Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Osniva se Srpska banka u Zagrebu?

Zagreb — Predstavnici Izvršnog veća Vojvodine i Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj razgovarali su o osnivanju Srpske banka u Zagrebu.

Zgrada Srpske banke u Zagrebu

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da će Izvršno veće nastaviti da podržava sve projekte i programe kojima se doprinosi trajnom rešavanju problema izbeglih i prognanih lica u Vojvodini.

“Finansijska institucija kao što je Srpska banka doprinela bi revitalizaciji povratničkih sredina u Hrvatskoj. Preko Srpske banke bi povratnici- preduzetnici i povratničke zadruge, kao i svi oni koji žele iz Srbije da se vrate u Hrvatsku, mogli da dobiju kredite za svoje projekte i tako obezbede svoju egzistenciju u Hrvatskoj”, ocenio je Pajtić.

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da je u Hrvatskoj inicijativa za osnivanje Srpske banke naišla na pozitivan odjek, jer su u njoj hrvatski preduzetnici prepoznali partnera za ostvarivanje privredne saradnje sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, Srpsko nacionalno veće, Štedno-kreditna zadruga Privrednik i Srpsko privredno društvo Privrednik iz Hrvatske započeli su transformaciju sadašnje štedno-kreditne zadruge u banku srpske zajednice u Hrvatskoj.

“Time bi se stvorile finansijske mogućnosti za ostvarivanje programa obnove sredina u koje se vraćaju izbegla i prognana lica i jačanje zajednica lokalnih samouprava u tim područjima”, ocenio je Pupovac.

On je dodao da je prema planiranoj dinamici, u toku je priprema sve potrebne dokumentacije i ispunjavanje uslova propisanih zakonima u Hrvatskoj, kako bi se dobila dozvola za rad od Narodne banke Hrvatske.

U razgovoru je učestvovao i predsednik Izvršnog odbora Metals banke iz Novog Sada Ananije Pavićević, koji je rekao da je ta banka zainteresovana da učestvuje u osnivanju Srpske banke u Hrvatskoj.

Izvor: Beta

Српска Банка је основана у Загребу 1895. године и у њу је уложен мукотрпан животни рад наших дедова. Тај рад је прво опљачкао у име хрватске државности Анте Павелић, а након њега у име изградње социјализма Јосип Броз. Туђман и Милошевић су нашу преосталу имовину поклањали својим сарадницима. Данашња власт покушава ту имовину да прода будзашто странцима.
Наши деоничари су били убијани, бацани у тамнице, опљачкани. Године по избијању рата су биле године убистава, ропства, отимачине, пљачке, пре-вара, године мрака Павелића, Броза, Туђмана и Милошевића. Наш обртни капитал је нестао без трага, наши бродови су потопљени, наше зграде су рушевине. Али, остао је дух и воља да се наша банка – Српска Банка из рушевина и пепела обнови да би остала оно сто је била – понос нашим дедовима, за опште добро привреде ове мале земље. Наши дедови су ту банку саградили, наши очеви нису били у могућности да је сачувају, на нама је да се одужимо нашим дедовима и да наставимо њихов рад. У једној ствари сви ми деоничари Српске Банке смо јединствени: ИМОВИНА НАШИХ ПРЕДАКА ПРИПАДА НАМА.

Srpska Banka je osnovana u Zagrebu 1895. godine i u nju je uložen mukotrpan životni rad naših dedova. Taj rad je prvo opljačkao u ime hrvatske državnosti Ante Pavelić, a nakon njega u ime izgradnje socijalizma Josip Broz. Tuđman i Milošević su našu preostalu imovinu poklanjali svojim saradnicima. Današnja vlast pokušava tu imovinu da proda budzašto strancima.
Naši deoničari su bili ubijani, bacani u tam-nice, opljačkani. Godine po izbijanju rata su bile godine ubistava, ropstva, otimačine, pljačke, pre-vara, godine mraka Pavelića, Broza, Tuđmana i Miloševića. Naš obrtni kapital je nestao bez traga, naši brodovi su potopljeni, naše zgrade su ruševine. Ali, ostao je duh i volja da se naša banka – Srpska Banka iz ruševina i pepela obnovi da bi ostala ono sto je bila – ponos našim dedovima, za opšte dobro privrede ove male zemlje. Naši dedovi su tu banku sagradili, naši očevi nisu bili u mogućnosti da je sačuvaju, na nama je da se odužimo našim dedovima i da nastavimo njihov rad. U jednoj stvari svi mi deoničari Srpske Banke smo jedinstveni: IMOVINA NAŠIH PREDAKA PRIPADA NAMA.