Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

I SRPSKE MAJKE OPLAKUJU SREBRENICU

Pripremila: Kristina Ćirković

Na Vidovdan mučki ubijena 22 civila

SREBRENICA – Prvi put ove godine obilježićemo godišnjicu stradanja Srba, koji su ostali u gradu i za čiju sudbinu ne znaju njihovi najbliži, a odlučili smo da to bude na Vidovdan, s obzirom na to da su muslimanske snage pod komandom Nasera Orića ubijale srpske civile, uglavnom na velike pravoslavne praznike, upadajući u njihove kuće o krsnim slavama i drugim svetkovinama.
Izjavio predsjednika Organizacije porodica poginulih u Srebrenici Mladen Grujičić, ističući da za te zločine još niko nije odgovarao. Tim povodom opštinska Boračka organizacija i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila obilježiće danas godišnjicu stradanja srpskih civila, koji su 1992. godine ostali u svojim domovima u Srebrenici, vjerujući da imaju pravo da žive na svojim vjekovnim ognjištima.
Organizatori su najavili da će tim povodom položiti cvijeće ispred stare zgrade MUP-a u Srebrenici.Grujičić je istakao da je u Srebrenici, na početku rata, ostalo 11 srpskih civila, među kojima su bili Anđelija Stjepanović sa sinom Batom, Slobodan Lazić i njegova nepokretna majka, medicinska sestra Rada Milanović, te bračni par Krsto i Velinka Dimitrovski.
Dodao je da je o svirepom ubijanju srpskih civila pisao Srebreničanin Ibran Mustafić u svojoj knjizi “Planirani haos”.
– Na lokalitetu Kazana pronađena su zaklana tijela bračnog para Krste i Velinke Dimitrovski. Krsto je bio Makedonac, nesposoban starac, koji nikome ništa nije skrivio – naveo je Mustafić, kome je to ubistvo bila “užasavajuća vijest”, kao i ubistvo porodice Zekić.Mustafić je opisao kako je izvjesni Emir Halilović upao u njihov stan i na monstruozan način ubio sina i njegovu nepokretnu majku.
– Ubio ih je tako što im je kundakom pištolja izmasakrirao glave. Da još bude gore, tada su već snage UNPROFOR-a bile apsolutno ovladale Srebrenicom – naveo je Mustafić u svojoj knjizi, u kojoj je, za pojedine slučajeve, naveo imena Bošnjaka koji su počinili zločin nad srebreničkim Srbima.
U likvidaciju porodice Stjepanović, kako je napisao Mustafić, umiješan je Kemo Mehmedović iz Pala koji je u avgustu 1992. godine zaklao u Ježeštici kod Kravice Andriju Mlađenovića, a njegovu glavu odnio u Srebrenicu komandantu Naseru Oriću.
Bratunac
U Bratuncu će sutra biti obilježena 19. godišnjica stradanja 11 srpskih civila u selu Loznica. Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović rekla je našem listu da će tim povodom biti položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje na bratunačkom groblju, te da će rodbina ubijenih mještana tog sela zapaliti svijeće i odati poštu svojim najmilijim.

 

Datum objave: 27.06.2011