće više izaći napolje kao Adam, koji je zbog greha izašao napolje iz Raja i okrenuo se Bogu kao svetu i prirodi.

L. Laskanje i lakomstvo moraju pobediti oni koji hoće da se nazovu sinovima Božjim. A tu pobedu lako je zadobiti svakom ko više ceni pohvalu od večnoga Boga nego od smrtnih ljudi i ko više voli neprolazne slasti Raja od prolaznih i štetnih slasti zemlje. Kaže apostol Pavle Solunjanima: Nigda iz laskanja ne govorimo vam, niti iz lakomstva, Bog je svedok. Tako govori pobedilac.

LJ. Ljubav je jača od svega, premda ne izgleda uvek tako. Ljubav je jača od zlobe i od sveta i od smrti. Ljubav Božja slađa je od meda. Ko nju okusi, opija se njome zanavek i pobeđuje sve. Ljubavlju prema Bogu apostoli su pobedili zlobu jevrejsku, i mač rimski, i oganj, i zverove, i moć prirode, i smrt. Pobeđuj i ti tim nepobedivim oružjem.

M. Misaona pobeda prethodi svakoj drugoj pobedi. Ako pobediš sve svoje zle misli, nećeš ni doći do zlih dela. Dobro misli, pa će ti i Bog dobro dati, kaže narodna poslovica. To je sasvim po Jevanđelju: Iz srca izlaze zle pomisli, i to pogani čoveka, rekao je Spasitelj. Ako i nikakvo zlo delo ne činiš telom svojim, a imaš zle pomisli, bićeš nečist i gadan pred Bogom. O borbi protiv zlih pomisli, koje satane seju po razumu čovečjem, govori sva asketska nauka pravoslavna. Očisti dakle dušu svoju od zlih pomisli, i bićeš veliki pobedilac, i primićeš venac slave od Hrista Pobedioca.

N. Nadanjem veselite se, (Rim. 12.12) kaže apostol. Ko se nada, taj se i bori. Ko ima nadu, taj pobeđuje. Nada je obodrenje u stradanju, žižak u mraku muke. Nadaj se dobru i samo dobru, i dobro neće izostati. Nada je lestvica koja vezuje dušu tvoju s nebesima: niz lestvicu doći će ti pobeda i spasenje.

NJ. Njiva donosi plod, ako se uzore, poseje, zalije i očuva. I duša tvoja mora se uzorati, posejati, zaliti i očuvati, da bi donela plod. Oranjem se iskorenjuje svako neželjeno prorašće. I duša se mora potpuno isprazniti od svega svetskog prorašća, da bi se Božje seme na njoj primilo. Njiva sa odgajenim usevom o žetvi liči na pobedonosnu vojsku. Tako i duša tvoja, okićena mnogim plodovima dobra, predstavljaće venac od mnogih pobeda.

O. Opominjite se žene Lotove, reče Gospod. Izašavši iz Sodoma, ona se okrenula da se povrati u Sodom, pa se okamenila. I ti ne okreći se i ne povraćaj se ka slabostima svojim koje si jednom pobedio. Opominji se svih čudesa Božjih, koje Bog učini u životu tvome od kolevke do sada, pa ne sumnjaj u moć i milost Boga tvojega. Prilepi se uz Njega, i s mislima o pobedi koračaj smelo napred. Bog u tebi pobeđivaće mesto tebe. Njemu pripisuj sve pobede, a sebi zadrži radost.

P. Prosti velikodušno čoveku koji ti dosađuje na putu dobra. Najbolji konji uzimaju se za trku s preponama. Što veće prepone, to se većma razgoreva duh revnosti i želja za pobedom kod trkača. Kad je car David begao ispred buntovnog sina svog, neki Simej grdio je cara i nazivao ga krvopijom i zlikovcem. Pa kad sluge Davidove hteše ubiti Simeja, reče David: “Neka grdi, jer mu je Gospod rekao: grdi Davida! Pa ko smije kazati: zašto tako činiš?” Praštanjem i trpljenjem David je pobedio i proslavio se.

R. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima, rekao je Gospod. Kao kad bi domaćin došao u njivu poslenicima svojim pa rekao: Obradite sve do kraja sa radošću i veseljem, jer vas doma čeka velika plata. Spoj radost sa verom i nadom, pa slobodno hodi ka kraju. Na kraju je plata velika. Ne tuguj kao rob i na tuđoj njivi; nego se raduj kao sin na očevoj njivi. Pavle i Sila pevahu u tamnici. Pobedi tugu i zameni je radošću. I primićeš venac slave.

S. Srebro će se sve pobacati po ulicama, i zlato će njihovo biti kao nečistota u dan gnjeva Gospodnjeg, govori Gospod (Jezekilj 7.19). Šta će pomoći srebro i zlato kad duša izađe iz tela i pogleda po zemlji? Srebro i kamen biće jednake vrednosti pred njom, a zlato i blato podjednako dosadno i odvratno. Zato pobeđuj srebroljublje i zlatoljublje u sebi dok ti je dato vreme. Kome je Bog Bog, taj ne potrebuje idole u vidu srebra i zlata.

T. Taštinu i riječ lažnu udalji od mene, Gospode! To je molitva premudrog cara (Priče Sol. 30.8 ). Taština je sve što ne služi Bogu, i laž je sve što se protivi zapovestima Božjim. Pobedi taštinu službom Bogu, i pobedi laž propovedajući vazda istinu. Obećao je Gospod: Ko pobjedi i održi djela moja do kraja, daću mu vlast nad neznabošcima. Neznaboštvo je sušta taština i laž. Drži se Boga i Božje istine, pa će ti se dati vlast nad neznabošcima.

Ć. Ćelija duše tvoje jedini je stan u koji niko ne može ući bez tvoje volje. Međutim, mnogi ljudi čuvaju i štede i obore svoje bolje nego li tajnu odaju duše svoje. Uđi u ćeliju svoju i zatvori vrata svoja, kaže Spasitelj. Ne daj mislima svojim da blude po svetu. Saberi ih u srce svoje. Tu je sastanak s Bogom tvojim. Pobedi rasejanost, i bićeš pravi pobedilac. I primićeš venac slave.

U. Upraznitesja i proslavite Gospoda, veli Psalmist. Isprazni dušu svoju od ustajalih misli i ustajalih želja i ustajalih osećanja zlobe, mržnje i pakosti, pa prinesi takvu dušu svoju Gospodu. On će je ispuniti Duhom Svojim. To znači odreći se sebe. To znači predati se Bogu. Pusti Boga neka čini šta On hoće. On će postaviti presto svoj u duši tvojoj. I vojevaće za tebe na svima poljima borbe, zadobiće sve pobede, i predaće ih tebi u svojinu. Bogom smo jaki.

F. Finoća misli nepoznata je materijalisti. Finoća osećanja nepoznata je grubijanu. Finoća dejstva Božjih u svetu skrivena je od bezbožnika. Najfinije sile na svetu najjače su sile. Zato kontroliši misli svoje, i pretvori ih sve u molitve. Tako će sva duša tvoja postati kao božanski oganj što svetli i greje. Pobedi grubu čulnost. Čula ti dostavljaju samo sirov materijal prirode. Preradi ga u sebi, u božanskom ognju duha, na život i na spasenje. Jer ko ne preradi taj sirov materijal, pretvara isti u trulež i smrt.

H. Hvala Bogu koji nam dade pobjedu kroz Gospoda našeg Isusa Hrista, govori veliki Pavle apostol (I Kor. 15.57). Hristos je izvojevao sve pobede, nad zlobom, nad svetom, nad smrću. I mimo Njega niko ne može zadobiti nijednu pobedu. Mi samo možemo biti učesnici Njegove pobede, ili Njegovih pobeda. I on je rad tome. On nas na to priziva, i nudi. Kako je to divno i čudesno! Time je naš životni zadatak beskrajno olakšan, jer pobediti znači izmoliti u milostivog Hrista onu pobedu koja nam u danom času treba.

C. Carevima i sveštenicima učini nas Bogu i ocu svojemu, kaže za Hrista vidoviti Jovan (Otkrov. 1.6). Da budemo slični Njemu. Da budemo u večnosti tamo gde je On. Izaći iz prirodnog stanja u božansko stanje: izlučiti se iz familije životinjske, u kojoj smo umešani grehom praoca Adama, i uvrstiti se u familiju Božju – to je bila misija sina Božjega na zemlji. Tu misiju On je izvršio savršeno. Kad to priznamo i primimo, mi ulazimo u Njegove pobede, u Njegove trijumfe, u nebesku carsku i svešteničku familiju.

Č. Čistotu srca Bog od nas hoće. Fariseju slijepi, očisti najpre iznutra čašu i zdjelu da budu i spolja čiste, govorio je Isus jevrejskim starešinama koji su se trudili samo o spoljašnjem izgledu, a unutra su bili puni grabeža i nepravde. Još je on pohvalio čiste srcem govoreći: Blaženi su čisti srcem jer će Boga videti. A videti Boga u ovom veku i gledati Ga u večnost s anđelima i pravednicima, to je sreća iznad svake sreće. To je najslađi plod pobede.

DŽ. Džinovski veliki izgledaju neprijatelji dobra u ovome svetu, no razbijaju se lako kao prazni oblaci vetrom. Bogom smo jaki. S Božjom pomoći razbi Mojsej džina Amalika, i David Golijata. Nek se ne uplaši srce tvoje od veličine zla pred očima tvojim. Veličina Boga tvoga stoji iznad svake veličine. Pobedićeš sigurno, samo veruj u Boga i ljubi Boga.

Š. Šumu ne vidi od drveća! glasi jedna narodna izreka. To se može reći za sve one koji od mnogih stvari u prirodi ne vide Boga, Spasioca svoga. I Adam se izgubi među drvećem u vrtu, kada mu se grehom pomrači duša za Boga. Neka se ne pomrači duša tvoja. Ti nisi više Adamov nego Hristov. Adam je zagnjurio sebe i svoje potomstvo u senku od stvorene prirode, a Hristos je uzneo na nebo i uzdigao svoje sledbenike iznad prirode. Izveo ih je iz prirode kao Mojsej Izrailja iz Misira. Idi dakle za Pobediocem Hristom i bićeš učesnik Njegovih pobeda. I primićeš venac i radovaćeš se. Ko pobijedi, dobiće sve.
__________________
“Ljubi neprijatelje svoje, satiri neprijatelje Otačastva, gnušaj se neprijatelja Božijih”