Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ko je u Srbiji za srpskog ratnog komandanta i đenerala primio nagradu od 10.000.000,00 evra?

 

MOSKVA ZAHTIJEVA PRAVEDNO SUĐENJE

 

SRPSKI RATNI GENERAL RATKO MLADIĆ

MOSKVA – Visoki ruski zvaničnici izjavili su da će Moskva zahtijevati pravično i nepristrasno suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, ocijenivši da je taj sud do sada pokazao da nije potpuno objektivan.
– Rusija ne može da ne pozdravi hapšenje Mladića, ali namjerava da traži pravedno suđenje u Haškom tribunalu. Rusija ne treba da bude advokat u ovoj situaciji, ali treba da insistira na pravednom i poštenom suđenju – izjavio je šef Komiteta državne Dume za međunarodne odnose Konstantin Kosačov.
Prema njegovim riječima, vijest o hapšenju Mladića izaziva dvostruka osjećanja.
– Ne može se ne pozdraviti to što je pronađen i što će se naći pred sudom čovjek koji je optužen za strašne zločine, a s druge strane postoje određene sumnje da će taj sud biti stoprocentno objektivan i pravedan. Nažalost, prethodna praksa Haškog tribunala pokazuje da se radilo subjektivno, da se sudilo prije svega licima koja su u sukobima u bivšoj Jugoslaviji učestvovala sa srpske strane – rekao je Kosačov.
On se pozvao na statistiku, navodeći da ona otkriva da je 96,80 odsto presuda u Haškom tribunalu izrečeno Srbima.
– S druge strane Haški tribunal je donio nekoliko opravdavajućih presuda u odnosu na osobe koje su predstavljale druge strane u konfliktu. Haški tribunal je začuđujuće pasivan kada je riječ o takvim događajima kao što je trgovina ljudskim organima na Kosovu – istakao je Kosačov.
Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov izjavio je da zvanična Moskva očekuje da će sudski proces Mladiću biti pravedan i nepristrastan.
Predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je da se o pravdi Haškog tribunala može govoriti samo tada kada za ubistva budu odgovarali i protivnici Srba, i NATO, koji je bombardovao Srbiju.

Datum: 27.05.2011
Autor: Glas Srpske